Business Internaţional

Ungaria forţează iar băncile să participe la însănătoşirea economiei şi introduce noi taxe pentru a face pe placul UE

Ungaria forţează iar băncile să participe la însănătoşirea economiei şi introduce noi taxe pentru a face pe placul UE

Gyorgy Matolcsy, ministrul ungar al finanţelor. AFP/Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

18.10.2012, 00:06 477

Guvernul ungar a adoptat un pachet de austeritate prin care va majora de anul viitor anumite taxe pentru a preveni sancţiuni din partea UE pentru deficitul bugetar prea mare, introduce impozite noi şi rupe un acord cu băncile în care promitea că reduce la jumătate o taxă specială, anticriză, impusă băncilor, scrie presa internaţională.

Guvernul vrea, de asemenea, să schimbe regulile de taxare a afacerilor locale, sperând că astfel va obţine venituri suplimentare de 35 mld. forinţi (125 mil. euro), şi să introducă un impozit pe utilităţi publice, aplicat tuturor conductelor subterane din oraşe, ceea ce i-ar aduce încă 30 mld. forinţi (107 mil. euro). Impozitul va fi plătit în special de companiile străine, a spus Gyorgy Matolcsy, ministrul ungar al finanţelor, adăugând că guvernul a fost obligat de UE să ia această măsură. Prin majorarea taxelor, Budapesta urmăreşte oprirea procedura de deficit excesiv deschisă de UE împotriva ţării şi prevenirea blo­cării fondurilor europene. Măsurile ţintesc venituri bugetare suplimentare de 367 mld. forinţi (1,3 mld. euro) anul viitor şi au fost anunţate de guvern după ce autorităţile UE au avertizat că Ungaria va depăşi ţinta de deficit bugetar pentru 2013. Noile majorări de taxe vin în completarea unui pachet de ajustări fiscale de 397 mld. forinţi (1,4 mld. euro) prezentat luna aceasta şi inclus în bugetul de anul viitor.

Matolcsy a spus că măsurile suplimentare sunt necesare deoarece Comisia Europeană (CE) apreciază că pachetul anterior este prea slab şi economia Ungariei nu va creşte în linie cu aşteptările guvernului. UE estimează că deficitul bugetar al Ungariei se va situa la 3,7-3,9% din PIB anul viitor, deasupra cifrei prognozate de guvern în absenţa unor noi măsuri, de 2,7% din PIB.

Concesii făcute Uniunii Europene

Guvernul nu este de acord cu evaluarea CE, dar a decis să facă aceşti paşi în plus pentru a opri procedura de deficit excesiv şi a nu pierde vreun ban din fondurile de coeziune, a spus Matolcsy, citat de Budapest Business Journal. Executivul de la Budapesta şi-a revizuit estimările pentru creşterea economiei în 2013 la 0,9%, de la 1%.

Contrar promisiunilor anterioare, guvernul nu va reduce la jumătate taxa pe bănci, vizând venituri de 72 mld. forinţi (258 mil. euro). De asemenea, Ungaria va dubla taxa pe tranzacţiile financiare, impusă în premieră de anul viitor, la 0,2%, pentru a aduce la buget încă 90 mld. forinţi (322 mil. euro). Trezoreria va plăti în contul statului cu 40 mld. forinţi (143 mil. euro) mai mult în urma majorării.

Asociaţia Ungară a Băncilor a reacţionat imediat la anunţul că statul va încălca înţelegerea cu băncile. "Măsurile prezentate astăzi de guvern ameninţă predictibilitatea finanţării pentru operatorii economici şi va restrânge abilitatea de creditare a băncilor", au declarat reprezentanţii asociaţiei.

În conformitate cu un plan mai vechi de a îmbunătăţi eficienţa de colectare a fiscului ungar, guvernul se aşteaptă să încaseze 60 mld. forinţi (215 mil. euro) din TVA prin audituri mai stricte ale chitanţelor cu sume mai mici de 2,5 mil. forinţi (9.000 euro). După anunţul guvernului, moneda ungară

s-a depreciat de la maximul ultimelor şapte săp­tămâni, scăzând faţă de euro cu 0,5%. Acţiunile OTP Bank, cea mai mare bancă din sistem, au scă­zut şi ele, cu 5,5%, la 4.149 forinţi, cea mai accentuată evoluţie negativă din luna aprilie.

Criticile n-au întârziat să apară

Măsurile noi sunt doar "alţi plasturi", apreciază Peter Attard Montalto, economist la Nomura International. El a arătat că măsurile nu rezolvă problemele structurale şi în consecinţă nu vor mulţumi FMI sau UE, notează Bloomberg.

Ungaria, cel mai îndatorat stat comunitar din Europa de Est, negociază de mai multe luni un împrumut internaţional de 15 mld. euro. Discuţiile au fost amânate în repetate rânduri din cauza reticenţei premierului Viktor Orban de a accepta con­diţiile impuse de FMI şi UE în schimbul ajutorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO