Business sportiv
Pasa in fotbal
Pasa in fotbal

Business sportiv. Bogdan Oprea, antrenor de fotbal: Nu cred că va mai exista o nouă generaţie de aur cât timp la nivelul statului nu se vor lua decizii menite să asigure o fundaţie mult mai solidă în privinţa pregătirii copiilor

22.09.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Federaţia Română de Fotbal este cea mai mare federaţie sportivă din ţară după numărul de sportivi legitimaţi, adunând peste 150.000 de sportivi profesionişti.

Bogdan Oprea, un antrenor de fotbal la grupele de copii născuţi în 2014 şi 2015, este de părere că o nouă generaţie de aur a fotbalului nu va mai exista în România atâta timp cât statul nu se implică suficient pentru a oferi o pregătire corespunzătoare copiilor.

„Părerea mea este că nu va exista o nouă generaţie de aur cât timp la nivelul statului nu se vor lua decizii menite să asigure o fundaţie mult mai solidă în privinţa pregătirii copiilor şi juniorilor pentru marea performanţă. Noi nu mai putem face atleţi de performanţă pentru că nu avem specialişti şi resurse în ştiinţa sportului de talie europeană sau mondială”, spune pentru ZF Bogdan Oprea.

Un fotbalist de performanţă, adaugă el, este, în primul rând, un atlet desăvârşit, iar fotbalul românesc nu dispune de condiţiile necesare pentru a ajunge la cel mai înalt nivel.

„Dacă dăm teze fizice, de forţă, rezistenţă şi viteză, cu toate ţările care au un cuvânt de spus în fotbal, pierdem detaşat, iar performanţa în fotbal se bazează foarte mult pe aceste calităţi.”

Ca antrenor de fotbal, Bogdan Oprea spune că cele mai mari probleme cu care se confruntă sunt lipsa bazei materiale la nivel înalt şi lipsa specialiştilor în domeniu.

„Eu trebuie să fiu antrenor principal, secund, preparator fizic, psiholog, medic, nutriţionist şi să am grijă de foarte mulţi copii, iar acest lucru nu are cum să nu afecteze calitatea muncii, oricât de bine aş lucra”, adaugă el.

Bogdan Oprea este profesor la catedra de fotbal în cadrul Clubului Sportiv Şcolar Nr.1, iar grupele de copii sunt mixte, formate atât din băieţi, cât şi din fete, până la 12 ani. În grupele sale există în prezent două fete care practică fotbalul. Bogdan Oprea spune că numărul fetelor la echipele de fotbal este pe un trend pozitiv în ultimii ani.

Există o creştere a numărului de copii, spune el, care aleg să practice fotbalul în ultimii ani însă faţă de acum 10-20 de ani, trendul este unul descrescător.

„Încă mai sunt atraşi copiii de sport, însă sunt multe alte distracţii în prezent care influenţează în mod negativ această atracţie faţă de ce era acum ceva vreme. La nivel de copii, avem încă foarte multe talente, însă munca şi foamea de performanţă nu par a mai fi la acelaşi nivel ca în trecut”, mai spune el.

Fotbalul românesc ar putea ajunge iarăşi la un nivel comparabil cu ceea ce se întâmplă în Europa, însă pentru asta este nevoie, în primul rând, de aducerea specialiştilor bine pregătiţi, precum şi de o investiţie în echipamentele de specialitate la standarde înalte.

De asemenea, mai adaugă Bogdan Oprea, lipsesc cluburile sportive care să investească bani în sportul de înaltă performanţă.

„Sigur, rezultatele pot exista şi cu finanţări mai mici, dar nu pot fi decât isolate”, adaugă el.

Statul ar trebui să investească mai mult în sport, în infrastructura sportivă, cât şi în marketing sportiv şi o organizare mai bună la nivelul copiilor.

„Statul poate interveni prin elaborarea unei strategii mai de calitate decât cea actuală atât la nivel central, cât şi local”, precizează Bogdan Oprea.

Fotbalul este cel mai popular sport din România şi din Europa, fiind considerat sportul rege care atrage cei mai mulţi suporteri, dar şi cel mai mare număr de practicanţi. Federaţia Română de Fotbal este cea mai mare federaţie sportivă după numărul de sportive legitimaţi, având peste 150.000 de sportive legitimaţi în 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet