Business Internaţional

​Ungaria renunţă la obligaţiunile de rezidenţă

​Ungaria renunţă la obligaţiunile de rezidenţă

Autor: Catalina Apostoiu

17.01.2017, 07:10 429

Vânzarea de obligaţiuni de rezidenţă de către Ungaria, subiect al unor controverse în ultima vreme, va fi suspendată, agenţia de administrare a datoriilor (AKK) din această ţară anunţând că cererile pentru aceste titluri nu vor mai fi acceptate după 31 martie, scrie Budapest Business Journal.

AKK a anunţat că nu va mai vinde astfel de obligaţiuni invocând “poziţia financiară favorabilă dezvoltată anul trecut”. Oficialii agenţiei au declarat că au fost vândute obligaţiuni rezidenţiale în valoare de peste 1 miliard de euro din momentul lansării programului în iunie 2013.

Străinii care achiziţionează titluri bazate pe astfel de obligaţiuni cu o valoare nominală de 300.000 de euro se bucură de o procedură accelerată de cerere a dreptului de rezidenţă permanentă în Ungaria. şeful cabinetului premierului ungar, Janos Lazar, declara la sfârşitul lunii octombrie că guvernul ungar intenţionează să stopeze vânzarea de obligaţiuni de rezidenţă, susţinând că programul nu mai este necesar din moment ce agenţiile de rating au majorat ratingurile ţării.

Totuşi, ministrul ungar al economiei Mihaly Varga declara câteva zile mai târziu că sistemul nu ar trebui abandonat, ci re-evaluat. Decizia poate fi interpretată ca o incercare de a-i mulţumi şi căpătă sprijinul parlamentarilor din partidul Jobbik, care au cerut retragerea  obligaţiunilor de rezidenţă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO