Business Internaţional

Ucraina îşi revine, dar nu scapă de vechea problemă: dependenţa de exportul de oţel

Ucraina îşi revine, dar nu scapă de vechea problemă: dependenţa de exportul de oţel

Autor: Gabriel Razi

23.11.2010, 23:49 32

Anul trecut economia Ucrainei a fost aproape de colaps după cecriza financiară a afectat sectorul construcţiilor şi industriaoţelului, scrie publicaţia KyivPost. Ucrainenii s-au înghesuit săîşi retragă banii din bănci, iar pe scaunele restaurantelor aînceput să se aşeze praful după ce populaţia a strâns la maximumcureaua. Acum însă, economia ucraineană îşi revine, fiindimpulsionată de cererea internaţională de oţel.

Totuşi experţii se grăbesc să avertizeze autorităţile de la Kievcă economia este mult prea dependentă de export şi că o scădere acererii internaţionale pentru oţel ar retrimite ţara în criză.

Ucraina speră să aibă a doua cea mai mare creştere economicădintre statele emergente din Europa de Est în 2011, însă analiştiiconsideră că rata de creştere substanţială se datoreazăputernicelor derapaje din criză şi că economia este impulsionatăaproape exclusiv de creşterea preţurilor metalelor pe pieţeleinternaţionale.

Economia ucraineană este dependentă de cotaţiaoţelului

"Economia ucraineană este expusă la ciclurile de pe pieţele demărfuri. S-a contractat intens, iar acum îşi revine mai repededecât celelalte ţări din regiune", crede economistul-şef alcompaniei de investiţii din Kiev Dragon Capital Olena Bilan.

Bursele de mărfuri înregistrează creşteri datorită cereriicrescute din economii emergente, cum ar fi cea chineză, dar şidatorită noii infuzii de capital în economie realizată de bancacentrală americană, determinând investitorii să plasezelichidităţile ieftine în active generatoare de randamentesuperioare, cum ar fi instrumentele tranzacţionate pe bursele demărfuri.

Produsul Intern Brut al Ucrainei se estimează că va înregistra ocreştere de 5% în 2010, urmată de un avans de 4,5% în 2011, după ceîn 2009 a pierdut 15 procente. Această creştere este influenţatăputernic şi de stabilitatea politică instalată odată cu venirea laputere a preşedintelui Viktor Ianukovici. Schimbarea de la vârfuladministraţiei statului ucrainean a pus capăt blocajului politicgenerat de disputele dintre fostul preşedinte Viktor Iuşcenko şipremierul Iulia Timoşenko.

Restaurantele din Kiev par să se reanime după ce nivelul de traial populaţiei a reînceput să crească. Unul dintre cele mai marilanţuri de cafenele din capitala Ucrainei a decis să deschidă încăo unitate în acest an după ce vânzările au crescut cu 10%, iarnumărul de clienţi care au trecut pragul cafenelelor a urcat cu5-7%, după ce anul trecut operaţiunile se contractaseră cu 30%.

Unii ucraineni se bucură de revitalizarea economiei,alţii nu

Valeri Ilin se temea că şi-ar putea pierde apartamentul cu treicamere din Kiev după ce a fost în pericol să nu îşi mai poată plătiipoteca ca urmare a devalorizării cu 50% a grivnei în faţadolarului la finalul anului 2008.

Acum cursul dolarului s-a stabilizat la 8 grivne/dolar şiucraineanul speră ca va reuşi să returneze creditul în următoriicinci ani.

"Văd viitorul într-un mod pozitiv acum", spune Ilin, care estecăsătorit şi are trei copii.

De cealaltă parte a baricadei se află pensionarii, printre careşi Iaroslava Stalciuk, o fostă contabilă care îşi cheltuie cea maimare parte a pensiei de 1.000 de grivne (90 de euro) pe medicamenteşi este nevoită să vândă ţigări în centrul Kievului pentru a reuşisă trăiască.

Creştereaeconomică declanşează consumul

Ucrainenii încurajaţi de salariile tot mai mari, de stabilitateapolitică şi de cursul de schimb al grivnei se îndreaptă în numărtot mai mare către marii retaileri pentru a cumpăra electrocasnice,telefoane mobile şi pentru a umple frigiderele cu produse scumpe.Retailul a reuşit să crească cu 5,2% în primele nouă luni aleacestui an după ce în 2009 pierduse 20,7%.

Sectorul bancar dă semne de revenire după ce în 2009 ucraineniiau făcut cozi interminabile în faţa băncilor pentru a-şi retrageeconomiile şi pentru a le schimba în dolari.

Inflaţia a atins 15,9% anul trecut, dar se aşteaptă ca aceastasă scadă până la 13 procente la finalul acestui an, pentru a sereduce la 11% în 2011.

Experţii consideră că Ucraina poate obţine creştere economicăsustenabilă doar dacă reformează economia şi dezvoltă sectorulindustrial şi pe cel al serviciilor. Acum exporturilecontabilizează 50% din economia ucraineană şi mai mult de jumătatedin acestea sunt reprezentate de exporturile de oţel. Ucraina estecotată în prezent pe locul 143 din 183 de state analizate într-unstudiu al Băncii Mondiale care analizează uşurinţa cu care se facafaceri.

Autorii studiului avertizează Ucraina că evoluţia pozitivă aeconomiei este frânată de birocraţie, de nevoia de a reformasistemul fiscal şi de legislaţia naţională căreia îi lipseşte olege a falimentului.

Urmează reforme nepopulare

Analiştii consideră că noul preşedinte se va folosi depopularitatea de care se bucură în rândul clasei politice pentru apromova reforma sectorului agricol, a industriei alimentare prinpromovarea investiţiilor străine, dar şi tăieri ale subvenţiilor pecare populaţia le primeşte pentru încălzire.

Turismul este un alt sector pe care autorităţile de la Kievintenţionează să îl reformeze prin prisma Campionatului European deFotbal din 2012, organizat în parteneriat cu Polonia.

Preşedintele Viktor Ianukovici a adus un plus de siguranţă, darse pregăteşte să anunţe un set de măsuri nepopulare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO