Business Internaţional

Top 10 cei mai faimoşi fondatori de francize din istorie

Top 10 cei mai faimoşi fondatori de francize din istorie

Autor: Traian Terzianm

13.02.2011, 12:58 654

Primele trei poziţii în topul celor mai faimoşifondatori de francize sunt ocupate de deţinatoriicelor doi giganţi americani ai fast-fooduluiMcDonald's şi Kentucky FriedChicken (KFC) şi de cel al lanţului hotelierHilton.

De-a lungul istoriei francizelor, s-au vehiculat numeroase poveştidespre cum au luat naştere cele mai bogate afaceri. Multe dintreele însă au depâşit tărâmul viselor şi au devenit realitate, scrieBusinessInsider.com.


1. Raymond Albert Kroc - Mc Donald's
Ray Kroc, fost vânzător de milkshake-uri, a cumpărat mica companiede la fraţii McDonald's în 1954, transformând-o într-un fenomenglobal.

2. Harland Sanders - KFC
La vârsta de şapte ani Sanders a fugit de acasă ca să scape deabuzurile tatăl său vitreg. La 16 ani şi-a falsificat data naşteriişi s-a înrolat în armata Statelor Unite iar la 40 de ani aşanumitul "Colonel" deţinea primul restaurant unde servea puiulprajit localnicilor din oraşul Corbin, Kentucky. Popularitateaacestuia a crescut odată cu dezvoltarea reţetei secrete aingredientelor.

3. Conrad Hilton - Hilton Hotels
Hilton a achiziţionat primul său hotel în oraşul Cisco din Texas în1919, următorul pas fiind extinderea pe tot teritoriul statuluiTexas.

4. Fred Deluca - Subway
Cu ajutorul unui împrumut de 1.000 de dolari Fred şi-a începutafacerea la vârsta de 17 ani cu scopul de a-şi putea achitastudiile la Universitatea Bridgeport din Connecticut.

5. Howard Beering Johnson - HowardJohnson's
După moartea tatălui său, Howard a început să vândă îngheţată pelitoral, astfel că în 1928 acesta avea peste 200.000 dolari profitdin aceste vânzări.

6. Henry şi Richard Bloch - H&R Block
Fraţii Bloch au început afacerea în 1955 prin deschiderea uneifirme de contabilitate.

7. Jimmy John Liautaud - Jimmy John's
Jimmy şi-a deschis primul său magazin de sandwichuri la vârsta de19 ani cu ajutorul unui împrumut de 25,000 dolari obţinut cuajutorul tatălui său.

8. Anne Beiler - Auntie Ann's
Anne Beiler şi-a început afacerea prin vânzarea de covrigi, urmândca în 2005 să-şi vândă compania care avea peste 1000 locaţii.

9. Gary Heavin - Curves Fitness Centers
Mama lui Gary a murit când acesta avea doar 13 ani iar când Gary aajuns la vârsta de 20 de ani a deschis primul centru de fitnesspentru a-şi putea ajuta familia.

10. Jules W. Lederer - Budget Rent A Car
Nâscută în Detroit, Jules a renunţat la scoală în clasa a nouadeschizându-şi astfel primul său sediu Budget Rent A Car în1960.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO