Business Internaţional

Visul american s-a sfarsit si pentru polonezii care se intorc acasa atrasi de oportunitatile aduse de dezvoltarea economica

Visul american s-a sfarsit si pentru polonezii care se intorc acasa atrasi de oportunitatile aduse de dezvoltarea economica

Fiecare polonez din regiunea New Yorkului cunoaste oameni care s-au mutat inapoi in Polonia sau care intentioneaza sa faca acest lucru

23.09.2008, 19:09 39

Timp de 19 ani, Elizabeth Baumgartner, o poloneza cu cetatenie americana din Queens, a publicat o serie de carti de initiere destinate noilor imigranti din Polonia care incercau sa-si gaseasca un rost in SUA, scrie International Herald Tribune. Cartile acopereau subiecte cum ar fi cumpararea unei locuinte, investitiile in fonduri mutuale si inceputul unei afaceri proprii.
Best-seller-urile momentului sunt ghidurile despre locul care i-a fost odata familiar - Polonia - cu titluri precum "Intoarcerea in Polonia" si "Pensionarea unui reimigrant in Polonia".
"Aceasta orientare este trista pentru mine", spune Baumgartner. Comunitatea poloneza din New York s-a restrans, imigrantii si familiile lor fiind tentati sa revina in Polonia, datorita economiei in curs de dezvoltare de acolo.
Scaderea numarului de imigranti, gentrificarea (ocuparea de catre populatia cu venituri peste medie a zonelor aglomerate, locuite de persoane cu venituri mici, sau a zonelor din cartierele traditional muncitoresti, si dislocarea vechilor rezidenti catre alte zone) si imbatranirea per ansamblu a populatiei poloneze au contribuit la acest declin. Dar cel mai mare catalizator, sustin liderii comunitatii, a fost aderarea Poloniei la Uniunea Europeana in 2004, care a creat oportunitati imense de angajare pentru polonezi in Europa si a incurajat intoarcerea emigrantilor.
In acelasi timp, fluxul sosirii de noi imigranti polonezi in New York a incetinit. Ca o consecinta, numarul populatiei poloneze nascute in New York a scazut la 60.153 de persoane in 2006, de la 65.246 de persoane in 2000, inregistrand o scadere de 7,8%, conform Departamentului pentru Planificare Urbana. In acelasi interval de timp, numarul newyorkezilor care pretindeau ca au stramosi polonezi a scazut la 211.389 de persoane de la 213.447.
Eroziunea s-a simtit mai profund in cartierul Greenpoint din Brooklyn, unde polonezii au migrat zeci de ani la rand. Afacerile polonezilor pierd din clienti si se inchid. Angajatorii polonezi se straduiesc sa gaseasca muncitori care sa vorbeasca limba poloneza, iar vanzarea de bilete numai dus pentru zborurile din New York spre Polonia creste.
Tomasz Deptula, editor si foiletonist la Nowy Dziennik, cel mai vechi dintre cele trei cotidiene poloneze publicate in New York, a declarat ca, spre deosebire de restul mass-media etnice din oras, veniturile din publicitate si tirajul ziarului sau au scazut foarte mult in ultimii ani, fortand reduceri de personal.
Chiar inainte de inceputul migrarii inapoi spre Polonia, comunitatea poloneza din Greenpoint s-a redus sub presiunea cauzata de majorarea preturilor proprietatilor. Pe de alta parte, familiile tinere, noii imigranti si cei cu resurse modeste s-au stabilit in comunitatile poloneze native din oras, precum cartierele Maspeth si Ridgewood din Queens si Borough Park din Brooklyn, in timp ce altii s-au mutat in afara statului.
Insa aderarea Poloniei la UE a accelerat brusc aceasta miscare, dupa cum sustin oamenii de afaceri si rezidentii. Ei au observat ca avantul a crescut ca urmare a faptului ca dolarul a slabit in fata zlotului polonez, economia americana a inceput sa se clatine, iar SUA au devenit mai agresive in legislatia cu privire la imigranti. Miscari similare s-au petrecut recent printre alte populatii imigrante din New York, ale caror economii nationale s-au imbunatatit, cum este cazul Braziliei si al Irlandei.
Intre timp, multi polonezi, in special tineri care poate s-au gandit odata sa mearga in Statele Unite dupa terminarea liceului, au hotarat sa ramana in Polonia sau sa-si gaseasca de lucru in Dublin, Londra sau in alte orase europene prospere. Motivul: moneda euro este puternica, iar de casa nu-i desparte decat un zbor ieftin, de doua ore.
Operatorul aerian LOT Polish Airlines, cel mai mare transportator al Poloniei, aduce mai multi pasageri din New York in Polonia decat invers, a declarat Andrzej Kozlowski, responsabil de relatiile cu media pentru linia aeriana din Varsovia.
Chiar daca magazinele poloneze si conversatiile in limba poloneza inca domina Manhattan Avenue, strada principala din Greenpoint, dovezile scaderii populatiei imigrante sunt omniprezente. Dovada o arata obloanele inchise ale magazinelor si cozile mai scurte de la macelariile poloneze, precum si inmultirea firmelor de catering cu alt specific, cum sunt restaurantele Thai.
Oamenii de afaceri polonezi din Greenpoint au fost nevoiti sa fie receptivi - fie sa se reinventeze pentru a se adapta la schimbarile demografice din cartier, fie sa renunte cu totul la afaceri.
Librariile poloneze, de exemplu, si-au majorat stocul de carti in limba engleza, iar unele au inceput recent sa vanda corpuri de iluminat. Alti afaceristi si-au urmat clientii si s-au indreptat catre noi comunitati poloneze.
Uniunea Federala Poloneza si Slavona de Creditare, fondata in 1976, care a fost principalul motor pentru dezvoltarea cartierului Greenpoint, si-a redus numarul membrilor in ultimii ani. Ca replica, Marian Ponanta, vicepresedinte de marketing si PR al uniunii, a declarat ca banca "accede spre o noua piata". O noua ramura s-a deschis recent in cartierul Garfield din New Jersey, iar alte doua sunt programate sa se deschida in Maspeth si Trenton. Banca si-a sporit si publicitatea in cautarea de noi membri. "Inainte, nu era nevoie sa facem mult marketing", a spus Ponata.
Fiecare polonez din regiunea New York-ului pare sa cunoasca oameni care s-au mutat inapoi in Polonia in ultimii ani sau care intentioneaza sa faca acest lucru. Multi dintre acestia au absolvit colegiul si au varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani.
Acum trei ani, Monika a parasit tara natala, Polonia, si a venit in New York cu o viza de turist de sase luni, planuind sa inceapa o noua viata in SUA. Si-a gasit o slujba de ospatar, a muncit multe ore si a trait modest. Daca ar fi plecat mai devreme, ea s-ar fi putut afla printre zecile de mii de tineri imigranti polonezi care, dupa cativa ani de lucru ca ospatari, menajeri, muncitori in constructii sau babysitter, s-au decis sa-si ia un angajament pe o perioada mai lunga fata de SUA, investind in proprietati sau deschizandu-si afaceri. Insa precum multi dintre compatriotii ei, Monika s-a decis sa-si incheie brusc experienta americana. Satula sa traiasca ca un imigrant ilegal si sa primeasca salarii mici, intentioneaza sa se intoarca definitiv in Polonia in luna decembrie. Acolo, spune ea, oportunitatile de angajare vor fi mai bune, iar stilul ei de viata se va imbunatati. "Nu am o viata aici. Am doar un loc de munca. Tot ceea ce fac este sa muncesc", a spus Monika in timp ce pregatea pranzul la un restaurant din Greenpoint.
Nu toti dintre cei care se intorc in Polonia sunt tineri si zboara sub radarul imigratiei. Sunt si destui care au trait legal in SUA ani de zile, si-au constituit familii si au afaceri acolo, iar acum isi iau partea si pleaca acasa. Cativa antreprenori, vazand o oportunitate grozava de afacere prin deschiderea economica din 2004, si-au inchis rapid intreprinderile din New York si si-au deschis altele noi in Polonia.
Malgosia Szupica-Pyrzanowski, in varsta de 39 de ani, care a imigrat in SUA acum 18 ani, spune ca impreuna cu sotul ei (imigrant de 22 de ani) planuiesc sa se intoarca in Polonia anul viitor, cu cei doi copii.
Candidata la scoala doctorala de neurolingvistica la Universitatea din New York, ea sustine ca imbunatatirea economica a Poloniei a fost unul dintre motivele-cheie pentru intoarcerea lor in tara natala. Totusi, a fost o decizie greu de luat, mai ales pentru sotul ei, care este DJ profesionist. "Trebuie sa fii curajos ca sa te intorci. Te muti de la o viata confortabila de aici si te intorci in tara ta, pe care nu o gasesti asa cum ai lasat-o. Cred ca sotului meu ii lipsea acest curaj de ceva timp incoace", a mai afirmat ea.
Pentru acei polonezi care si-au dezvoltat afaceri si ale caror vieti nu depind de sustinerea din partea comunitatii poloneze, schimbarile nu au fost atat de drastice. Pentru cativa, mai ales pentru polonezii care au investit in Greenpoint pe cand era un cartier slab dezvoltat, gentrificarea a fost o binecuvantare.
Krzysztof Rostek, un dezvoltator important in cartierul Greenpoint, a spus ca a avut beneficii de pe urma cresterii valorilor proprietatilor. El a construit zece cladiri rezidentiale in jurul cartierului si acum construieste inca opt; multi dintre cumparatori sunt nou venitii in cartier. "Nimic nu este garantat pentru totdeauna, asa ca sunt mereu deschis schimbarii", a spus Rostek. El a subliniat ca Greenpoint, ca multe alte cartiere newyorkeze, sufera o revolutie etnica inca din secolul XVIII, prin stabilirea pe rand a italienilor, germanilor, irlandezilor si latinilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO