Business Internaţional

Topul celor mai scumpe strazi din lume

Topul celor mai scumpe strazi din lume

Chiriile percepute pe Fifth Avenue, din New York, se ridica la aproape 5.000 de dolari/metru patrat

26.09.2008, 17:28 170

Fifth Avenue, New York, cu punctul central la intersectia 57th Street cu Fifth Avenue, percepe o chirie de 4.921 de dolari pe metru patrat. Desi chiriile sunt ceva mai mici cativa kilometri mai la sud, pe segmentul Fifth Avenue intre numerele 50 si 58 acestea au atins o suma record.
In aceste conditii, unii retaileri isi vad magazinele amplasate aici mai mult ca pe reclame scumpe decat ca simple locuri de a-si distribui marfa. Altii in schimb, ajutati de turistii europeni, profita din plin: vanzarile de 24.600 de dolari pe metru patrat, efectuate de magazinul Tiffany's de pe Fifth Avenue anul trecut, reprezinta 10% din veniturile totale ale companiei.
Bond Street, Londra, faimoasa pentru treimea de sud a strazii, necesita o chirie de 2.820 de dolari pe metru patrat. Bond Street, care este de fapt alcatuita din doua strazi, New Bond si Old Bond, a fost un centru al modei pentru londonezii bogati inca din secolul XVIII. Astazi, toata lumea din Asprey si pana in Zegna poate fi gasita aici.
In ultimii patru ani, chiriile au crescut cu 50%, iar mutarea recenta a lui Harry Winston pe aceasta strada a dat suma record de 4.400 de dolari pe metru patrat pentru spatiul din fata magazinului sau.
Chanel si Dolce&Gabbana au magazine pe partea cea mai vizitata a strazii, iar in apropiere strazile Conduit si Bruton ofera si ele spatiu pentru chiriasii doritori.
Avenue Montaigne, Paris. Aceasta zona este cunoscuta mai ales pentru partea cu numere pare a strazii: Prada (numarul 10) si Gucci (numarul 60). Chiria ajunge aici la o suma de 2.165 de dolari pe metru patrat. Strada turistica Champs Elysees percepe chirii mari, dar Avenue Montagne, unde Christian Dior si-a deschis primul magazin de moda, este crema in ceea ce priveste hifgh fashion: Chanel, Louis Vuitton, Chloe, cu totii pot fi gasiti aici.
De fapt, Dior inca isi are sediul pe aceasta strada, la numarul 30. Din 2006, Avenue Montaigne nu a suferit mari schimbari, si in plus nu exista magazine mai mari de 655 de metri patrati, ceea ce a determinat unele companii sa se mute pe strada din apropiere, Rue Saint-Honore.
Rodeo Drive, Los Angeles este faimoasa pentru blocul 300 aflat intre Brighton si Dayton, iar chiria aici variaza intre 1.771 si 2.790 de dolari pe metru patrat. Cu mult inainte de maratonul de cumparaturi al Juliei Roberts in Pretty Woman, aceasta parte din Beverly Hills era abordabila pentru mai toata lumea, si chiar daca preturile pentru chirie sunt destul de mari, este totusi mult mai ieftin comparativ cu Fifth Avenue.
Magazinele sunt intr-o continua goana pentru o pozitie mai buna: Mont Blanc isi muta locatia intr-un spatiu care ii va oferi o fatada de trei ori mai mare; si Max Mara isi schimba locatia. Magazinele Fred Leighton si Loro Piana li se vor alatura in aceasta toamna.
Strada Tverskaya din Moscsova are in centrul sau piata Manege care merge pana la statia subterana Mayakovskaya. Chiria in aceasta locatie este de 1.640 de dolari pe metru patrat.
Centrele comerciale GUM si TSUM au dominat pentru multa vreme cumparaturile de lux din Moscova, insa strada Tverskaya a devenit locatia preferata in care nume ca Escada sau Vicini sunt in competitie pentru banii moscovitilor.
Chiriile au crescut cu 10 pana la 15% in timp ce populatia are o noua zona de cumparaturi la care poate apela, receptia hotelului Ritz-Carlton. Aici se zvoneste ca magazine precum cel de bijuterii Carrera y Carrera platesc o chirie de 2.130 de dolari pe metru patrat, cea mai mare din oras.
Strada Chuo din Tokio este antrenata de intersectia dintre Chou si Marronnier si pretinde o chirie de 2.030 dolari pe metru patrat.
Centrele comerciale erau cele mai apreciate aici, in districtul Ginza, dar japonezii inclina acum catre magazinele individuale, crescand foarte mult chiriile de pe aceasta strada in ultimii cinci ani.
Activitatea de leasing a suferit o descrestere, dar retailerii inca doresc sa ia parte la piata care achizitioneaza 40% din bunurile de lux din intreaga lume. Louis Vuitton isi va deschide in curand trei magazine in Ginza, iar turnul Bulgari de 18.900 metri patrati gazduieste cel mai mare magazin al companiei.
Bloor Street, Toronto, este cunoscuta in special pentru Yonge Street pe Avenue Road. In acest caz, chiria ajunge la un mediu de 985 de dolari pe metru patrat.
Poate ca luxul nu este primul lucru care va vine in minte cand va ganditi la aceasta zona a Statelor Unite, insa Toronto este una din pietele cu cea mai mare crestere. Asadar, Bloor Street, supranumita "Mink Mile", a intrat subit in atentia magazinelor de lux.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, desi au crescut cu 50% in ultimul an, chiriile sunt inca mici, iar magazinele pot obtine 5.000 pana la 13.000 de dolari pe metru patrat din vanzari. In curand, aici vor fi reprezentante Cartier si Brooks Brother cu planuri de a deschide un magazin de 7.620 metri patrati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO