Business Internaţional

Zlotul polonez scade in continuare

21.12.2008, 17:04 21

Zlotul polonez s-a depreciat pentru a treia saptamana consecutiva in raport cu euro, in conditiile in care investitorii mizeaza pe faptul ca banca centrala va diminua din nou dobanda de politica monetara pentru a proteja economia de cea mai pronuntata contractie din ultimul deceniu, scrie Bloomberg.

Moneda nationala a Poloniei a inregistrat pe 18 decembrie cea mai puternica devalorizare din ultimii trei ani si jumatate, pe fondul unui raport ce a indicat ca productia industriala a tarii s-a diminuat cu 13,1% in noiembrie, cea mai semnificativa contractie din ultimii 16 ani.
Pe piata valutara din Varsovia, euro s-a tranzactionat vineri la un pret de 4,0861 zloti, in timp ce joi s-a inregistrat o paritate de 4,1104 zloti/euro, ce a majorat declinul saptamanal al monedei poloneze la 3,5%. Zlotul s-a depreciat cu 18% in raport cu euro de la inceputul anului.
"Moneda poloneza s-a devalorizat in asteptarea unei diminuari a ratei dobanzii de referinta", au afirmat analisti precum Jan Bures sau Jan Cermak de la Ceskoslovenska Obchodni Banka, cea mai mare institutie creditoare din Cehia.
Strategii vor reduce dobanda de politica monetara pana la 5,25% in cadrul reuniunii de maine, potrivit unor economisti intervievati de Bloomberg.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO