Business Internaţional

Un gigant bancar francez obţine profituri mai mari din leasing auto decât din operaţiuni bancare

Un gigant bancar francez obţine profituri mai mari din...

Autor: Catalina Apostoiu

02.11.2016, 19:18 251

Societe Generale, a doua mare bancă a Franţei şi lider mondial în tranzacţionarea derivatelor pe acţiuni, generează cele mai mari venituri dintr-un business mai „banal“: leasingul de flote auto, scrie Bloomberg. 

Dezvoltarea operaţiunilor de leasing auto şi importanţa în creştere a acestui segment pentru Societe Generale arată cum unele bănci europene privesc dincolo de operaţiunile bancare tradiţionale în căutare de profit, în condiţiile în care profitabilitatea le este afectată de cerinţele mai mari legate de capital şi dobânzile ultramici.

BNP Paribas şi Banco Santander şi-au consolidat la rândul lor diviziile de leasing, de la cel auto la leasingul de echipamente pentru agricultură şi sisteme computerizate, pentru a genera profit. Deşi profiturile din aceste operaţiuni sunt în creştere puternică, un eventual declin al pieţei autovehiculelor uzate le-ar putea aduce acestor bănci pierderi.

Divizia de leasing auto a SocGen, ALD, deţine şi administrează 1,3 milioane de maşini. Aceasta a atins un ROE de 34% în primul semestru, peste dublul nivelului de profitabilitate generat de diviziile sale de pieţe globale şi consumer banking din Franţa. ALD a reprezentat aproape 9% din profitul băncii pe primul semestru, utilizând doar aproximativ 1% din bilanţul băncii la începutul anului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO