Business Internaţional

Washingtonul nu face economie de gloanţe oarbe în războiul cuvintelor cu Moscova. Dar va trage, aşa cum ameninţă, cu muniţie adevărată într-un război economic cu Rusia?

Pentru compania americană PepsiCo, Rusia este a doua mare piaţă de desfacere, unde are active de mai multe miliarde de dolari

Pentru compania americană PepsiCo, Rusia este a doua mare piaţă de desfacere, unde are active de mai multe miliarde de dolari

Autor: Bogdan Cojocaru

05.03.2014, 20:40 1478
De la aproape 8.000 de kilometri distanţă de Moscova, Washingtonul ameninţă că va impune băncilor ruseşti sancţiuni în stilul celor prin care au fost izolate instituţiile financiare iraniene dacă Rusia trimite trupe în estul Ucrai­nei. Companiile americane vor avea şi ele mult de pierdut dacă Moscova va contraataca cu aceleaşi arme.

Sancţiunile bancare sunt un instrument puternic pe care SUA îl pot folosi datorită rolului central pe care îl au în sistemul financiar internaţional, scrie EUobserver.

Dacă americanii iau la ţintă băncile ruseşti, atunci oricărei bănci din lume care continuă să facă afaceri cu ruşii i se va tăia accesul la sistemul financiar american. Prin astfel de metode SUA au reuşit să pună presiuni în ultimii doi ani pe economia iraniană şi să câştige poziţii mai bune în negocierile cu Teheranul pentru reducerea progra­mului nuclear iranian. Însă spre deose­bire de situaţia din Rusia, americanii nu aveau prea multe de pierdut în Iran.

Compania americană PepsiCo, unul dintre cei mai mari producători de băuturi răcoritoare din lume, are o expunere de miliarde de dolari în Rusia, a doua mare piaţă de desfacere în funcţie de venituri după cea americană. Doar activele „cu viaţă înde­lungată“ precum proprietăţi, fa­brici şi utilaje pe care PepsiCo le deţinea anul trecut în Rusia valorează 7,9 miliarde de dolari, sau 15% din total, a calculat The Wall Street Journal. Anul trecut, compania americană a încasat din vânzările din Rusia 4,9 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 7% din veniturile totale. PepsiCo a cheltuit 5,2 miliarde de dolari pentru achiziţionarea produ­cătorului de lactate şi sucuri de fructe Wimm-Bill-Dann în 2011, la doi ani după ce a cumpărat producătorul de sucuri Lebedyansky pentru două miliarde de dolari.

Coca-Cola, cea mai mare companie de băuturi răcoritoare la nivel mondial, este mai puţin expusă. Compania este totuşi atrasă de piaţa rusească în condiţiile încetinirii vânzărilor pe pieţele mai dezvoltate. De asemenea, Coca-Cola deţine 23% din îmbute­liatorul Coca-Cola Hellenic, care are operaţiuni în Rusia şi Ucraina.

Exxon Mobil este unul dintre cei mai mari investitori străini din Rusia şi a avut în ultimii ani operaţiuni de exploatare a petrolului în preajma insulei Sahalin. Acum compania este interesată de regiunile arctice.

În sectorul agricol rusesc şi ucrainean, traderii americani de materii prime se extind agresiv pentru a profita de terenurile fertile din regiunea Mării Negre.

 

Companiile europene ar avea şi ele mult de pierdut

Dintre companiile europene, producătorul auto francez Renault a investit masiv în Rusia, o piaţă cu perspective în contextul deprimării vânzărilor în UE. Renault şi partenerul nipon Nissan vor să-şi mărească participaţia la cel mai mare producător auto rusesc, AvtoVAZ, la 74,5% până la mijlocul acestui an. Vânzările din Rusia au o pondere de 8% în rezul­tatele totale ale Renault.

Rusia este, de asemenea, cea mai mare piaţă pentru producătorul francez de lactate Danone, contribuind cu 11% la vânzări anul trecut. Compania are peste 20 de fabrici în Rusia şi este cel mai mare producător de profil de acolo.

Producătorul danez de bere Carlsberg este şi el prezent cu fabrici de bere în Rusia.

Mai multe companii europene de utilităţi sunt şi ele expuse la piaţa rusească. Grupul german E.ON deţine termocentrale pe gaze şi cărbune în câteva zone industriale importante din Rusia, şi este, de asemenea, cel mai mare client individual al Gazprom, compania care deţine monopolul exporturilor de gaze naturale ruseşti. Enel, din Italia, controlează produ­cătorul rusesc de energie OGK5.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO