Business Internaţional

UE a depasit SUA in afacerile comerciale cu China

11.01.2005, 00:00 25



Uniunea Europeana a devansat Statele Unite si Japonia, devenind cel mai important partener comercial al Chinei, conform EUObserver.



Oficiali ai ministerului chinez al comertului spun ca China a devenit in acelasi timp al doilea partener comercial important al Uniunii Europene, dupa Statele Unite.



In anul incheiat in luna noiembrie, volumul tranzactiilor comerciale imcheiate intre Uniunea Europeana si China a atins o valoare de 159,3 miliarde de dolari (120,3 miliarde de euro), in crestere cu 34,7% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului anterior.



Marea Britanie, Olanda, Franta, Germania si Italia sunt principalii parteneri comerciali, conform China's People Daily citat de EUObserver, reprezentand un procent de 72% din volumul tranzactiilor comerciale dintre Europa si Beijing.



Totusi, disputele dintre Uniunea Europeana si China se mentin, inclusiv cea legata de interdictia asupra vanzarilor de arme provenind din China. In acelasi timp, Uniunea Europeana isi doreste un mai amplu acces la piata chineza.



In perioada 1999-2003, volumul tranzactiilor comerciale dintre UE si China s-a dublat, exporturile crescand de la 19,6 miliarde de euro pana la 41,2 miliarde de euro, in timp ce importurile au inregistrat o crestere de la 52,4 la 105,3 miliarde de euro, conform Eurostat.



Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Germania a fost de departe cel mai important exportator catre China in 2003, valoarea exporturilor atingand 18,3 miliarde de euro. Germania a fost urmata de Franta (4,7 miliarde de euro) si Italia (3,9 miliarde de euro. Importurile din China au fost in schimb mai putin concentrate. Germania a fost astfel cel mai mare importator, cu o valoare a importurilor de 22,5 miliarde de euro, urmata de Marea Britanie (17,3 miliarde euro), Olanda, Franta si Italia.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO