Business Internaţional

UE ridica tonul in fata Chinei pe tema relatiilor comerciale

22.10.2007, 14:49 21

Dupa ce dialogul si cooperarea cu Beijingul au fost sortite esecului, acestea neasigurand un acord intre Uniunea Europeana si China cu privire la comert, comisarul european pe probleme de comert, Peter Mandelson, cere UE adoptarea unor masuri mai dure impotriva Chinei, aceasta initiativa fiind sustinuta si de catre Statele Unite, scrie International Herald Tribune.
De asemenea, Mandelson este de parere ca Uniunea Europeana ar trebui sa-si alinieze politica comerciala dusa cu China, cu cea a Washingtonului si sa fie pregatita sa ia atitudine impotriva Chinei in cadrul Organizatiei Internationale a Comertului.
Criticile la adresa Chinei au fost aduse in timpul summitului de la Lisabona organizat la initiativa presedintelui francez Nicolas Sarkozy si a cancelarului germnan Angela Merkel, care de asemenea, sustin introducerea unor masuri mai dure pentru tarile asiatice in privinta comertului.
Si Comisia Europeana se aproprie de luarea unor decizii in privinta unor dispute comerciale, in special legate de comercializarea otelului, dispute care ar putea degenera intr-o adevarata confruntare intre UE si China.
Fiind un recunoscut adept al pietei libere, Mandelson isi arata ingrijorarea fata de amploarea importurilor chinezesti din Europa, care in scurt timp ar putea avea efect asupra locurilor de munca europene.
Intr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Mandelson atrage atentia asupra adancirii deficitului comercial, fiind de parere ca "exporturile chineze pur si simplu au scapat de sub control" si ca Uniunea Europeana "detine o bomba cu ceas, gata sa explodeze, si nu o politica comerciala."
Considerand ca "China nu a reusit sa raspunda favorabil conditiilor impuse de Uniunea Europeana", Madelson sustine ca "pe viitor, nu ar trebui sa fie facuta o asa de mare distinctie intre politica comerciala europeana si cea americana".
Conform datelor furnizate de catre Mandelson, deficitul comercial al Uniunii Europene cu China a inregistrat o crestere cu o cincime comparativ cu cel de anul trecut, si ca acesta continua sa creasca cu 15 milioane de euro pe ora, chiar mai mult si decat deficitul inregistrat de Statele Unite.
Europa a devenit cea mai importanta si principala piata de desfacere a bunurilor provenite din China, insa cele 27 de state din cadrul Uniunii, cu o populatie de peste 470 de milioane de locuitori nu reusesc sa exporte pe piata chineza nici macar echivalentul exporturilor realizate catre Elvetia intr-un an. Lipsa accizelor vamale, precum si reglementarile din acest domeniu costa companiile europene peste 20 de miliarde de euro anual.
Cu exceptia catorva tranzactii din domeniul textilelor incheiate de curand, "exista din ce in ce mai multa convingere ca politica noastra comerciala nu mai prezinta niciun beneficiu", a adaugat Mandelson.
Europa ar trebui sa fie dispusa "sa-si rezolve aceasta disputa la nivelul Organizatiei Internationale a Comertului, unde ultimul conflict comercial rezolvat pe aceasta cale dateaza din 2001", a continuat Mandelson, subliniand faptul ca Statele Unite au inaintat sase astfel de procese.
"Va trebui de asemenea sa pastram aceleasi masuri de protectie comerciala", a incheiat comisarul.
Aceasta interventie a comisarului european vine dupa ce Europa si-a piedut rabdarea pentru subventiile chineze acordate exportatorilor chinezi, precum si pentru incapacitatea Beijingului de a pune capat abuzului asupra proprietatii intelectuale si de limitare a accesului pe piata chineza a exportatorilor europeni.
Uniunea Europeana a majorat preturile pentru becurile de import din China cu pana la 66%. De asemenea, toti cei 13 ministri de finante din statele regiunii euro, au criticat esecul Beijingului de a permite aprecierea yuanului fata de monedele occidentale.
Expertii comerciali sunt de parere ca Mandelson se afla in fata unor decizii cheie in lunile care urmeaza in relatiile comerciale cu China, cea mai importanta fiind cea care are ca scop protejarea pietelor europene ale otelului de importurile ieftine si de proasta calitate ce vin din China.
"Vorbim despre cazuri importante, daca este sa facem referire la volumul tranzactiilor comerciale implicate", a declarat Lourdes Catrain, avocat de drept comercial din cadrul firmei Hogan & Hartson, precum si un expert in relatiile comerciale Europa-China.
"De asemenea va trebui sa ia hotararea daca sa accepte sau nu cazuri in care sunt implicate masuri antiaccize, care sunt deosebit de sensibile, precum si cazurile de incalcare a drepturilor intelectuale", a mai adaugat Catrain.
O asemenea schimbare a politici comerciale a UE ar putea totusi sa fie mai mult in favoarea Frantei si Germaniei, care au cerut inasprirea conditiilor in care are loc comertul international.
In cadrul unei intrevederi intre Sarkozy si Merkel, cei doi au facut o subtila referire la China, spunand ca "pietele deschise se pot dezvolta la intregul potential doar daca este incurajata, cat mai clar cu putinta, competitivitatea pe piata, si de asemenea este prezent un spirit al reciprocitatii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO