Business sportiv

Business sportiv. Federaţia Română de Şah: 300 de profesori s-au înscris în proiectul naţional „Educaţie prin şah“ în prima lună de la lansare

10.03.2023, 00:06 Autor: Mirabela Tiron

În prima lună de la lansarea oficială a proiectului naţional „Educaţie prin şah“, care promovează beneficiile şahului pentru copii, s-au înscris 300 de profesori, iar obiectivul pentru primul an este de a forma 3.000 de profesori care să educe 50.000 de elevi în anul şcolar care urmează, potrivit oficialilor de la Federaţia Română de Şah.

Acest proiect, lansat de Federaţia de Şah, îşi propune predarea şahului elevilor de clasele a III-a şi a IV-a din şcolile publice din România. Proiectul are trei etape, printre care se numără formarea profesorilor, oferirea şahului ca studiu opţional şi organizarea de evenimente de şah.

„Obiectivul pentru primul an este de a forma 3.000 de profesori din şcolile publice pentru a educa 50.000 de elevi începând cu noul an scolar 2023-2024. Şahul are numeroase beneficii pentru copii, cum ar fi învăţarea disciplinei, a ordinii şi a creativităţii. În plus, şahul sporeşte capacitatea de concentrare a copiilor şi îmbunătăţeşte abilităţile logice şi de memorie“, potrivit oficialilor Federaţiei de Şah.


► Obiectivul pentru primul an este de-a forma 3.000 de profesori din şcolile publice pentru a educa 50.000 de elevi în anul şcolar 2023-2024.

► Federaţia de Şah are 18.000 de sportivi legitimaţi, fiind în top 3 cele mai mari federaţii.


Învăţarea şahului în şcoli poate spori abilităţile cognitive, abilităţile de rezolvare a problemelor şi capacităţile de luare a deciziilor ale copiilor.

Federaţia Română de Şah are 18.000 de sportivi legitimaţi şi se află în top trei cele mai mari federaţii sportive după numărul de sportivi. Cu toate acestea şahul nu este cel mai reprezentat sport din România.

„În lumea de astăzi, în care totul se mişcă într-un ritm rapid, copiii se străduiesc să se concentreze. Şahul este un antidot puternic, deoarece îmbunătăţeşte capacitatea de atenţie a copiilor şi îi învaţă să rămână concentraţi pentru mai mult timp. De asemenea, acest sport îi învaţă pe copii să îşi asume riscuri şi să aibă încredere în ei, să aibă iniţiativă şi să devină personalităţi active şi optimiste. Şahul este un sport valoros pentru copii, deoarece promovează egalitatea de şanse sau informatică“, potrivit reprezentanţilor Federaţiei de Şah.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet