Business Internaţional

Vremea extremă devine noul normal în Europa şi transformă industria turismului. Turiştii speriaţi de focul din sud vor căuta noi locuri de refugiu, mai răcoroase

Vremea extremă devine noul normal în Europa şi...

Autor: Catalina Apostoiu

26.07.2023, 00:06 656

O vacanţă idilică de vară s-a transformat într-un coşmar după ce mii de oameni au fost evacuaţi din insulele greceşti mistuite de incendii, cel mai recent avertisment că industria europeană a turismului trebuie să ia în seamă realităţile schimbărilor climatice şi să se adapteze rapid, scrie Bloomberg.

Verile devin mai fierbinţi în sudul Europei, iar oamenii de ştiinţă spun că situaţia se va înrăutăţi chiar dacă vom reuşi să aducem sub control creşterile de temperatură.

Schimbările climatice sunt de aşteptat să schimbe total vremea în unele locuri. Un studiu din 2019 anticipează că în 2050 climatul Madridului se va asemăna cu cel din oraşul nord-african Marrakesh, Londra va semăna mai mult cu Barcelona, iar Stockholm cu Budapesta. Aceasta ar fi o schimbare tectonică pentru industria europeană de travel şi turism, care a contribuit cu 1.900 miliarde de euro la eco­nomia regională anul trecut, şi va remodela harta turismului într-un fel care va afecta profund unele ţări din sudul Europei.

Datele European Travel Com­mission arată că popularitatea desti­na­ţiilor mediteraneene a scăzut cu 10% comparativ cu anul trecut, scrie CNBC. Între timp, destinaţii de va­canţă ca Cehia, Bulgaria, Irlanda şi Dane­marca s-au bucurat de o creştere uriaşă a popularităţii, în condiţiile în care turiştii caută locuri mai ră­coroase.

În Estonia, de exemplu, tem­pe­raturile medii din vară tind să osci­leze în jurul a 20 de grade Celsius, temperaturi de peste 30 de grade fiind înregistrate foarte rar.

Chiar dacă sectorul de turism al Europei este de aşteptat să înregis­treze o rată medie anuală de creştere de 3,3% până în 2032, frecvenţa evenimentelor extreme din sudul Europei i-ar putea împinge pe turişti către destinaţii din nordul continen­tului, notează Bloomberg.

„Valurile de căldură ar putea reduce atractivitatea Europei de sud ca destinaţie turistică pe termen mai lung sau cel puţin diminua cererea din vară“, se arată într-o notă recentă a Moodyís Investors Service.

Unele destinaţii europene vor „suferi“ în lunile de vară când nu poţi scăpa de căldură“, declara recent Eduardo Santander, director executiv al European Travel Commission.

Pentru turişti, acest lucru va însemna o reorientare către nordul Europei sau planificarea călătoriilor în primăvară sau iarnă în loc de vară, potrivit acestuia.

Totuşi, industria nu ia încă în seamă schimbările ce se produc. „Nu cred că industria turismului este pregătită cu adevărat“, arată Catharina Martinez-Pardo, partener la Boston Consulting Group.

Industria locală a turismului nu va lua probabil decizii comerciale pe termen lung pe baza evenimentelor imediate din această vară, spune Tom Jenkins, CEO al European Tourism Association.

„Va fi industria nevoită să facă schimbări înaintea modificării comportamentului clienţilor? Cred că ar fi foarte ciudat să o facă“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO