Business Internaţional

Vladimir Putin îşi face propria lui Uniune Europeană: "Uniunea Eurasiatică"

Vladimir Putin îşi face propria lui Uniune Europeană: "Uniunea Eurasiatică"

Autor: Iulian Anghel

04.10.2011, 17:39 1769

Premierul rus Vladimir Putin care, în urmă cu şase ani, califica destrămarea URSS drept cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX şi care, potrivit tuturor datelor, va reveni anul viitor în fruntea statului rus pentru un al treilea mandat, cheamă la crearea unei "Uniuni eursiatice" împreună cu fostele republici sovietice, apărându-se, în aceeaşi vreme, de acuzaţia de a dori să recreeze fosta Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste (URSS).

Într-un articol publicat de cotidianul Isvestia şi preluat de întreaga presă rusă, Putin propune o uniune suprastatală, capabilă să reprezinte un pol de putere în lumea de astăzi, această uniune începând cu Rusia - Bielorus - Kazakhstan.

"Propunem un model de unificare puternică şi supranaţională capabilă să devină unul dintre polii de putere ai lumii contemporane", explică Putin, fost agent KGB în vremea fostei URSS, şi favorit al alegerilor prezidenţiale din 2012.

Rusia încearcă de mulţi ani să-şi întărească legăturile, mai ales economice, cu fostele republici sovietice.

Ce anunţă Putin pentru început? O uniune Rusia - Bielorus - Kazakhstan căruia premierul îi laudă avantajele şi care ar putea deveni, în opinia sa, la 20 de ani după colapsul URSS, centrul proiectului unei vaste uniuni.

Fostul preşedinte rus, ajuns la putere în 2000, rămas de atunci cel mai puternic om din Rusia, este principalul artizan al uniunii vamale Rusia - Bielorus - Kazakhstan formalizată în 2009. În articolul său, Putin califică drept o "etapă istorică" înlocuirea, chiar din ianuarie viitor, a acestei uniuni vamale cu spaţiul unic economic.

În conflict cu Ucraina din cauza tarifelor la gaze, Rusia nu a încetat să propună Kievului să se alăture acestei uniuni vamale. Pentru moment, Kievul refuză având ambiţia să-şi întărească legăturile cu Uniunea Europeană.

Dar Putin întrezăreşte un obiectiv mai ambiţios: "Să mergem spre un nou nivel, mai ridicat, de integrare: Uniunea Eurasiatică."

Va ieşi, spune el, din această uniune Rusia, Belarus şi Kazahstan o piaţă comună cu milioane de consumatori, cu o legislaţie comună. Capitalul va circula liber, la fel şi cetăţenii din cadrul celor trei state.

"Drumul spre acest proiect ambiţios - aminteşte Putin - a început în urmă cu 20 de ani, când a fost înfiinţată Comunitatea Statelor Independente (CSI) după destrămarea URSS. CSI ne-a ajutat să lansăm o integrare pe mai multe niveluri, cu mai multe viteze, în spaţiul postsovietic, şi să creăm organizaţii precum Uniunea Rusia - Belarus, Organizaţia Tratatului Securităţii Colective, Comunitatea Economică Eurasia, Uniunea Vamală şi, în final, Spaţiul Economic Comun".

În urmă cu un an, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a anunţat, dupa o întâlnire cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, că ţara sa ar putea adera la uniunea vamala Rusia, Belarus, Kazahstan adâugând însă: "Există proceduri care trebuie urmate, precum amendarea Constituţiei."

Aderarea Ucarinei la această Uniune, chiar şi vamală pentru moment, va bloca extinderea influenţei UE în fostele republici sovietice, în vreme ce o altă ţară vizată, Kirghizstan, ar putea bloca extinderea influenţei Chinei în Asia Centrală. Kirghizstan este o ţară săracă, dar are o poziţie cheie, fiind vecin cu China. Cum Beijingul are o politică agresivă de extindere a influenţei sale în Asia Centrală înglobarea Kirghizstanului în noua uniune ar stăvili expansiunea Chinei, nemaivorbind de faptul că, în această ţară, SUA au o puternică bază militară folosită pentru operaţiunile din Afganistan.

Putin nu aduce în discuţie, în articolul său, această realitate geopolitică.

"Ideea nu este să recreăm Uniunea Sovietică sub o altă formă" subliniază Putin care, după venirea la putere a restaurat imnul sovietic, iar, în 2005, a calificat destrămarea URSS drept "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX".

Ideea, potrivit autoritarului lider rus, este a unei integrări strânse bazate pe noi valori politice şi economice.

"Acestea sunt exigenţele epocii", încheie el, profetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO