Business Internaţional

„Vişegrad II”: Premierii României, Bulgariei şi Serbiei au convenit la Ruse ca cele trei state să înfiinţeze un grup de colaborare comun

„Vişegrad II”: Premierii României, Bulgariei şi...

"Am lansat o invitaţie oficială pentru cele două guverne partenere, vecine şi prietene României, de a învăţa şi de a folosi experienţa altora, şi anume de a instituţionaliza cooperarea noastră. M-am referit în discuţiile cu cei doi prim-miniştri la un exemplu pozitiv al unor alte ţări. Grupul de la Vişegrad, cum este numit, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, în ultimii 20 de ani au dat dovadă de colaborare regională instituţionalizată, toate cele patru ţări au intrat în UE, au o poziţie coumnă care le face mai puternice, ori noi trebuie să folosim această experienţă pozitivă şi să arătăm că niciodată, în UE, România nu are de câştigat dacă pierde Bulgaria, şi Bulgaria dacă pierde România. Mai ales, dacă suntem trei în acest parteneriat, Serbia se va integra mai repede în UE şi toate cele trei ţări vor avea o voce mai puternică pe plan regional şi european", a declarat Ponta, la finalul discuţiilor avute, la Ruse, cu premierii Bulgariei, Plamen Vasilev Oresharski, şi Serbiei, Ivica Dacic.

Şeful Executivului de la Bucureşti a precizat că a ales ca loc de desfăşurare a primei întâlniri Craiova, oraş aflat la o distanţă egală de Capitalele celor trei ţări.

"M-am uitat pe hartă şi am găsit, sper, locul cel mai bun în care, în cursul acestui an, să ne întâlnim la nivelul şefilor de guverne şi să instituţionalizăm această relaţie între noi. Oraşul care este la aceeaşi distanţă şi de Belgrad, şi de Sofia, şi de Bucureşti, este un oraş pe care îl iubesc foarte mult, Craiova, aşa încât am lansat deja invitaţia, cât mai curând, ca în formula şefilor de guvern să ne întâlnim la Craiova şi să instituţionalizăm un grup care să reprezinte interesele regionale şi europene ale celor trei ţări, un cadru formalizat şi instituţionalizat de colaborare”, a mai spus Ponta.

Guvernele român şi bulgar s-au reunit, vineri, în şedinţă comună, la Ruse, la reuniune fiind prezent şi prim-ministrul Serbiei.

Şedinţa comună a Guvernelor român şi bulgar a fost programată iniţial pentru luna noiembrie a anului trecut, surse oficiale declarând însă atunci agenţiei MEDIAFAX că reuniunea a fost amânată din motive legate de agenda ambelor părţi.

La sfârşitul lunii octombrie, premierul Ponta a anunţat că Guvernul României şi cel al Bulgariei se vor reuni într-o şedinţă comună în care una dintre teme va fi cooperarea legată de Strategia Dunării.

Ungaria, Cehia, Polonia şi Slovacia alcătuiesc Grupul Vişegrad.

Cele patru ţări din cadrul Grupului de la Vişegrad sunt membre NATO începând din 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO