Business sportiv

Business sportiv. Catchball-ul, un sport de echipă asemănător voleiului, prinde tot mai mult avânt şi devine un sport al femeilor de toate vârstele. „Nu trebuie să fi făcut sport de performanţă sau să ai o anumită condiţie fizică ca să practici catchball“

22.12.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

În România, există peste 10 echipe de catchball, însă majoritatea se află în Bucureşti, o singură echipă provine din Constanţa În prezent, există o asociaţie reprezentativă a acestui sport şi există o intenţie pentru a demara crearea unei federaţii, însă este un proces de lungă durată.

Catchball-ul devine un sport tot mai căutat şi prinde tot mai mult teren în rândul femeilor. Catchball-ul este un sport de echipă asemănător cu voleiul, diferenţa principală fiind faptul că mingea trebuie prinsă şi nu lovită. Unul dintre motivele pentru care devine un sport tot mai îndrăgit de femei este faptul că nu necesită o anumită condiţie fizică.

„Nu trebuie o anumită pregătire fizică sau să ai un istoric în sport. Multe jucătoare care nu au făcut sport până acum au venit la catchball. Este însă important să ai câteva abilităţi motrice, iar restul pot fi perfecţionate“, spune Mihaela Boian, membru în comisia de marketing a Asociaţiei de Catchball din România.

Ceea ce atrage foarte mult femeile către acest sport este simplitatea practicării lui, adaugă Mihaela Boian. În prezent, catchball-ul nu are o federaţie sportivă, însă are o asociaţie reprezentativă în care sunt înscrise 10 cluburi. Majoritatea cluburilor se află în Bucureşti, o singură echipă provine din Constanţa. Mihaela Boian spune că există intenţia de a damara procedurile necesare pentru crearea unei federaţii, însă pentru acest lucru este nevoie de organizarea mai multor competiţii şi de crearea mai multor cluburi sportive.

Catchball-ul a apărut în Israel, inventat de câteva mămici de acolo. Astăzi, există o federaţie internaţională şi campionate mondiale însă în România a apărut abia de câţiva ani.

„Nu există o limită de vârstă. În Israel, fetele sunt organizate pe categorii de vârstă, dar acolo e altceva, e mult mai evoluat acest sport. Acolo sunt doamne care joacă chiar şi la 63 de ani. La noi, femeile din acest sport au vârste de până în 50 de ani, iar media e undeva la 40 de ani“, spune Mihaela Boian.

Pe lângă rolul pe care îl are în cadrul asociaţiei, Mihaela Boian face parte şi din echipa de catchball din cadrul Academiei de Studii Economice, echipă sprijinită financiar parţial de instituţie. Una dintre acţiunile asociaţiei este de a promova sportul şi în rândul studentelor.

„Suntem patru echipe care desfăşoară antrenamente regulate şi chiar dacă vrei să recrutezi fete de orice vârstă e foarte greu să le chemi la antrenamente dacă tu nu ai antrenamente“, spune ea.

Multe dintre femeile care practică catchball provin din mediul corporatist, însă există şi femei care lucrează în poliţie sau în alte profesii.

Câteva dintre echipele de catchball din România au participat şi la competiţii sportive de nivel internaţional.

Una dintre principalele probleme ale acestui sport, ca în multe altele, este finanţarea. Fiind un sport relativ nou în România, nu a reuşit să obţină o notorietate care să îi aducă şi câteva parteneriate sau sponsorizări pentru a se putea susţine. Pentru deplasări, echipamente sau alte costuri, jucătoarele sunt cele care trebuie să scoată bani din buzunar, spune Roxana Ciuhulescu, jucătoare de catchball din cadrul clubului sportiv Alpha Tunari Catchball Team.

„Noi ne susţinem financiar toate participările la competiţiile sportive internaţionale. Ne dorim foarte tare să mergem şi în America la competiţii, am primit invitaţie, am găsit trei sponsori, dar sunt strict pe partea de echipamente şi de suplimente. Nefiind atât de popular acest sport, nici nu am speranţe penru mai mult, cei care ne susţin, în realitate, sunt prieteni de-ai noştri“, spune Roxana Ciuhulescu.

Echipa României de catchball, care a participat anul trecut la campionatul mondial de catchball, a obţinut locul al doilea în Israel, acolo unde a avut loc competiţia.

O altă problemă cu care se confruntă echipele de catchball este faptul că nu se găsesc prea multe săli de sport disponibile astfel încât să îşi organizeze în mod regulat antrenamente.

Asociaţia a avut câteva acţiuni de promovare a acestui sport, însă îşi doreşte să promoveze sportul şi la nivel naţional pentru a extinde numărul de cluburi sportive de catchball, astfel încât acestea să nu se concentreze doar în Bucureşti.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet