Business Internaţional

Ungaria anunta ca nu mai are nevoie de banii de la FMI

Ungaria anunta ca nu mai are nevoie de banii de la FMI
18.01.2010, 23:09 14

Ungaria nu mai are nevoie de sprijinul financiar oferit deFondul Monetar International (FMI), iar guvernul de la Budapesta ainceput deja sa intreprinda eforturi pentru a tine in fraucheltuielile publice, a declarat ministrul ungar de finante PeterOszko, scrie Financial Times.

Oszko a afirmat ca Ungaria a reusit sa-si acopere nevoia definantare externa apeland doar la pietele financiare. "Nu mai avemnevoie de banii de la FMI si ma astept ca, daca Ungaria va urmaaceeasi cale pe viitor, sa nu mai solicitam ajutor financiar."

Ministrul de finante a apreciat ca Ungaria va continua sabeneficieze de evaluarile realizate de FMI, care au sporitcredibilitatea reformelor fiscale ale tarii in ochiiinvestitorilor. In octombrie 2008, Ungaria a apelat la FMI, UniuneaEuropeana si Banca Mondiala pentru un imprumut de urgenta invaloare de 20 mld. euro, dupa ce lichiditatile de pe piata ungaraau inghetat. Acordul stand-by incheiat intre Ungaria si FMI expirain octombrie.

Odata cu debutul crizei, investitorii au aratat ca datoriapublica ridicata si predominanta creditarii in valuta suntprincipalele surse de risc ale economiei maghiare.

Estimarile privind evolutia economiei maghiare in 2009 vizeaza ocontractie anuala de 6,7%, cresterea economica urmand sa ramananegativa si anul acesta, dar ceva mai moderata, pana la -0,6%.

Oszko a explicat ca Ungaria a intreprins eforturi substantialepentru a restabili echilibrul fiscal al tarii, dupa ce guvernultehnocrat condus de premierul Gordon Bajnai a fost instalat infunctie in aprilie 2009. Masurile au ajutat moneda nationala,forintul, sa se aprecieze cu circa 15% din martie anul trecut panain prezent.

"Daca facem o comparatie intre obiectivele noastre sirealizarile pe care le-am avut, totul merge bine. Am fost nevoitisa gasim o modalitate prin care sa mentinem echilibrul fiscal faraa afecta cresterea economica potentiala, ceea ce nu este un lucrutocmai usor", a spus Oszko.

Reformele structurale aplicate sistemului de pensii si deasistenta sociala, alaturi de reechilibrarea fiscalitatii ar trebuisa permita guvernului sa afiseze un deficit bugetar de 3,9% din PIBin 2009, in linie cu conditiile impuse de FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO