Business Internaţional

Uniunea Europeana se pleaca in fata dorintelor Frantei si Germaniei

22.03.2005, 00:00 13

Dupa luni de dezbateri acerbe, ministrii de finante din zona euro au ajuns la o intelegere asupra regulilor care trebuie sa guverneze moneda unica europeana, informeaza BBC News.


Primul-ministru din Luxemburg, Jean-Claude Juncker, a declarat ca prevederile fundamentale ale Pactului de Stabilitate si Crestere Economica nu se vor schimba. Tarile membre UE va trebui sa respecte in continuare limita deficitului bugetar de 3% din PIB. Totusi, conditiile ar putea deveni mai permisive, in situatii speciale. Acest lucru inseamna ca dorintele Frantei si Germaniei, care cereau o interpretare a regulilor mai putin stricta, au starnit obiectiile tarilor mai mici.


Liderii UE vor aproba intelegerea in cadrul unui summit care se va desfasura la Bruxelles saptamana aceasta.


Cea mai disputata problema din timpul negocierilor a fost legata de factorii care trebuie luati in considerare in momentul in care se decide pedepsirea unei tari care incalca regulile.


Legile spun ca nici un membru al UE nu are voie sa inregistreze un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB. Berlinul a sustinut ca trebuie sa fie luate in considerare si costurile imense ale reunificarii, cerere care a fost initial respinsa. Nu s-a facut nici o mentiune legata de reunificarea Germaniei in propunerea oficiala care a circulat in capitalele europene, fapt ce i-a infuriat pe germani. Totusi s-a ajuns la un compromis inspirat de francezi, care au pavat calea catre o intelegere. Astfel s-a decis ca vor fi luate in considerare costurile "unei reunificari" in cazul in care o tara depaseste limita de 3% din PIB, dar doar in conditiile in care "a avut un efect negativ asupra cresterii din tara membra".


Berlinul a insistat sa se faca referire la unificarea Germaniei, dar s-a renuntat la acest lucru pentru a putea face posibil incheierea pactului. In plus fata de costurile legate de reunificarea Europei, o atentie speciala ar putea fi acordata "politicilor de cercetare si dezvoltare si inovatie". In urma discutiilor a fost modificata si perioada de timp in care un stat membru isi poate corecta deficitul. Tarile vor avea la dispozitie doi ani pentru a corecta deficitul excedentar, cu un an mai mult decat in prezent.


In plus, termenul limita ar putea fi "revizuit si extins", in cazul aparitiei unor evenimente economice neprevazute care sa aiba efecte negative asupra bugetului.


Din moment ce procesul are nevoie de un an pentru a putea fi demarat, statele membre au de fapt la dispozitie cinci ani pentru corectarea deficitelor, ceea ce inseamna ca Germania nu va mai fi deranjata de oficialii de la Bruxelles pana in 2006, dupa alegeri.




Castigarea credibilitatii


Uniunea Europeana se lupta sa depaseasca situatia actuala si doreste ca Pactul de Stabilitate si Crestere Economica sa fie mai flexibil. Noile reguli ar putea alarma criticii care sustin ca reformele ar putea face ca sistemul financiar permisiv sa duca la un nivel ridicat al ratelor dobanzii.


Franta si Germania au depasit limita de 3% a deficitului bugetar in ultimii trei ani si alaturi de Italia, au cerut mai multa libertate pentru cresterea cheltuielilor statului. Reprezentantii statelor sustin ca regulile au fost concepute atunci cand cresterea economica era mai accentuata si nu fac nici o concesie care sa poata fi aplicata in perioade mai slabe.


Ministrii sustin ca reformele vor da mai multa credibilitate pactului. Totusi exista multi care cred ca pietele financiare au ultimul cuvant de spus.
cristina.marina@zf.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO