Business Internaţional

Toyota a devenit cel mai mare producator auto din lume

02.09.2008, 19:53 27

Constructorul japonez Toyota a depasit la vanzari General Motors datorita modelelor mai eficente, mult mai cautate in contextul preturilor record ale carburantilor.
Principalii zece constructori auto la nivel mondial in functie de vanzari au comercializat in primele sase luni 26,37 milioane de vehicule. Cresterea robusta de pe pietele emergente, precum China, Rusia, Brazilia si India, a ajutat constructori precum Toyota si Volkswagen sa depaseasca declinul pietelor din America de Nord si Europa de Vest si sa avanseze in topul constructorilor la jumatatea anului pe locul intai, respectiv pe pozitia a treia.
Vanzarile Toyota au avansat, in primul semestru cu 2,2%, la 4,81 milioane de vehicule, in timp ce grupul german Volkswagen a comercializat cu 5,8% mai multe masini, respectiv 3,26 milioane de unitati.
La polul opus, constructorii americani GM si Ford nu au rezistat declinului cererii de pe piata din SUA, cedand prima, respectiv a treia pozitie in clasamentul celor mai importanti constructori in prima jumatate din 2008. GM a raportat un declin de 3% al vanzarilor, la 4,54 milioane vehicule. Vanzarile Ford au scazut cu 6%, la 3,21 milioane de vehicule, grupul ocupand la sase luni pozitia a patra in topul principalilor constructori. Hyundai, Honda, Nissan si PSA Peugeot Citro?n si-au pastrat pozitiile cinci - opt in topul principalilor constructori, in functie de vanzari, desi primele trei grupuri au raportat un avans al numarului vehiculelor comercializate de peste 9%.
Clasamentul constructorilor este completat de grupul francez Renault si de Suzuki Motor, ambele avansand un loc fata de clasamentul din perioada similara din 2007.
Vanzarile Renault au crescut cu 4,3% in primele sase luni, la 1,32 milioane de vehicule. Suzuki Motor a raportat un avans al vanzarilor de 6,4%, la 1,28 milioane de vehicule.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO