Business sportiv

Business sportiv. Federaţia Română de Ciclism numără 1.000 de sportivi licenţiaţi, iar obiectivul este de a creşte anual cu 20% numărul sportivilor

01.09.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Federaţia are în plan încheierea unei colaborări cu Ministerul Educaţiei pentru practicarea ciclismului în şcoli.

Cătălin Sprînceană, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, spune că ciclismul pe plan local s-a dezvoltat considerabil în ultimii zece ani, România fiind printre ţările care stau cel mai bine la acest capitol în Europa de Est. Numărul competiţiilor a crescut semnificativ, iar ciclismul a devenit un sport tot mai iubit atât de adulţi, cât şi de copii.

„Lucrurile merg bine, de câţiva ani, în ciclismul de masă. Aş îndrăzni să spun că cel mai bine din estul Europei, iar în ultimii 10 ani s-au făcut progrese notabile. Competiţiile pentru copii au la start din ce în ce mai mulţi participanţi, uneori şi câteva sute la un singur eveniment. De asemenea, calendarul federaţiei numără zeci de evenimente de masă, câteva dintre ele şi cu 1.000-2.000 de participanţi amatori“, spune Cătălin Sprînceană.

Nu doar la nivel de amatori, ciclismul evoluează, dar şi la nivel profesionist. Vârful de lance al ciclismului de performanţă local este Vlad Dascălu, campion european la mountain bike, iar anul acesta a ocupat locul al cincilea la Campionatele Mondiale, un rezultat fără precedent pentru ciclismul românesc. Vlad Dascălu, 25 de ani,  locuieşte de la 9 ani în Spania, însă în 2017 a început cariera de sportiv de performanţă la o echipă din România.

Cătălin Sprînceană spune că mai sunt tineri sportivi cu potenţial care vin din urmă şi ar putea ajunge la rezultate notabile pentru ciclismul românesc.

La ciclismul de şosea, România este deja reprezentată internaţional de Serghei Ţvetcov, Edi Grosu, Emil Dima, Cristi Răileanu, Daniel Crista sau Theo Matican. De asemenea, şi la această disciplină sunt tineri sportivi care ar putea participa în curând la marile competiţii internaţionale.

„Cred că un alt indicator bun de progres al ciclismului este organizarea mai multor competiţii internaţionale în ţară, pe lângă Turul României, anul acesta fiind organizate cu totul nouă evenimente de această anvergură, atât la şosea, cât şi la mountain bke şi ciclocros, printre care şi două campionate balcanice. De asemenea, asistăm la apariţia în ultimii cinci-şase ani a mai multor şcoli de ciclism pentru copii, ceea ce este extraordinar, iar roadele începem să le culegem deja“, explică Cătălin Sprînceană.

Federaţia Română de Ciclism numără 1.000 de sportivi licenţiaţi, la toate categoriile de performanţă, master şi amatori, însă planurile preşedintelui sunt de a creşte anual cu 20% numărul sportivilor. În privinţa numărului de ciclişti amatori, Cătălin Sprînceană spune că organizatorii privaţi de competiţii deţin date şi cu 10.000 de ciclişti amatori care au participat cel puţin o dată la un concurs, însă estimările exacte ale tuturor celor care fac ciclism din pură pasiune sunt greu de făcut.

El este de părere că numărul de sportivi de performanţă poate creşte accelerat dacă vor fi organizate tot mai multe competiţii pentru copii, dar şi prin încurajarea şcolilor de ciclism şi prin programe în unităţile de învăţământ.

Una dintre cele mai importante competiţii organizate de Federaţia Română de Ciclism este Turul României, care va avea un traseu ce va parcurge peste 900 km şi va trece prun Suceava, Piaţa Neamţ, Focşani, Tulcea, Călăraşi şi se va încheia la Bucureşti.

Iniţial, cursa trebuia să aibă loc în perioada 4-10 septembrie, însă din motive independente de organizatori, spune Cătălin Sprînceană, competiţia va avea loc între 18 şi 22 octombrie.

La competiţie vor participa circa 22 de echipe din toată lume, echipe continentale, procontinentale şi naţionale din Noua Zeelandă, Austria, Germania, Canada, SUA, Olanda, Polonia, Danemarca, Italia, Cehia, Bulgaria, dar şi o echipă din Japonia, aflată pentru prima dată în România. România  va fi reprezentată de trei echipe: Echipa Naţională, Sofer Savini Due şi Mentorise Elite Team.

Cătălin Sprînceană este de părere că organizarea unui astfel de eveniment este un motor important pentru imaginea şi promovarea ciclismului, la fel cum este şi reţeaua de cupe şi campionate ale României la majoritatea disciplinelor cislimului şi pentru toate categoriile de vârstă. Pentru promovarea ciclismului în rândul tinerilor, federaţia plănuieşte să încheie un parteneriat cu Ministerul Educaţiei pentru practicarea acestui sport în şcoli şi organizarea de competiţii regionale, dar şi organizarea altor competiţii internaţionale pe plan local.

„Avem în plan organizarea în ţară a unor evenimente cicliste internaţionale de anvergură precum Campionate Europene sau etape din Cupa Mondială, ceea ce ar aduce un plus de notorietate ciclismului, dar ar fi şi un bun prilej pentru atragerea de public şi practicanţi în ciclism“, mai spune el.

Cătălin Sprînceană, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism: Avem în plan organizarea în ţară a unor evenimente cicliste internaţionale de anvergură precum Campionate Europene sau etape din Cupa Mondială, ceea ce ar aduce un plus de notorietate ciclismului.


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet