Business Internaţional

Volkswagen se declara "nesatisfacut" de nivelul profitului

09.03.2005, 00:00 14

Volkswagen AG, cel mai mare producator european de automobile, a declarat ca profitul din primul trimestru nu satisface exigentele companiei din cauza declinului vanzarilor din China, presiunii preturilor si a cursului de schimb nefavorabil, relateaza Bloomberg.


Reprezentantii companiei au estimat o majorare a profitului la sfarsitul anului, in urma lansarii unor noi modele de masini, precum noul Passat. Analistii considera ca grupul va avea de infruntat un an greu, din cauza ca piata este inca slaba, in special in Germania, care este cea mai importanta pentru companie.


Grupul a raportat al treilea declin consecutiv al incasarilor, din cauza injumatatirii cotei de piata din China, de la 50% la 25% in ultimii cinci ani, compania inregistrand pierderi de 1 miliard de euro pe piata americana. Directorul executiv, Bernd Pischetsrieder, considera ca cea mai buna strategie pentru a contrabalansa situatia este lansarea de noi modele si inghetarea salariilor angajatilor din Germania.



Volkswagen a declarat ca spera ca noile modele sa stimuleze in acest an cererea. Vanzarile producatorului de automobile s-au diminuat in ianuarie si februarie cu 0,5% la 687.000 de unitati, cauza principala fiind reducerea cu 33.000 de unitati a vanzarilor din China.



Compania va reduce costurile cu "miliarde" de euro, a declarat Pischetsrieder. Directorul financiar Hans Dieter Poetsch estimeaza ca profitul va creste in acest an, urmand ca cea mai puternica crestere sa fie inregistrata in 2006.



Compania a introdus o noua varianta de Passat sedan, care contribuie cu 40% la profitul marcii. Pretul masinii porneste de la 21.800 euro si concureaza cu Seria 3 de la BMW.



Rezultatele companiei au fost afectate si de evolutia monedei euro, care a castigat 7,6% in fata dolarului in 2004. Volkswagen nu are unitati de productie in Statele Unite. Anul trecut, vanzarile de pe piata americana ale brandului Volkswagen au scazut cu 15%, la valoarea de 256.111 unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO