Business sportiv

Business sportiv. Copiii de azi, campionii de mâine. Viitorul baschetului arată bine, tot mai mulţi copii vin către acest sport, dar cine îi susţine? Club de baschet: Este foarte greu pentru un club sportiv, cel puţin de juniori, să acceseze finanţări pentru dezvoltarea activităţii şi a calităţii acesteia

08.03.2024, 00:07 Autori: Miruna Diaconu , Bogdan Alecu

Stomart Iaşi: „Lipsesc specialiştii, profesioniştii în multe zone din ţară, în primul rând ca număr. Nu este un lucru strict legat de baschet, ci de sportul de performanţă în general“.

Cel mai recent campionat naţional de baschet, dedicat categoriei U15, a adunat la Cluj Arena cele mai bune echipe de juniori de baschet masculin din România, acolo unde speranţele şi entuziasmul tinerilor sportivi s-au adunat în acelaşi loc. CSS CSM Ploieşti este campioana naţională la categoria U15 masculin, titlu pe care l-a disputat cu U-BT Cluj-Napoca, iar al treilea loc este ocupat de Dan Dacian Bucureşti. Copiii de acum pot fi campionii de mâine, dar ce fac toţi actorii implicaţi pentru a le asigura acestor copii performanţa pe mai departe?

Baschetul, al doilea sport din România după numărul de sportivi legitimaţi, a atras tot mai mulţi copii în ultimii ani, iar părinţii au fost convinşi că acesta este sportul potrivit copiilor lor. Este un sport prin care se pot educa, pot lega prietenii pe viaţă, spune Ovidiu Stochici, managerul clubului Stomart Basketball din Iaşi, a cărui echipă a participat la campionat. „Eu văd un viitor al baschetului mult mai bun, mult mai prezent în toate oraşele din România. Cred cu tărie că se poate practica baschetul ca mod de viaţă şi promovez asta, în special, prin proiectele pe care le dezvolt, atât pentru sportul de masă, cât şi pentru performanţă. Cele două merg mână-n mână“, adaugă el.

Andu Hanea, managerul clubului de juniori CSU Andu Sibiu, care a încheiat pe locul 5 în campionat, este de părere că viitorul baschetului arăta bine, însă e nevoie de multă muncă şi de implicarea autorităţilor, managerilor, antrenorilor, copiilor şi părinţilor pentru dezvoltarea baschetului.

Dream team-ul turneului U15 organizat la Cluj cu sportivi de la primele patru clasate: Petrolul, U BT, Dan Dacian si Stomart.


„Nu e loc de persoane care cunosc totul, ştiu cum se face totul. Trebuie să acceptăm toţi că lucrăm în aceeaşi echipă, avem multe de învăţat şi că vom reuşi doar prin susţinere reciprocă. Din fericire, copii există în sălile de baschet. Dorinţa şi visurile lor de a reuşi sunt la cote mai mari ca niciodată“, spune Andu Hanea.

Entuziasmul copiilor a fost cu atât mai mare având în vedere că meciurile au fost disputate în sala de la Cluj Arena, una dintre cele mai moderne săli de baschet din ţară. Pentru unii dintre acei copii a fost prima dată când au avut ocazia de a juca într-o sală dedicată inclusiv celor mai importante meciuri de baschet de la categoria de seniori.

„A fost o mare oportunitate pentru ei. Şi, totodată, o mare responsabilitate, ceea ce a adus în mintea acestora o presiune în plus. Să se poată juca baschet în România la nivel de juniori într-o astfel de sală este o bucurie imensă şi o plăcere cum nu se poate descrie în cuvinte. Te simţi important, îţi creşte încrederea în tine. Personal, acest lucru îmi dă speranţe mari că se poate şi la noi în ţară“, spune Ovidiu Stochici.

Infrastructura sportivă din România este slab dezvoltată, iar copiii practică sport acolo unde reuşesc cluburile să găsească loc, de cele mai multe ori, în mici săli de sport, unde tribuna lipseşte şi sunt prezente multe probleme.

„Cu siguranţă este o bucurie imensă. Sala de la Cluj este un mare pas înaintea infrastructurii de baschet din România şi le permite copiilor să vadă că printre toate provocările de care au parte, în baschetul românesc există posibilitate de mai mult şi mai bine“, adaugă Andu Hanea.

Problemele sunt cu atât mai pregnante în oraşele mici, care rămân doar la mila statului român, în lipsa unei economii locale puternice care să aibă resursele necesare să susţină şi sportul.

Cluburile sportive şcolare au nevoie de investiţii în infrastructură care să susţină performanţele şi titlurile obţinute, este de părere Costina Piperea, director şi antrenor la CSS Alexandria, care a câştigat campionatul naţional de baschet U15, finală care a avut loc la Sala Polivalentă din Alexandria.

Echipa CSS Alexandria U15 alături de Carmen Tocală, preşedintele FRB, Costina Piperea, director şi antrenor CSS Alexandria şi Mădălin Pipera, antrenor şef CSS Alexandria şi CSM Alexandria.


„Ne dorim şi avem nevoie de o sală de sport. Clubul Sportiv Şcolar Alexandria, înfiinţat în 1977, are şapte secţii dintre care patru secţii de jocuri sportive (baschet, volei, handbal şi fotbal) şi nu deţine o sala de sport. Ne desfăşurăm antrenamentele în sălile de sport ale unităţilor de învăţământ din oraş. Unele unităţi ne primesc, altele nici nu vor să audă de noi, suntem la mila lor. Chiar dacă secţia de baschet realizează performanţe an de an nu am reuşit să sensibilizăm Primăria Alexandria sau Ministerul Educaţiei să ne construiască o sala de sport, măcar pentru antrenamente. Terenurile din oraş sunt ale Primăriei, noi aparţinem de Ministerul Educaţiei, suntem ai lor, dar ai nimănui, unii nu au bani, alţii nu au baza legală şi tot aşa“, a explicat Costina Piperea.

Chiar dacă sportul îi atrage pe copii, problema intervine atunci când se discută despre performanţă şi dezvoltarea unui club sportiv pe acest drum. Fără bani, performanţa e aproape imposibil de atins.

„Mai avem de lucrat ca sistem pe partea de finanţare. Este foarte greu, în acest moment, pentru un club sportiv, cel puţin de juniori - unde pot discuta din propria experienţă - să acceseze finanţări pentru dezvoltarea activităţii şi a calităţii acesteia“, spune Andu Hanea.

Tinerii sportivi au nevoie şi de un suport tehnic puternic care să le asigure drumul către înalta performanţă, însă numărul specialiştilor este insuficient, iar în multe zone din ţară aceştia lipsesc.

Costina Piperea explică faptul că dacă un sport are sau nu viitor în România depinde de investiţiile care sunt realizate în prezent în copii. Investiţiile în fotbal s-au văzut în Generaţia de Aur, care în anii ‚Äò90 domina competiţiile finale, pentru ca ulterior, în lipsa noilor jucători, România cu echipa naţională sau cu echipele de club lipseşte de cele mai multe ori de la turnee importante.

„Dacă nu investim în copii şi juniori nu vom avea viitor. Nu ne putem gândi la viitor, mai ales acum când am fost scoşi dintr-o sală de sport şi am găsit un loc cât de cât acceptabil pentru a ne desfăşura antrenamentele. Avem o Sală Polivalentă în oraş, dar costurile sunt foarte mari pentru a o închiria. De fapt, CSS Alexandria nu are buget pentru acest lucru. Ca să desfaşurăm o competiţie în această sala ne costă 300 de lei/oră. La acest turneu final desfăşurat la Alexandria au fost 20 de meciuri (1ora 30 min/meci). Sala Polivalentă din Alexandria aparţine Clubului Sportiv Teleorman, un club departamental al Agenţiei Naţionale de Sport, un club care nu are nici un sport de echipă, dar deţine o sală“, a explicat Costina Piperea.

Nu există o practică uniformă la nivelul tuturor cluburilor sportive, însă ceea ce asigură performanţa este viziunea fiecărui club, unde se adaugă şi puţin noroc. Ovidiu Stochici este de părere că există şase elemente de care fiecare club ar trebui să ţină cont pentru a asigura toate condiţiile necesare echipelor pentru a ajunge la performanţă, anume viziune, strategie, selecţie, focus, echipă, sponsori-parteneri şi bază sportivă.

„Noi am reuşit în ultimii ani să formăm o echipă competentă de profesionişti, atât la nivel tehnic, cât şi managerial. Am reuşit să ne creăm propriile noastre spaţii, săli de baschet în care să ne putem desfăşura activitatea fără oprire şi să fie sub controlul nostru. Am creat o legătură clară între jucători-părinţi-club. Am atras alături de noi parteneri care cred în noi şi ne sunt alături.  Bineînţeles că provocările sunt zilnice şi vor exista în continuare pentru că mereu ne dorim mai mult“, mai spune Ovidiu Stochici.

În cele mai multe cazuri, atenţia cade mereu pe echipele de seniori, atât din perspectiva suporterilor, dar şi din perspectiva statului şi a tuturor actorilor implicaţi. Fără tinerii sportivi de astăzi, viitorul performanţei poate fi compromis, iar nevoia de susţinere a acestora este cu atât mai mare.

Câţiva paşi în această direcţie au fost făcuţi chiar de Federaţia Română de Baschet, care se preocupă de sistemul competiţional dedicat juniorilor. Andu Hanea este de părere că juniorii au parte de campionate adaptate nevoilor lor.

În pofida tuturor provocărilor, echipa CSS Alexandria a câştigat campionatul U’15 la baschet feminin duminica trecută, după ce a înfrânt echipe precum Dan Dacian Bucureşti sau Rookies Oradea.

„Câştigarea campionatului U15 înseamnă în, primul rând, că un an de zile nu am muncit degeaba, este o confirmare sau o reconfirmare că baschetul în Alexandria are valoare, că reuşim să rămânem în elita cluburilor de juniori, păstrând astfel o tradiţie pe care am început-o acum 20 de ani“, a spus Costina Piperea.

În cazul baschetului feminin din Teleorman evoluţia a început în 2001, cu generaţia fetelor născute în 1990, atunci când CSS Alexandria a obţinut titlul de vicecampion naţional la minibaschet.

„Apoi au urmat ani la rând titluri de campioni naţionali, calificarea în Liga Natională de Baschet, participarea în Cupele Europene. Astfel am creat o emulaţie între fetiţe, între generaţii, păstrând o echipă de senioare în Liga Naţională de Baschet, fetiţele au avut mereu un exemplu de urmat şi o dorinţa de a ajunge să joace la senioare. Cu unul dintre cei mai buni antrenori din ţară, prof. Piperea Mădălin, care a devenit un brand al oraşului, copiii nu numai din oraş, dar şi din tară aleg această echipă, acest antrenor pentru a face performanţă. Încercăm să le asigurăm condiţii bune de pregătire, un program bun de pregătire, să le oferim stabilitate şi continuitate“, mai spune Costina Piperea.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet