Business Internaţional

Whirlpool se angajeaza in disponibilizari pe banda rulanta pentru a face fata crizei

23.10.2008, 15:46 52

Tulburarile de pe Wall Street au ajuns pana la Pit Stop, un bar al muncitorilor zilieri din Marengo, un oras din statul Iowa, scrie Los Angeles Times. Acesta este locul unde Al Powell si-a petrecut recent o dupa-amiaza de duminica gandindu-se la viitorul sau dupa ce atat el, cat si sotia sa au ramas fara locul lor de munca in cadrul companiei Whirlpool, la linia de asamblat electrocasnice.

"Locul acesta este impregnat cu suferinta acum", afirma Powell, in timp ce soarbe dintr-un Bud de 2 dolari, iar pe fundal se aude "Chicken Train" al formatiei Ozark Mountain Daredevils. "Foarte multi oameni au avut de suferit anul acesta."
Powell si sotia sa, cu care are doi copii, se adauga celor 400 din cei 2.000 de angajati ai firmei ce si-au pierdut slujba. Whirlpool invinuieste perioada tulbure de la nivel mondial pentru concedierile pe care compania le realizeaza, motivul din spatele acestor actiuni fiind scaderea cererii pentru frigiderele de ultima generatie.
Powell si sotia sa castigau aproximativ 15 euro pe ora, suma ce acoperea ratele ipotecii in valoare de 60.000 dolari contractata pentru casa cu trei dormitoare achizitionata de cei doi. Ei au inceput lucrul la Whirlpool abia anul trecut, iar disponibilizarile se realizau in functie de vechime. Nu se putea astepta la altceva.
Powell, care lucrase anterior in cadrul altor companii din apropiere, spune ca fabrica obisnuia sa reangajeze uneori muncitorii pe care anterior ii concediase, insa nu este sigur ce ii rezerva lui viitorul. "Nu stiu daca vor avea nevoie de mine peste trei sau peste sase luni. Nu iti spun asta cand te concediaza", a declarat el.
In ultimele luni au fost nenumarate discutii - atat la Washington in cadrul Congresului, dar si in bucatariile si birourile din toata tara - despre cum criza financiara globala va afecta main street-ul, adica economia reala. Powell si altii asemeni lui din comunitatea sa au auzit despre toate acestea. Mai mult decat atat, ei se vad nevoiti sa o simta pe propria piele.
Fabrica Whirlpool, ce in ultimii ani a traversat un proces de continua dezvoltare, isi are originile in aceasta regiune intr-un tinut cu culturi de porumb si soia, cu silozuri si ferme ce dateaza din secolul al XIX-lea. Numarul muncitorilor din fabrica dupa disponibilizari este de aproximativ 1.500, majoritatea dintre acestia fiind rezidenti ce traiesc in Coloniile Amana, un grup de sapte sate ce isi are inceputurile undeva pe la 1850, cand asezamantul a fost creat de o comunitate religioasa de fermieri germani.
Compania de produse electrocasnice, ce poarta numele regiunii unde a fost infiintata, a fost achizitionata de Whirlpool in 2006.
Multi dintre muncitorii din fabrica provin din orasele din zona nu mai departate de 10 mile (17 km) de aceasta, precum Marengo si Walford, sau din orasul mai mare Cedar Rapids, aflat la 20 de mile distanta.
Muncitorii s-au obisnuit cu concedierile periodice si cu perioadele de somaj, insa de data aceasta lucrurile sunt diferite: nu numai numarul angajatilor disponibilizati este mai mare decat de obicei, ci si perioada in care se petrec aceste actiuni este tulbure din punct de vedere financiar.
Whirlpool, o corporatie cu sediul in Michigan, cu peste 73.000 de angajati in lumea intreaga, a anuntat un nou val de concedieri pe 9 octombrie si a afirmat ca se va trece la actiune intre 13 si 20 octombrie.
"Cred ca ceea ce face aceste restructurari de personal deosebite in ochii multor persoane este contextul in care acestea se petrec", afirma Jeff Noel, purtatorul de cuvant al Whirlpool. "De fapt este vorba de un sentiment de nesiguranta ce domina piata. Consumatorii nu cumpara electrocasnicele de care au nevoie doar pentru a ne maximiza noua productia."
Cele mai recente date de la Fed arata ca productia in fabricile nationale a coborat cu 2,8% in septembrie - cea mai puternica scadere lunara din ultimii 34 de ani.
Cel mai ieftin frigider produs la fabrica Whirlpool din Atlanta este vandut la un pret de 1.500 dolari (1.100 euro). Asemenea produse scumpe isi mai gasesc greu cumparatori. Vanzarile in sectorul de retail au coborat cu 1,2% in septembrie, cel mai puternic declin lunar din ultimii trei ani, conform Departamentului de Comert. Vanzarile de produse electrocasnice in America de Nord au coborat cu 17% in septembrie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor oferite de Davin MacGregor analist in cadrul Longbow Research.
"Este in interesul nostru ca aceasta fabrica sa functioneze la capacitate maxima pentru a produce electrocasnice pe care sa le scoatem ulterior la vanzare", spune Noel, adaugand ca beneficiile in ceea ce priveste sistemul de sanatate pentru muncitorii concediati vor fi prelungite pana la sfarsitul anului. "La fel ca multe alte companii, trebuie sa intram in joc cu cartile ce ne-au fost impartite in contextul actual al economiei globale."
Un muncitor ce parasea fabrica la sfarsitul schimbului doi a rezumat situatia astfel: "Pietele sunt semi paralizate, iar oamenii nu cumpara."
Economia zonei Amana este dependenta de trei sectoare: manufacturier, sector dominat de Whirlpool, turism, bazat pe locuintele istorice si pe fermele construite in 1800 de comunitatile de agricultori, si de sectorul fermelor, specializate pe porumb si soia.
Fermele si turismul isi atrag veniturile din alte surse decat sectorul manufacturier, insa ele sunt in continuare dependente de viitorul fabricii Whirlpool.
John Peterson, director executiv al Societatii Amana, spera ca Whirlpool sa isi fi pastrat un as in maneca. Society este o corporatie locala ce are la baza 17 companii - printre care companii de utilitati, ferme si mici afaceri locale - ce a aparut in 1932, cand comunitatea germana s-a transformat intr-o societate pe actiuni.
"Whirlpool este un membru important al comunitatii noastre din mai multe motive", spune Peterson, a carui organizatie furnizeaza energie fabricii. "Din moment ce ei sunt clienti pentru 82% din oferta noastra de energie, suntem foarte preocupati de starea lor de sanatate."
Kristie Wetjen, director executiv al Anama Colonieis Convention and Visitors Bureau, care organizeaza pachetele turistice pentru regiune, spune "daca fabrica ar fi sa fie inchisa, aceasta actiune ar avea un impact foarte mare pentru comunitate, din punct de vedere financiar si emotional totodata."
Turismul si sectorul fermelor au fost puternic lovite de inundatiile din timpul verii, ce au afectat cateva sute de metri patrati din domeniul detinut de Amana Society, distrugand recoltele si transformand zona intr-una inaccesibila pentru turisti.
Dificultatile intampinate de fermieri sunt compensate intr-o oarecare masura de preturile ridicate la porumb si soia, este de parere Wetjen, in timp ce industria turistica si-a revenit in toamna, cu cel mai profitabil Oktoberfest al ultimilor 40 de ani, a adaugat ea.
John Vough a devenit responsabil pentru ferma de 200 de hectare a familiei sale in urma cu mai mult de 50 de ani, cand tatal sau a fost ucis intr-un accident de munca. El s-a casatorit ulterior cu o descendenta a unei familii din comunitatea germana si au avut 4 copii, dintre care doi au lucrat temporar in schimburi la fabrica Whirlpool.
Recent, Vought a adunat boabe de soia din spatele rotii combinei sale. Ca multi alti fermieri, Vought este bogat in pamanturi, dar sarac in capital. Casa sa, localizata la doar cateva mile de fabrica Whirlpool, este minimalizata de masinaria parcata in fata casei. "Am fost falit toata viata", afirma fermierul de 70 de ani, care conform propriilor afirmatii nu isi permite sa se retraga.
Vought nu vede profesia sa ca o optiune pentru muncitorii disponibilizati de la fabrica Whirlpool, din cauza costurilor suplimentare pe care le presupune agricultura. "Un muncitor de la fabrica nu va veni sa inceapa lucrul la ferma", spune Vough. "Acest lucru presupune o investitie prea mare. Vorbesc de investitii de ordinul milioanelor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO