Business Internaţional

Turcia anunţă că operaţiunile anti-PKK se apropie de final

Turcia anunţă că operaţiunile anti-PKK se apropie de...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

20.01.2016, 12:06 74

Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd) afirmă că 100 de civili au fost ucişi, începând de la mijlocul lui decembrie, în provinciile Sirnak şi Diyarbakir, fieful separatiştilor.

Printre morţi se află cel puţin 18 copii - inclusiv unul în vârstă de trei luni - şi bătrâni - unul în vârstă de 85 de ani -, potrivit HDP.

Doi civili, doi ofiţeri din cadrul serviciilor turce de securitate, un ofiţer de poliţie şi un militar au fost ucişi în confruntări armate, anunţa marţi agenţia Dogan, citând oficiali locali.

Militarii au anunţat concomitent că a ucis 16 membri PKK în confruntări armate recente, în cele două provincii aflate în centrul conflictului.

Armata turcă afirmă că cel puţin 590 de militanţi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au fost ucişi în aceste provincii numai în ultimele cinci săptămâni. Această informaţie nu poate fi verificată din surse independente, precizează DPA.

Premierul Ahmet Davutoglu a promis marţi, la Londra, să "cureţe" regiunea de militanţi şi a adăugat că operaţiunile în Sirnak sunt aproape finalizate.

Operaţiunile militare sunt însoţite de restricţii de circulaţie, ridicate uneori doar pentru o scurtă perioadă de timp, cât să le le permită civililor să-şi refacă proviziile de bază.

Organizaţii cu activitate în domeniul drepturilor omului critică extrem de dur modul în care Guvernul gestionează situaţia, citând morţi în rândul civililor, strămutări generalizate ale populaţiei şi restricţionarrea accesului la îngrijiri medicale.

Guvernul a luat măsuri dure inclusiv împotriva unui grup de universitari, care a semnat o petiţie prin care îndeamnă la pace cu această etnie, pe unii deţinându-i pentru o scurtă perioadă de timp. Universitarii - 2.000 potrivit organizatorilor - condamnă ceea ce ei denunţă drept un "masacru".

Un armistiţiu între PKK şi Ankara s-a prăbuşit în iulie, la peste doi de când a intrat în vigoare.

În ultimele luni ale anului trecut, sute de persoane au fost ucise - inclusiv civili, membri ai forţelor de securitate şi activişti - înainte ca operaţiunile să ajungă în perioada de vârf, la mijlocul lui decembrie.

Turcia efectuează operaţiuni împotriva PKK şi în nordul Irakului.

Kurzii din Turcia - care reprezintă aproximativ 15% din populaţia ţării - denunţă de mai multe decenii faptul că sunt victimele unor discriminări sistematice şi unor operaţiuni militare disproporţionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO