Business Internaţional

Washington-ul încearcă să convingă băncile să reducă ipotecile pentru un milion de proprietari de locuinţe. Un acord ar putea veni curând

Autor: Andreea Mindrila

19.01.2012, 18:39 187

Aproximativ un milion de proprietari de case din SUA vor beneficia de reducerea ipotecilor dacă administraţia americană reuşeşte să obţină un acord din partea băncile referitor la practicile dubioase de evacuare sislită, a anunţat secretarul pentru locuinţe şi dezvoltare urbană, Shaun Donovan, scrie agenţia Thomson Reuters.

Acordul, care ar putea fi obţinut în câteva săptămâni, ar marca cea mai mare reducere a poverii ipotecare de la începutul crizei creditelor.

"Suntem foarte aproape de a obţine o înţelegere prin care s-ar putea rezolva problemele de administrare a ipotecilor şi care va ajuta peste un milion de familii din toată ţara să-şi păstreze casele", a declarat Donovan la o conferinţă a primarilor americani.

Negocierile dintre autorităţile federale, avocaţii statului şi principalele bănci privind soluţionarea acuzaţiilor de "robo-signing" (angajaţii băncilor semnează acordarea de credite ipotecare fără a citi documentele) şi a altor greşeli în privinţa evacuărilor silite durează deja de mai mult de un an.

Anunţul lui Donovan vine în aceeaşi zi în care două mari bănci regionale americane au indicat că au pus deoparte fonduri legate de administrarea ipotecilor, un indiciu că băncile din spatele celor mai mari cinci companii ipotecare se pregătesc să aplice această reglementare.

În schimbul unei sume cuprinse între 20 şi 25 miliarde de dolari pentru ajutorul acordat proprietarilor de case aflaţi în dificultate, băncile Bank of America, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Citigroup şi Ally Financial vor răspunde în cazul potenţialelor procese pentru confiscările necorespunzătoare şi abuzuri în acordarea şi administrarea creditelor ipotecare.

Reglementarea va presupune reducerea cu aproximativ 20.000 de dolari a ipotecii pentru fiecare dintre cei un milion de datornici, potrivit estimărilor lui Donovan.

"Reducerea principalului poate avea un impact substanţial la nivel naţional asupra pieţei imobiliare", a declarat ministrul.

Pe fondul scăderii preţurilor caselor cu mai mult de 30% din 2007 şi a numărului mare de proprietăţi confiscate, sectorul imobiliar se chinuie să se relanseze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO