Business sportiv

Business sportiv. Grand Chess Tour, un Champions League al şahului, va aduce cei mai importanţi jucători de şah din lume la Bucureşti în luna iunie

01.03.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Circuitul internaţional va avea loc în perioada mai-august şi va fi format din cinci etape, prima - Superbet Rapid & Blitz - va avea loc în Polonia, următoarea în Bucureşti, urmând ca turneul să ajungă apoi în Croaţia şi în SUA.

Grand Chess Tour, unul dintre cele mai importante turnee de şah din lume, care poate fi comparat cu un Champions League la fotbal, va aduce unii dintre cei mai importanţi jucători de şah din lume la Bucureşti, la etapa Superbet Chess Classic Romania, care va avea loc în perioada 24 iunie - 6 iulie.

Evenimentul şi-a anunţat line-up-ul din acest an, format din trei jucători care au ocupat primele locuri din ediţia din 2022, iar ceilalţi nouă au fost invitaţi pe baza mai multor criterii de performanţă la nivel internaţional.

Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Wesley So, Gukesh Dommaraju, Ian Nepomniachtchi, Alireza Firouzja, Anish Giri, Rameshbabu Praggnanandhaa şi Nodirbek Abdusattorov sunt câţiva dintre jucătorii care vor participa la ediţia din acest an a Grand Chess Tour.

Circuitul internaţional va avea loc în perioada mai-august şi va fi format din cinci etape, prima - Superbet Rapid & Blitz - va avea loc în Polonia, următoarea în Bucureşti, urmând ca turneul să ajungă apoi în Croaţia şi în SUA.

Pentru anul acesta, premiile întregului circuit au crescut în 2024 la 1,5 milioane de dolari, din care 350.000 de dolari pentru etapele de şah clasic şi 175.000 de dolari pentru cele de şah rapid şi blitz. Anul acesta, fondul de premii bonus va fi mărit de la 175.000 de dolari, cât a fost anul trecut, la 275.000 de dolari.

Din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb. Federaţia Română de Şah va fi coorganizator şi partener al etapei din România.

„Începând din 2019, Fundaţia Superbet a susţinut Grand Chess Tour şi a investit activ în dezvoltarea jucătorilor talentaţi de şah la nivel naţional şi internaţional. Cu bucurie, anunţăm sprijinul nostru continuu pentru acest circuit, care asigură an de an prezenţa elitei şahistice mondiale la Bucureşti, Varşovia şi Zagreb şi în 2024. Acest angajament ferm faţă de şah reflectă convingerea pe care o avem că şahul are capacitatea de a cultiva abilităţi critice, de a promova diversitatea, incluzând oameni de toate vârstele şi indiferent de background“, a declarat Augusta Dragic, preşedinta Fundaţiei Superbet.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet