Business Internaţional

Viata grea pentru bancherii londonezi

10.10.2007, 18:57 15

Companiile financiare din Londra ar putea reduce numarul locurilor de munca si valoarea bonusurilor cu pana la 16% ca efect al crizei din sectorul subprime din Statele Unite, conform unui studiu al Centre for Economic and Business Research (CEBR), citat de Bloomberg.
Cea mai drastica reducere a locurilor de munca din sectorul financiar-bancar ar putea fi cea de anul viitor, cand se estimeaza ca peste 6.500 de locuri de munca vor disparea pe masura ce companiile se pregatesc pentru incetinirea dezvoltarii economice internationale, in special cea din China si Statele Unite. Analistii economici sunt de parere ca in Londra, numai anul trecut, companiile au suplimentat numarul locurilor de munca din acest sector cu peste 11.000 de noi slujbe.
Valoarea bonusurilor care vor fi acordate bancherilor va scadea la 7,4 miliarde de lire sterline (10,7 miliarde de euro).
Declinul creditelor ipotecare se va traduce cel mai probabil "prin incetinirea serviciilor financiare si a celor bancare din Londra", continua acelasi raport. Bonusurile acordate de catre bancile de investitii din Statele Unite ar putea inregistra o scadere de aproximativ 5%, se arata intr-un studiu al Options Group, companie de analiza financiara din New York.
Cresterea economica din Londra ar putea scadea anul viitor de la 3,6% la 1,4%, la fel ar putea sa scada si ritmul de crestere al preturilor locuintelor de la 16% la 1,6%. Bonusurile acordate anual pana in 2010 nu vor depasi suma de 8,8 miliarde de lire, valoare aferenta anului trecut.
Numarul angajarilor din Statele Unite a crescut in luna septembrie, reducand astfel din ingrijorarile ca economia americana s-ar indrepta spre o recesiune. Numarul angajarilor a crescut la 110.000, fata de 89.000, valoare inregistrata in luna august, conform statisticilor ministerului muncii din Statele Unite.
Investitorii au pastrat doar cele mai sigure investitii pe perioada celui de-al treilea trimestru, ceea ce a dus la inghetarea acordarii de credite.
Printre bancile afectate drastic de aceasta situatie s-a numarat si banca britanica Northern Rock, care, intr-o incercare disperata de a se salva de la faliment, a fost nevoita sa apeleze la un imprumut de urgenta, acordat de Banca Angliei.
Reducerea bonusurilor din domeniul financiar-bancar va avea efect si asupra pietei imobiliare, unde in ultimul an preturile caselor din Londra au crescut extrem de mult, intrucat aceste bonusuri alimentau cererea de proprietati imobiliare, in special in zonele rezidentiale de lux.
Preturile imobilelor in zone precum Kensington si Chelsea, in mare parte locuite de catre bancheri, jucatori de fotbal sau artisti renumiti, au crescut cu peste 60% in ultimul an, costul mediu al unei locuinte in aceste zone ridicandu-se la aproximativ un milion de lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO