Business Internaţional

Uniunea Europeană îşi pierde popularitatea în Turcia. Patru din cinci turci ar refuza aderarea la UE

Uniunea Europeană îşi pierde popularitatea în Turcia. Patru din cinci turci ar refuza aderarea la UE

Autor: Ioana Nita

31.08.2012, 00:01 349

Până nu demult, aderarea la Uniunea Europeană se nu­măra printre principalele obiective ale Turciei, însă în prezent doar 17% din populaţia turcă mai susţine acest deziderat, faţă de 34% anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de Fundaţia Europeană pentru Educaţie şi Studii Ştiinţifice din Turcia (Tavak), preluat de The Wall Street Journal.

Aproximativ 80% dintre persoanele chestionate în opt oraşe ale Turciei nu cred că ţara lor va adera la uniunea celor 27 de naţiuni.

Creşterea economică puternică a Turciei constrastează cu situaţia din UE, unde în ultimii trei ani economiile au intrat şi au ieşit din recesiune, a menţionat Faruk Sen, preşedintele Tavak. În plus, sentimentul împotriva aderării UE a fost alimentat şi de mustrările repetate venite din partea liderilor UE în privinţa intrării Turciei în bloc, dar şi de impresia că UE este împotriva islamis­mului. "De acum înainte, UE va trebui să fie mai atentă cu Turcia, pentru că aceasta are alternative", a afirmat Sen.

Într-adevăr, în ultimii cinci ani Turcia şi-a con­solidat relaţiile comerciale cu Orientul Mijlociu şi cu America de Nord şi, deşi în prezent exporturile turceşti merg în principal către UE, ponderea UE în totalul exporturilor ţării începe să scadă. În ultimii ani exporturile totale ale Turciei au tot crescut, atingând anul trecut nivelul record de 135 miliarde dolari, însă ponderea celor destinate ţărilor membre ale UE a scăzut de la 56% în 2007 la 46% în 2011, conform datelor agenţiei de statistică din Turcia. În luna iunie companiile turceşti şi-au redus exporturile către UE la 39%, în timp ce le-au majorat pe cele destinate Orientului Mijlociul şi Americii de Nord la 36%, faţă de 28% în anul anterior.

Pentru premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, aderarea la UE a fost o prioritate atunci când partidul său a venit la putere în 2002. El a purtat negocierile de aderare cu UE în 2005, când 78% din populaţie voia ca Turcia să intre în bloc.

Pe măsură ce premierul câştiga încredere datorită unei creşteri economice medii anuale de 5,5% în ultimii zece ani, negocierile dintre cele două părţi s-au răcit, iar Turcia şi-a crescut influenţa în Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, relaţiile comerciale şi investiţionale dintre Turcia şi UE vor fi în continuare strânse, a spus Robert O'Daly, analist la Economist Intelligence Unit din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO