Business Internaţional

Un start-up din Singapore care produce semiconductori va investi 3,2 miliarde de euro într-o fabrică din Italia

Un start-up din Singapore care produce semiconductori va...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.03.2024, 00:00 111

Silicon Box, evaluată recent la 1 miliard de dolari, intenţionează să producă cipuri pentru inteligenţă artificială, pentru vehicule electrice şi computere de înaltă performanţă într-o fabrică  greenfield din nordul Italiei. 

Compania din Singapore va crea astfel sute de locuri de muncă, profitând de eforturile ţării membre a UE de a atrage investiţii în industriile de înaltă tehnologie, scrie Financial Times.

Se preconizează că fabrica va avea 1.600 de angajaţi când va fi pe deplin operaţională şi că va stimula crearea a mii de locuri de muncă indirecte pe lanţurile de aprovizionare şi în logistică. Silicon Box vine în Italia când UE şi-a stabilit obiectivul ambiţios de a-şi dubla capacitatea de producţie de semiconductori până în 2030, furnizând 20% din totalul global, de la 10% în 2021.

Este un efort de a reduce dependenţa de China pentru aprovizionare în sectoare strategice ca parte a unui „strategii generale de reducere a riscurilor“. Adolfo Urso, ministrul industriei din Italia, a declarat că Roma a trimis în ultimele luni un grup operativ în întreaga lume cu scopul de a atrage investiţii în domeniul tehnologiei de vârf în Italia, o ţară mai cunoscută pentru exporturile sale de bunuri de lux, alimente şi vin.

„Recentele schimbări globale subliniază necesitatea de a construi în Europa un lanţ de aprovizionare mai rezistent pentru semiconductori“, a spus Urso, adăugând că cipurile sunt „în centrul priorităţilor strategice ale guvernului italian“. Roma va oferi Silicon Box sprijin financiar sub formă de granturi, au afirmat oficialii italieni, refuzând însă să precizeze suma, care trebuie să fie mai întâi aprobată de UE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO