Business Internaţional

Un complex de pe o mică insulă britanică a primit licenţă pentru lansarea de rachete

Un complex de pe o mică insulă britanică a primit...

Autor: Petru Mazilu

17.12.2023, 15:01 40

Un complex de pe o mică insulă britanică a primit licenţa pentru prima lansare verticală de rachetă din Marea Britanie, potrivit Sky News.

Portul spaţial SaxaVord din Shetland a primit licenţă pentru prima lansare verticală de rachetă din Marea Britanie. Complexul de lansare a fost construit într-o fostă bază aviatică, pe mica insulă Unst, în cea mai nordică parte a Insulelor Shetland.

Unitatea este deţinută de o familie, iar autorizaţia a fost acordată de Autoritatea Aviaţiei Civile (CAA). De pe portul spaţial vor putea fi făcute până la 30 de lansări în fiecare an. Infrastructura se adresează în special companiilor care vor să lanseze sateliţi de diferite tipuri. Două companii germane speră să realizeze primele lansări de la SaxaVord în 2024.

Investitorii au cheltuit aproximativ 30 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea portului spaţial, care include trei rampe de lansare şi un hangar pentru asamblarea rachetelor. De asemenea, în viitor vor fi construite un hotel şi un centru pentru vizitatori.

În Marea Britanie există deja portul spaţial Cornwall. Acesta a fost primul port spaţial licenţiat din Marea Britanie care utilizează metoda lansării orizontale de rachete transportate de aeronave. De aceea, apariţia portului spaţial SaxaVord din Shetland este considerată un moment istoric.

„Acordarea licenţei lui SaxaVord este un moment definitoriu pentru sectorul spaţial din Regatul Unit. Acesta marchează începutul unui nou capitol pentru industria spaţială britanică, deoarece rachetele ar putea lansa în curând sateliţi pe orbită din Scoţia. Depunem o muncă uriaşă pentru a ne asigura că activităţile spaţiale ale Regatului Unit sunt sigure şi durabile”, a declarat Tim Johnson, director la CAA .

Proprietarii consideră că acordarea licenţei este un moment „istoric”.

„Echipa noastră este foarte mândră că guvernul ne-a încredinţat operarea unui port spaţial complex, multidisciplinar şi cu mai multe lansări şi cu toţii luăm această responsabilitate foarte în serios. Mai sunt multe de făcut, dar acesta este o modalitate fantastică de a încheia anul şi de a merge spre Crăciun”, a precizat proprietarul primului port spaţial care permite lansarea verticală de rachete din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO