Business Internaţional

Ungaria a vândut titluri pe trei luni cu cel mai ridicat randament din ultimii doi ani şi jumătate

Ungaria a vândut titluri pe trei luni cu cel mai ridicat randament din ultimii doi ani şi jumătate

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

03.01.2012, 15:19 341

Ungaria a vândut marţi titluri de trezorerie pe trei luni, iar randamentul cerut de investitori la prima licitaţie organizată în acest an a fost cel mai ridicat începând din august 2009, după ce parlamentul a aprobat mai multe legi care reduc şansele ţării de a obţine ajutor financiar extern.

Guvernul a împrumutat 45 miliarde de forinţi (190 milioane de dolari), întreaga sumă planificată, potrivit Bloomberg. Randamentul mediu a urcat la 7,67%, de la 7,43% la sfârşitul anului trecut, iar forintul s-a depreciat cu 0,7%, la 316,12 forinţi pe euro.

Parlamentul ungar a aprobat pe 30 decembrie legi care anulează dreptul guvernatorului băncii naţionale de a-şi numi adjuncţii, extind numărul de membri în consiliul de politică monetară şi creează postul de al treilea vicepreşedinte. Pregătirile pentru votul acestor legi au determinat FMI şi UE să întrerupă în decembrie discuţiile neoficiale pentru un acord de împrumut cu Ungaria.

"Perspectiva pe termen scurt pentru activele ungare este clar negativă", a scris într-o notă de cercetare Gyula Toth, analist la UniCredit.

Guvernul analizează folosirea rezervelor valutare ale băncii centrale pentru a plăti unele datorii ale autorităţilor locale şi pentru a susţine mai multe programe de stimulare a economiei, a declarat o sursă apropiată executivului pentru portalul Index.hu, citat de Reuters.

Chiar dacă negocierile informale cu FMI vor fi reluate la 11 ianuarie la Washington, este încă neclar când vor începe discuţiile formale.

Guvernul vrea să plătească folosind rezerve ale băncii centrale datorii de 180 miliarde de forinţi (742,35 milioane de dolari) preluate de la autorităţile locale anul trecut, a scris Index.hu. De asemenea, fonduri de sute de miliarde de forinţi ar putea fi alocate pentru programe de stimulare economică.

Rezervele valutare ale Ungariei se situau la 35,77 miliarde de euro la sfârşitul lunii noiembrie, în scădere de la 36,87 miliarde de euro în luna anterioară.

Potrivit Index.hu, guvernul ar putea anunţa chiar din februarie planul de a folosi rezervele băncii centrale la plata unor datorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO