Business Internaţional

Vulturii au inceput sa ciuguleasca din cadavrul Lehman Brothers

16.09.2008, 18:43 19

O lupta extrem de stransa pentru impartirea ramasitelor Lehman Brothers a inceput luni, in conditiile in care cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite a determinat creditorii companiei sa caute solutii pentru a-si acoperi investitiile, iar bancile din intreaga lume au vazut in aceasta situatie o afacere profitabila, scrie International Herald Tribune.

Barclays, cea de-a treia mare banca britanica, a ajuns la o intelegere pentru a prelua o parte a activelor Lehman, dupa ce a esuat in incercarea de a achizitiona intreaga companie. Conform unor surse apropiate bancii, Barclays va cumpara divizia de instrumente financiare a Lehman, ceea ce ar putea intari afacerile din acest segment derulate pe piata din SUA de catre banca londoneza.

Negocierile, despre care oficialii Barclays spun ca nu exista siguranta ca vor fi finalizate cu un acord, ar putea aduce in portofoliul bancii britanice nu doar licentele detinute de divizia de instrumente financiare, ci si cladirile, precum si 10.000 de angajati.

De cealalta parte, avocatii unor companii precum JP Morgan Chase, General Electric Capital Corporation si Credit Suisse s-au inghesuit pe usile tribunalelor americane pentru a apara interesele institutiilor pe care le reprezinta si care au imprumutat bani bancii de investitii.

Situatia extrem de complicata ar putea face insa ca unele dintre companiile care datoreaza bani Lehman sa scape de obligatii, iar cele care au imprumutat bani bancii de investitii sa incerce sa-i recupereze dincolo de orice decizie a tribunalului care va decide termenii falimentului.

Lehman detine active in valoare de 639 mld. dolari (448 mld. euro), mai mult decat Produsul Intern Brut al Argentinei si de zece ori peste nivelul celor detinute de Enron in momentul in care a cerut protectie impotriva falimentului, in 2001. Totusi, toti cei implicati in aceasta operatiune sunt constienti de faptul ca a astepta prea mult ca apele sa se limpezeasca inseamna in mod clar mai putini bani pentru creditori.

"Lectia principala invatata din astfel de cazuri, care implica firme ce detin active financiare, este ca timpul reprezinta un factor esential", a declarat Luc Despins, partener in cadrul firmei de consultanta Milbank, Tweed, Hadley & McCloy. "Daca vrei sa-si recuperezi o parte cat mai mare din bani, trebuie sa te misti extrem de repede", a adaugat el.

Modul in care companiile din intreaga lume vor incerca sa evite efectele prabusirii Lehman in perioada urmatoare reprezinta o mare necunoscuta, spun avocatii. Acestia au avertizat ca multe dintre companiile mici care se bazau pe banii de la Lehman pentru a-si finanta operatiunile ar putea falimenta rapid, in conditiile in care nu mai au acces la lichiditati.

"Ma intreb cum va afecta aceasta situatie toate aceste banci regionale din Statele Unite, Europa si Asia care depindeau de finantarea venita din partea Lehman", a declarat Peter Antoszyk, partener in cadrul Proskauer Rose, din Boston. "Acesta este principalul motiv de ingrijorare care va persista pentru o vreme", a adaugat el.

Combinatia dintre dimensiunea Lehman si complexitatea tranzactiilor pe care compania le derula va face ca procedurile de faliment sa se desfasoare cu dificultate. Banci din Singapore, Japonia si bineinteles New York au acordat bancii de investitii credite in valoare de sute de milioane de dolari si apar pe lista initiala a celor mai mari 30 de creditori ai bancii.

In timp ce compania-mama a initiat procedurile de faliment, divizia de instrumente financiare si alte cateva divizii incearca sa-si continue operatiunile. Unele dintre acestea, precum Neuberger Berman, ar putea fi achizitionate in scurt timp.

"In cadrul unor asemenea operatiuni riscul este cel al aparitiei unui efect de domino. Piesele incep sa cada una dupa alta si nimic nu mai poate stopa aceasta cadere", spune David Frauman, de la Allen & Overy.

Decizia avocatilor de a nu include in procedura de faliment toate diviziile companiei a fost una strategica. Potrivit legii falimentului, firmele de brokeraj sunt obligate sa restituie clientilor toate instrumentele financiare pe care acestia le detin, instrumente care nu sunt incluse in activele menite sa despagubeasca creditorii. In acest caz, dupa despagubirea tuturor clientilor bancii de investitii, nu ar fi ramas aproape nimic din activele bancii.

Totusi, cele aproape 16 mld. dolari pe care Lehman le detine pe piata instrumentelor financiare derivate si care pot fi considerate in continuare drept active vor fi foarte greu de transformat in lichiditati, in conditiile in care investitori devin din ce in ce mai reticenti in ceea ce priveste banca de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO