Business Internaţional

Sunt vremuri istorice pentru greve şi mişcări sindicale în America, Germania şi Marea Britanie, cu angajaţii cerând salarii mai mari şi condiţii mai bune şi puterea sindicatelor crescând. Ce ar putea urma în 2024?

Sunt vremuri istorice pentru greve şi mişcări...

Autor: Catalina Apostoiu

22.02.2024, 22:01 342

În America, 2023 a adus cele mai multe greve din ultimii 20 de ani. Numărul grevelor majore a crescut cu 43%, la 33 în 2023, cel mai ridicat din peste 20 de ani, potrivit CNN.

Cele 33 de greve de anul trecut reprezintă aproximativ dublul mediei de 16,7 greve majore pe an înregis­trate în decursul ultimilor 20 de ani.

Când sunt încheiate contracte pen­tru a pune capăt sau evita gre­ve­le, în mod tipic acestea sunt pe mai mulţi ani. Astfel, multe din grevele ma­jore şi negocierile de contracte ca­re au avut loc în 2023 în SUA nu se vor repeta în 2024.

Însă acest lucru nu înseamnă că nu sunt şanse ca noi greve impor­tan­te să aibă loc în acest an. De exem­plu, sindicatul Teamsters a anunţat că aproximativ 5.000 din membrii săi de la 12 pro­ducători de bere la nivel na­ţional sunt pregătiţi să intre în gre­vă pe 1 mar­tie în lipsa unui nou contract.

De asemenea, marile companii aeriene americane au încheiat acor­duri cu sindicatele piloţilor anul tre­cut pentru majorări salariale de 30% sau mai multe. Acum, şi alte sindica­te din sector vor măsuri similare.

De la finalul anului 2022, Germa­nia a asistat la rândul său la acţiuni în creştere ale sindicatelor, cu salariile reale scăzând cu 4% de la începutul războiului din Ucraina, notează France24.

Un număr de sectoare au primit creşteri salariale anul trecut, câteo­dată de până la 10%, însă noile în­ţelegeri nu au diminuat tensiunile în condiţiile în care inflaţia s-a menţinut ridicată anul trecut.

Presiunile inflaţioniste au gene­rat negocieri salariale tensionate şi au dus la multiplicarea grevelor.

Grevele continuă şi în acest an, conductorii de tren declanşând una dintre cele mai lungi greve, de cinci zile, înainte ca angajaţii din aeropor­turi şi serviciile locale de transport să urmeze cu propriile acţiuni in­dustriale.

Germania este lovită în prezent de greve aproape zilnic. Un val de greve a paralizat ţara în ultimele săp­tămâni, pe fondul fragilităţii econo­miei şi inflaţiei extrem de ridicate.

Angajaţii resimt declinul puter­nic al veniturilor, iar în acelaşi timp puterea de negociere a sindicatelor este întărit de penuriile serioase de forţă de muncă ce afectează compa­niile germane. Valul de greve ar pu­tea continua. Alte industrii s-ar putea alătura de asemenea.

În sectorul chimic, o nouă rundă de negocieri salariale va începe în lunile următoare.

Marea Britanie s-a confruntat la rândul său cu cel mai mare val de greve din ultimii 30 de ani anul trecut, potrivit Bloomberg. Angajaţii din sănătate s-au lansat în 2023 în cea mai amplă grevă înregistrată vreodată în sector.

În această ţară părea că acţiunea industrială coordonată era în mare măsură un lucru de domeniul trecutului, însă odată cu creşterea costurilor de trai, zeci de mii de britanici şi-au exercitat puterea colectivă de negociere pentru a cere salarii mai mari.

Iar grevele continuă şi în acest an. Angajaţii din transportul public şi feroviar au anunţat că ar putea intra în grevă pe 27, 28 şi 29 februarie. Şi medicii aflaţi la începutul carierei vor fi în grevă în perioada 24-28 februarie în cadrul unei dispute nerezolvate cu guvernul privitoare la salarii.

Susţinerea pentru greve s-a mai diminuat faţă de anul trecut, însă publicul încă ţine partea angajaţilor din sănătate, relevă un sondaj Ipsos recent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO