Business Internaţional

Turcia este la un pas de război cu armata kurdă, iar Pentagonul se află în centrul conflictului

Turcia este la un pas de război cu armata kurdă, iar...

Autor: Alex Ciutacu

19.07.2017, 14:10 24613

Armata turcă a fost implicată, de la începutul lunii aprilie, în mai multe ciocniri cu Unităţile de Apărare a Poporului formate din soldaţi kurzi, susţinuţi militar de Statele Unite pentru a lupta împotriva ISIS, potrivit Business Insider.

La sfârşitul lunii aprilie, ambele tabere au recurs la atacuri cu rachete una împotriva celeilalte, a carpr victime au fost 11 soldaţi kurzi, conform autorităţilor din Turcia.

Turcia a trimis trupe, la începutul lunii iulie, la tabăra kurzilor situată la graniţa de nord-vest a Siriei. Conducătorul grupului insurgent clasifică această mutare drept „o declaraţie de război”.

Kurzii şi turcii au avut o serie de întâlniri violente luni în nord-vestul Siriei, potrivit Reuters. Unităţile kurde, susţinute militar de Statele Unite, raportează că a fost un conflict soldat cu trei victime şi patru răniţi din tabăra Turciei.

Turcia vede unităţile de soldaţi kurzi drept o prelungire a grupării serparatiste PKK, care a încercat să îşi câştige independenţa teritorială şi autonomia, pe teritoriul statului, turc, timp de zeci de ani.

Statele Unite s-au plasat fix între cele două tabere.

Turcia se situează pe locul 3 în topul statelor care achiziţionează arme de la Statele Unite, iar în luna mai S.U.A. a început aprovizionarea cu arme a forţelor kurde pentru a le ajuta pe acestea în lupta cu ISIS.

Acţiunea de aprovizionare cu arme i-a înfuriat pe turci chiar mai mult decât refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe Fethullah Gulen, potrivit declaraţiei lui Kemal Kirisci, senior în cadrul Brookings Institution.

Gulen este un cleric musulman care traieşte în Pennsylvania şi pe care Turcia îl acuză că a organizat încercarea de lovitură de stat din 2016.

Aceste acţiuni au coincis cu apropierea recentă dintre Turcia şi Rusia care au semnat recent un acord prin care vor construi o conductă prin Turcia care îi va permite Moscovei să ocolească Ucraina.

Săptămâna trecută, Turcia a achiziţionat de la Rusia, pentru 2.5 miliarde de dolari, sistemul avansat S-400 de protecţie antirachetă.

Kirisci a declarat, pentru Business Insider, că nu poate dovedi conexiunea directă dintre apropierea Turciei de Rusia şi aprovizionarea cu arme pe care a desfăşurat-o Statele Unite, dar a spus că: „nu trebuie să fii îndrumat spre ceva care se află chiar în faţa ta”.

„Turcia a supărat Statele Unite pentru mult timp. Ei nu părăsesc NATO dar încearcă să demonstreze tuturor că au opţiuni”, spune Aaron Stein, un senior de la Atlantic Council.

„Suntem îngrijoraţi dar facem tot ce putem pentru a linişti situaţia”, a declarat Adrian J.T. Rankine-Galloway, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului mai susţine că armele, care au număr unic de identificare, vor fi revendicate de la armata kurdă după încheierea conflictului cu ISIS.

                

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO