Business Internaţional

UE şi SUA vor discuta despre securitatea companiilor aeriene, interdicţia pentru laptopuri e vizată

UE şi SUA vor discuta despre securitatea companiilor...

Autor: Andrei Ionascu

15.05.2017, 17:05 1664

Întrunirea a fost stabilită în urma convorbiri telefonice dintre şeful Departamentului de Securitate Internă din Statele Unite, John Kelly, şi miniştrii UE.

"Comisia va găzdui discuţii la nivel înalt, politice şi tehnice, cu autorităţile din SUA în cursul după-amiezii de miercuri, 17 mai, pentru a evalua eventuale noi ameninţări şi pentru a lucra la o abordare comună în acest sens", a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Temerile că o bombă ar putea fi ascunsă în dispozitive electronice au determinat Statele Unite să anunţe în luna martie că va restricţiona accesul călătorilor cu dispozitive mai mari decât telefoanele mobile în zboruri provenind de pe 10 aeroporturi, inclusiv cele din Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar şi Turcia. Marea Britanie a urmat exemplul restricţiilor, dar cu un set diferit de rute.

Statele Unite doresc includerea unor aeroporturi europene în această interdicţie, determinând Uniunea Europeană să organizeze o întâlnire extraordinară a oficialilor din domeniul securităţii aviatice.

Principala preocupare privind laptopurile este riscul de incendiu de la plasarea a sute de dispozitive formate din baterii litiu-ion, avertisment emis de Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (EASA).

"Principala dificultate pe care o avem cu bateriile din litiu este că stingătoarele de incendiu convenţionale nu sunt extrem de eficiente în a le stinge, din cauza oxigenului. Întrebarea este dacă ar trebui să dezvoltăm un nou sistem de stingere a incendiilor, care ar putea fi costisitor de implementat, sau ar trebui să încercăm să minimalizăm riscul de acumulare a bateriilor cu litiu", a spus directorul executiv al EASA, Patrick Ky.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO