Business Internaţional

UE vrea sa isi faca agentie de rating

03.06.2010, 23:05 16

Uniunea Europeana a incercat sa preia initiativa privitoare lareformarea industriei serviciilor financiare anuntand planuri decreare a unei institutii de supraveghere a agentiilor de rating decredit si de revizuire a modului in care sunt conduse bancile,scrie The Guardian.

Comisia Europeana va analiza de asemenea crearea unei agentii derating de credit europene care sa concureze cu cei trei lideri depiata din Statele Unite.

In conditiile in care liderii mondiali se pregatesc pentrureuniunea G20 de la sfarsitul acestei luni, oficialii europeni auprezentat planuri de restructurare a sistemului de rating de creditpe care multi dintre politicieni il considera responsabil pentruexacerbarea crizei financiare.

Comisia Europeana a venit recent cu reglementari mai dure pentrufondurile de hedging din Europa, care au fost criticate de MareaBritanie si Statele Unite. Intre autoritatile americane, britanicesi cele de la Bruxelles exista divergente si in privinta modului dea impune o taxa asupra bancilor.

Institutia de supraveghere a agentiilor de rating ar aveaputerea de a ancheta, amenda sau retrage licente in cadrul uneiindustrii dominate de S&P, Moody's si Fitch. Agentiile au fostaspru criticate pentru esecul in a prevedea problemele de pesegmentul produselor ipotecare subprime care au declansat crizafinanciara mondiala.

"Modificarile de reglementare a agentiilor de rating de creditvor insemna o supraveghere si transparenta sporite in acest sectorcrucial", a declarat Michel Barnier, comisar european pe serviciifinanciare.

Barnier a lansat de asemenea o initiativa de revizuire amanagementului bancilor, sugerand ca directorii sa fie membri amaximum trei board-uri de management si promitand sa reinnoiascaeforturile de restrangere a platilor acordate bancherilor.

Miliardarul american Warren Buffett, cel mai mare actionar alMoody's, a luat apararea agentiilor de rating, declarand ca nimeninu a anticipat criza profunda de pe piata rezidentiala americana,conform BBC News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO