Business Internaţional

Zona euro ar trebui destrămată pentru a permite economiilor periferice să-şi revină deoarece actualele politici duc la dezastru, ceea ce va declanşa revolta Sudului

Oskar Lafontaine: Angela Merkel „se va trezi din somnu-i egoist“ după ce statele cu probleme se vor coaliza pentru a forţa schimbarea strategiei anticriză în dauna Germaniei. Foto: AFP

Oskar Lafontaine: Angela Merkel „se va trezi din somnu-i egoist“ după ce statele cu probleme se vor coaliza pentru a forţa schimbarea strategiei anticriză în dauna Germaniei. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

06.05.2013, 18:34 2309

„Germanii nu şi-au dat încă seama că sudul Europei, inclusiv Franţa, va fi forţat de actualele su­ferinţe să riposteze mai de­vreme sau mai târziu hegemoniei ger­ma­ne“, a scris Lafontaine pe pagina de internet a Partidului german de Stânga, pe care l-a condus între 2007 şi 2010. El a atras atenţia că situaţia economică din Europa se înră­u­tă­ţeşte de la lună la lună, iar şomajul a atins un nivel care pune sub semnul îndoielii struc­turile democratice, scrie The Telegraph.

Lafontaine, care a părăsit în 2010 prima scenă a politicii germane din cauza unor motive de sănătate, dă vina pe salariile reduse din Germania pentru actuala criză din zona euro. Salariile mici aduc ţării sale un avantaj competitiv pe piaţa exporturilor în faţa partenerilor europeni. În 2009, el declara „eşecul capitalismului financiar“ şi că Germania trebuie să-şi democratizeze eco­nomia astfel încât forţa de muncă să aibă o influenţă mai mare în ceea ce decid angajatorii. Lafontaine a fost în 1990, după reuni­ficarea Germaniei, candidatul pentru can­celarie din partea Partidului Social Demo­crat, acum una dintre principalele forma­ţiuni de opoziţie. În timpul campaniei a fost atacat şi rănit cu cuţitul de o femeie bolnavă mintal. Atunci i-a fost secţionată artera carotidă, iar politicianul a rămas în stare critică mai multe zile.

„Cel mai periculos om din Europa“

În timpul scurtului mandat de ministru de finanţe, între 1998 şi 1999, Lafontaine a fost cea mai mare „sperietoare“ pentru euro­scepticii britanici, deoarece a cerut armonizarea rapidă a taxelor la nivelul UE, ceea ce ar fi dus la majorarea impozitelor în Marea Britanie. În 1998, germanul a fost denumit de tabloidul britanic The Sun „cel mai periculos om din Europa“ după ce a cerut o „Europă unită“ şi abolirea „statului naţional“. În martie 1999, Lafontaine a demisionat din toate funcţiile oficiale şi de partid, acuzând „lipsa de cooperare“ din guvern. Ulterior, el a fondat Partidul de Stânga. Euro a fost lansat pe 1 ianuarie 1999.

Acum, el spune că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, „se va trezi din somnu-i egoist“ după ce statele cu probleme se vor coaliza pentru a forţa schimbarea strategiei anticriză în dauna Germaniei.

Politicianul susţine uniunea monetară, dar crede că aceasta a ajuns la un punct de la care nu mai poate continua. „Speranţele că lan­sarea euro va forţa un comportament eco­nomic raţional de ambele părţi sunt acum deşarte“, a spus Lafontaine, atenţio­nând că strategia de a forţa Spania, Portuga­lia şi Grecia să aplice măsuri de devalorizare internă este „o catastrofă“.

Comisia Europeană o apără pe Merkel

În Grecia însă, o economie sufocată de austeritate şi aflată în al şaselea an de recesiune, ministrul de finanţe asigură că situaţia începe să se îndrepte, iar eforturile de a stabiliza finanţele ar putea permite ţării să revină de chiar anul viitor pe pieţele internaţionale pentru a se finanţa, scrie The Wall Street Journal. Ministrul Yannis Stournaras a subliniat că Grecia a aplicat deja două treimi din reformele necesare acoperirii deficitului bugetar şi că ar putea înregistra surplus bugetar primar la sfârşitul acestui an.

De la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a apărat-o pe Merkel spunând, într-un articol publicat de Die Welt am Sonntag, că ţările afectate de criză ar trebui să înceteze să mai dea vina pe alţii pentru problemele lor, scrie EUobserver. Germania este considerată principala forţă care impune austeritatea în Europa.

„Ceea ce se întâmplă în Franţa sau Portugalia nu este vina Germaniei sau a lui Merkel. Criza şi problemele lor nu sunt rezultatul politicilor germane şi nici vina UE. Cauzele sunt cheltuielile excesive, lipsa competitivităţii şi activităţile iresponsabile de pe pieţele financiare“, a spus Barroso.

El a precizat că Merkel este unul dintre puţinii, dacă nu singurul lider european care înţelege bine ce se întâmplă.

Afirmaţiile preşedintelui CE vin după ce în urmă cu două săptămâni el a lezat imaginea Germaniei spunând că auste­ritatea „şi-a atins limitele“.

Ulterior, Barroso a revenit asupra declaraţiilor spunând că acestea au fost scoase din context.

 

Franţa declară sfârşitul austerităţii şi triumful politicilor franceze

Ministrul francez de finanţe Pierre Moscovici (foto) a proclamat sfârşitul austerităţii şi victoria politicilor Franţei după ce Comisia Europeană a indicat că este dispusă să dea dea doi ani în plus Franţei şi Spaniei pentru atingerea ţintei de reducere a deficitului bugetar, iar ministrul german de finanţe a oferit flexibilitate în această problemă.

„Austeritatea este terminată. Acesta este un moment hotărâtor în istoria proiectului UE. Asistăm la sfârşitul dogmei austerităţii şi este o victorie pentru punctul de vedere francez“, a spus Moscovici.

Însă parlamentarii germani ai coaliţiei de la guvernare se opun „favorurilor“ acordate Franţei, scrie Bloomberg. CE estimează pentru Franţa un deficit bugetar de 3,9% din PIB în acest an şi de 4,2% în 2014. Nivelul permis de tratatele UE este de sub 3% din PIB.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat publicaţiei Bild am Sonntag că există o anumită flexibilitate de a acorda mai mult timp Franţei şi Spaniei pentru reducerea deficitului bugetar, dar indulgenţa va fi arătată doar dacă există voinţă pentru implementarea de reforme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO