Business Internaţional

Uniunea Europeana isi restructureaza piata financiara

26.11.2007, 21:41 44

Usurand procesul de schimbare a unitatii monetare in care este exprimat un cont bancar, acordand fiecarui om dreptul la servicii bancare de baza si furnizand un grad mai accentuat de competitie pe segmentul asigurarilor auto, oficialii de la Bruxelles spera sa imbunatateasca semnificativ conditiile de pe piata financiara a Uniunii Europene, scrie Bloomberg.
Comisia Europeana incearca sa imbunatateasca traiul zilnic al celor aproape jumatate de miliard de cetateni europeni prin "daramarea" barierelor care au stanjenit competitia din segmente importante ale pietei financiare, precum cel ipotecar sau de asigurari.
In urma adoptarii acestor reforme, "consumatorii vor fi capabili sa se orienteze dupa cea mai buna oferta din segmentul financiar la fel de usor ca atunci cand isi cumpara un televizor sau o masina", a declarat comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy. "Acest sistem va forta institutiile financiare de retail sa fie mai performante, acestea incercand sa vina in intampinarea nevoilor consumatorilor", a adaugat el.
Mai mult, comisia considera ca bancile straine ezita sa intre pe piata europeana tocmai din cauza gradului de mobilitate redus al consumatorilor. "Industria bancara europeana va fi nevoita sa dezvolte, pana la jumatatea lui 2008, o serie de reguli comune de care sa poata beneficia toti consumatorii", au declarat oficialii Comisiei. "De asemenea, bancile vor fi fortate sa elimine discriminarile existente, care impiedica indivizii, fie din ratiuni etnice, fie din cauza locului de rezidenta, sa-si deschida un cont bancar pe o baza transfrontaliera", se arata intr-un raport al institutiei europene.
McCreevy spune ca bancile va trebui sa coopereze, in caz contrar fiind necesara impunerea unei supervizari drastice a sistemului. Mai mult, Comisia va deschide o dezbatere despre modul in care ar trebui asigurat accesul oricarui cetatean la serviciile bancare de baza, multe dintre initiativele propuse fiind deja transformate in documente oficiale.
De asemenea, Comisia planuieste si adoptarea unor masuri precum intensificarea competitiei din segmentul tranzactiilor cu carduri bancare sau sanctionarea practicilor comerciale incorecte din sistemul financiar.
Bruxellesul urmareste si redactarea unui studiu care sa reglementeze modul in care bancile din statele non-membre ale UE sa aiba acces la verificarea bonitatii unui client, acordandu-se astfel acestora conditii optime pentru a putea concura pe piata comunitara. Nu in ultimul rand, oficialii de la Bruxelles vor cauta sa elimine orice regula existenta in vreunul dintre statele membre ale Uniunii si care interzice instrumentele financiare permise in celelalte tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO