Business Internaţional

Volkswagen pierde cursa cu japonezii de la Toyota pe piata americana

Volkswagen pierde cursa cu japonezii de la Toyota pe piata americana

Volkswagen Tuareg cedeaza teren in fata hibridelor Toyota

05.04.2007, 19:16 23

Vanzarile de automobile marca VW pe piata din SUA s-au depreciat in martie cu 16%, la 17.355 unitati, conform unui raport al constructorului din Wolfsburg, titreaza Bloomberg. Cresterea vanzarilor brandului Audi, a limitat scaderea grupului VW la 8%.
Vanzarile VW, cumulate cu cele ale altor 14 marci europene au scazut pe piata din Statele Unite cu 2,8% la 98.953 unitati in martie, prima luna in care s-au inregistrat scaderi ale numarului de automobile vandute. Constructorii europeni detin o cota de piata de 6,4% in SUA, in scadere de la 6,7% in urma cu un an, conform datelor furnizate de firma Autodata cu sediul in Woodcliff Lake, New Jersey.
"Nu a fost o luna buna pentru Volkswagen, iar VW detine o cota importanta in comparatie cu ceilalti constructori europeni", a declarat Jesse Toprak, analist la Edmunds.com din Santa Monica, California.
Vanzarile totale de automobile si utilitare usoare au crescut in Statele Unite cu 0,8%, cea mai mare crestere fiind inregistrata de constructorii japonezi. Toyota si Honda au inregistrat aprecieri de peste 10%.
Vanzarile inregistrate de Toyota pe piata nord-americana au ajuns la un nivel record luna trecuta in special datorita cererii ridicate pentru automobilele propulsate de motoare hibride inregistrand o crestere de 12% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, scrie Financial Times. La motoarele hibride, sistemul de ardere interna functioneaza in paralel cu unul electric, pentru a economisi combustibil. Bateriile motorului electric sunt incarcate atunci cand automobilul franeaza sau merge cu viteza constanta. De asemenea, sistemul permite rularea fie numai electric, fie numai cu ajutorul motorului pe benzina.
Cei mai mari constructori din Statele Unite, General Motors si Ford, au raportat scaderi ale vazarilor, pe masura ce piata modelelor pick-up este in scadere.
DaimlerChrysler, care detine in afara de Mercedes-Benz si marcile americane Chrysler, Dodge si Jeep, a inregistrat scaderi de 4,1% ale vanzarilor. General Motors a raportat o scadere de 4% in luna martie, Ford a inregistrat o scadere de 9%, iar vanzarile Chrysler s-au depreciat cu 5%.
Adrian Hallmark, seful diviziei VW din Statele Unite, a declarat in ianuarie ca nu se asteapta la cresteri semnificative ale vanzarilor in acest an deoarece constructorul german intentioneaza sa lanseze noi modele abia anul viitor. Printre acestea se vor regasi SUV-ul compact Tiguan si un monovolum compact (automobil de familie, similar cu un break, dar care are o inaltime mai mare). Vanzarile sedanului Jetta, realizat pe platforma comuna cu Golf, s-au depreciat cu 25% in martie, in timp ce Passat a scazut cu 35%.
Vanzarile modelului hibrid Toyota Prius au ajuns la o valoarea aproape dubla, de peste 19.100 unitati, ceea ce a dus la o crestere totala in SUA a modelelor hibride ale constructorilor Toyota si Lexus peste pragul de o jumatate de milion.
"Am luat o decizie buna de a extinde afacerea cu modelul hibrid Prius", a declarat Don Esmond, seful operatiunilor Toyota din Statele Unite.
Dieter Zetsche, directorul executiv al Daimler Chrysler a declarat ca grupul german a inceput negocierile pentru o potentiala vanzare a diviziei Chrysler.
"Purtam discutii cu posibili parteneri care s-au aratat cu adevarat interesati", a declarat Zetsche. El nu a dezvaluit numele companiilor interesate de Chrysler.
Cota detinuta de companie pe piata americana a scazut la 12,9% in 2006, de la 16,1% in 1998.
Cumparatorii de automobile s-au axat pe autovehicule cu consum mai redus de combustibil pe masura ce pretul unui litru de benzina a ajuns la 0,81 $ (0,6 euro) in 2006. La inceputul acestei saptamani, pretul mediu al unui litru de benzina in Statele Unite a fost de 0,71 $ (0,53 euro), in crestere de la 0,65 $ (0,48 euro), conform AAA (American Automobile Association).


Europenii cedeaza teren in America

Vanzarile VW s-au depreciat cu 16%, la 17.355 unitati, cresterea Audi, limitand scaderea grupului VW-Audi la 8%.

Vanzarile cumulate ale VW cu ale altor 14 marci europene au scazut cu 2,8%, la 98.953 unitati.

Constructorii europeni detin o cota de piata de 6,4% in SUA, in scadere de la 6,7% in 2006.

Vanzarile Toyota pe piata nord-americana au inregistrat o crestere record de 12%, in special datorita modelelor cu propulsie hibrida.

DaimlerChrysler a inregistrat scaderi ale vanzarilor de 4,1%, Ford de 9%, vanzarile Chrysler s-au depreciat cu 5%, iar General Motors a raportat o scadere de 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO