Business Internaţional

Ungaria angajează o firmă de PR care să îi cureţe imaginea în faţa investitorilor străini

Autor: Livadariu Andreea

06.03.2011, 23:49 22

Ungaria a decis să-şi repare imaginea afectată de măsurilefiscale nepopulare, făcând apel la o firmă londoneză de PR şi la ungrup de lobby politic, măsura venind ca o necesitate a convingeriiinvestitorilor străini că politicile economice şi fiscale aleguvernului sunt pe mâini bune, scrie cotidianul FinancialTimes.

Budapesta a apelat la serviciile Project Associates, care este o"firmă strategică de consultaţii privind comunicarea", precum şi laserviciile Financial Dynamics, o firmă de PR care să gestionezechestiunile privind economia.

La adoptarea acestei decizii a contribuit în primul rândprotestul organizat la nivel internaţional cu privire lacontroversata lege media, despre care criticii au afirmat că arafecta libertatea de exprimarea presei şi, în consecinţă, au cerutComisiei Europene să solicite amendamente.

Dezbaterea în Parlamentul European a legii ungare privindmass-media şi solicitarea de către Comisia Europeană a modificăriiactului normativ astfel încât să nu fie îngrădită libertateapresei, au făcut ca Ungaria să pornească cu stângul la preşedinţiaUniunii Europene, pe care a preluat-o la începutul anului. Măsurilenepopulare din domeniul media au atras acuzaţii - respinse deBudapesta - privind alunecarea guvernului ungar spreautoritarism.

Hotărârea Ungariei de a primi consiliere pe probleme de imaginevine în contextul în care executivul de la Budapesta va lansa unnou pachet de reforme structurale cu ajutorul cărora seintenţionează reducerea datoriei publice şi convingerea agenţiilorde evaluare financiară să nu coboare ratingul de ţară cu o nouăpoziţie.

Astfel, Ungaria se înscrie într-un curent al guvernelor care auexternalizat servicii de relaţii publice către consultanţi privaţi,cu scopul de a corecta percepţiile false asupra pieţeifinanciare.
Serviciile companiei Financial Dynamics au mai fost folosite şi deIslanda, după ce anterior a oferit consultanţă Greciei şi companieisupraîndatorate Dubai World, deţinută de emiratul Dubai. În acelaşitimp, Project Association a depus eforturi similare pentruGeorgia.

Măsurile care i-au speriat pe investitori

Legea media. Adoptarea legii prin care ziarele şi posturile deteleviziune pot fi amendate drastic în anumite situaţii a stârnitun val de proteste la nivel european, guvernul de la Budapestafiind acuzat că încalcă libertatea de exprimare a presei. Ulterior,la presiunile exercitate de la Bruxelles, legea a suferit câtevamodificări, dar adoptarea ei a adus prejudicii de imagineţării.

Suprataxele. Executivul ungar a decis anul trecut introducereaunor taxe suplimentare în sectoarele bancar, energetic, telecom şide retail pentru a acoperi deficitul bugetar. Guvernul a primitcritici şi pentru această măsură, în special de la companiilestrăine care domină sectoarele unde se aplică aceste taxe.

"Naţionalizarea" fondurilor de pensii. Fondurile private depensii au fost decimate, mare parte din activele de 11 mld. euroale acestora ajungând la stat după ce guvernul i-a pus pe cetăţenisă aleagă între pensiile private şi cele de stat. Cei care au rămasîn continuare cu pensiile private îşi vor pierde contribuţiileviitoare făcute la pensia de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO