Business Internaţional

Turcia a majorat salariul minim cu 49%, iar acest lucru a dus la scăderea lirei şi a pieţelor bursiere. Economiştii avertizează că problema inflaţiei se va accentua

Turcia a majorat salariul minim cu 49%, iar acest lucru a...

Autor: Iulian Tenchiu

28.12.2023, 12:34 13071

Titlurile de stat turceşti şi lira au scăzut după ce guvernul a decis majorarea salriului minim cu 49%. Guvernul a majorat salariul minim la 578 de dolari (17.000 de lire turceşti) pentru a uşura costul vieţii, dar economiştii avertizează că problema inflaţiei se va accentua, scrie Bloomberg.

Aceasta se află la limita superioară a intervalului de 40%-50% despre care Goldman Sachs Group Inc. şi Morgan Stanley au spus că ar putea determina banca centrală să înăsprească şi mai mult politica monetară.

Lira a scăzut cu 0,2% şi s-a tranzacţionat la 29,4509 pentru un dolar american. Moneda a pierdut 36,5% în raport cu dolarul în acest an, fiind a doua cea mai slabă monedă monitorizată de Bloomberg, după peso-ul Argentinian.

„Vedem o cerere suplimentară din partea companiilor înainte de sfârşitul anului şi, de asemenea, un oarecare apetit de acoperire a riscurilor pe piaţă astăzi. Creşterea peste aşteptări a salariului minim va crea, de asemenea, o presiune inflaţionistă”, a declarat a declarat Onur Ilgen, şeful Trezoreriei la MUFG Bank Turkey.

Decizia privind salariul minim a fost urmărită îndeaproape de agenţiile de rating de credit şi de investitorii care căutau indicii privind evoluţia economiei, după ce aceasta a trecut la politici mai ortodoxe în urma alegerilor din luna mai. Salariul minim reprezintă salariul de bază pentru mai mult de o treime din forţa de muncă a ţării şi serveşte drept referinţă pentru alte acorduri salariale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO