Business Internaţional

Un fond a avut profit de 1.000% din criza subprime

27.11.2007, 19:05 15

Un fond de hedging din California a obtinut anul acesta un randament de 1.000% dupa ce a pariat ca piata subprime va pica, devenind astfel unul dintre cele mai performante fonduri de investitii din toate timpurile, scrie Financial Times.
Lahde Capital, infiintat anul trecut de investitorul Andrew Lahde, in Santa Monica, este doar unul dintr-un grup de fonduri de investitii care au identificat problemele pe care piata creditelor ipotecare riscante (subprime) le-a avut de infruntat cu mult timp inainte de aparitia acestora.
Decizia de a folosi instrumente derivate pentru a paria pe calitatea scazuta a creditelor ipotecare pe care un grup restrans de fonduri de hedging au luat-o anul trecut s-a dovedit a fi cea mai profitabila tranzactie din toate timpurile, acestea acumuland peste 20 mld. dolari (13,5 mld. euro) pana acum.
John Paulson, administratorul fondului de investitii newyorkez Paulson & Co., care detine active de 28 mld. dolari (18,9 mld. euro), le-a declarat investitorilor ca profitul obtinut pana acum a ajuns la 12 mld. dolari (8,1 mld. euro).
Lahde, al carui fond este unul dintre cele mai mici din grupul celor care au pariat pe aparitia unei crize pe piata subprime si care distribuie acum profitul investitorilor, declara ca declinul pietei de instrumente financiare legate de sectorul subprime s-ar putea repeta in cazul obligatiunilor garantate cu proprietati imobiliare, estimand o recesiune pronuntata a acestui sector.
"Intregul sistem bancar american este un dezastru", spune Lahde. "In opinia mea, majoritatea bancilor importante ar putea intra in insolventa in momentul in care isi va dezvalui valoarea activelor administrate", a adaugat el. De asemenea, Lahde a declarat ca ar putea lua decizia de a converti o parte a profitului sau in aur sau in celelalte metale pretioase.
Printre fondurile care au pariat pe criza subprime si care au avut performante semnificative se numara Credit Oportunities, cu un randament de 550,8%, si Subprime Credit Strategies, cu 526,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO