Business sportiv

Business sportiv. Mara Gae, noua stea a tenisului românesc, a reuşit să obţină un titlul pe care România nu l-a mai văzut de aproape 20 de ani. Povestea Marei Gae în tenis a început când a primit o rachetă cadou

15.09.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Adrian Cruciat, antrenorul Marei Gae: „Cu această ultimă performanţă, Mara încheie perioada junioratului, se pregăteşte să intre în circuitul profesionist. Este una dintre jucătoarele cu potenţial“  Tânăra tenismenă este susţinută financiar de familia sa, neavând un sprijin din partea statului sau din partea unei companii private. Toate costurile sunt susţinute de părinţii săi.

Mara Gae, 17 ani, a ajuns în atenţia publicului după ce, la finalul săptămânii trecute, a reuşit să câştige, alături de Anastasiia Gureva, 18 ani, titlul de campioană la US Open la dublu, categoria junioare, performanţă pe care România nu a mai văzut-o de aproape 20 de ani.

Rezultatele sale vin după ce în vara acestui an Mara Gae a devenit campioană europeană la dublu U18, alături de Cara Maria Meşter, titlu pe care România nu a mai reuşit să îl obţină în ultimii 20 de ani.

Povestea Marei Gae în tenis a început când ea avea 5 ani şi a primit o rachetă de tenis cadou.

„Stăteam destul de aproape de nişte terenuri de tenis şi m-am gândit să încerce acest sport. De aici a pornit toată aventura aceasta în lumea tenisului“, povesteşte mama ei, Andreea Gae, pentru ZF.

De practicarea constantă a tenisului s-a apucat la 6 ani, însă până atunci a încercat mai multe sporturi. Încă de la 2 ani, Mara Gae s-a urcat pe schiuri, iar ulterior a început să facă balet. Când a început tenisul a avut de ales între rachetă şi poante, desigur că racheta a fost câştigătoare. „De aici a început dorinţa de a face tot mai mult. Ea este un copil foarte talentat motric şi a putut face cu uşurinţă mai multe sporturi, a prins foarte repede. Sportul în viaţa familiei mele este la ordinea zilei, nici nu m-am gândit ca ai mei copii să nu facă sport, nu neapărat de performanţă, dar în general“, spune Andreea Gae.

 

Pregătirea pentru seniorat

Performanţele de la US Open vin să încheie cariera Marei Gae la categoria juniori, pregătindu-se pentru liga profesionistă. Trecerea nu este însă una uşoară nici din perspectiva pregătirii fizice, nici pe zona financiară.

Adrian Cruciat, unul din antrenorii săi, spune că Mara are potenţial să joace la profesionişti, însă este nevoie de foarte multă muncă.

„Se pregăteşte să intre în circuitul de senioare, unde trebuie să o ia de la zero. Obiectivul major este să ne pregătim fizic şi tehnic să o ajutăm pe Mara să îşi dezvolte jocul pentru tenisul profesionist, pentru că e diferit faţă de tenisul de juniori. Este una dintre jucătoarele cu potenţial care promite multe“, spune pentru ZF Adrian Cruciat.

El o caracterizează pe Mara Gae ca fiind un sportiv harnic, dornic să înveţe şi care asimilează foarte repede, astfel că şansele ei de a ajunge la înalta performanţă sunt tot mai mari.

Adrian Cruciat şi Raluca Olaru, antrenorii Marei Gae, lucrează cu ea de circa şase luni.

Înainte, ea a fost antrenată inclusiv de Firicel Tomai, cei care a antrenat-o şi pe Simona Halep în perioada 2008  -  2013, dar şi pe Victor Hănescu, între 1996 şi 2010.

 

Finanţarea, mereu o provocare

În ceea ce priveşte partea financiară, situaţia se complică cu atât mai mult. Mara Gae nu a avut sponsorizări de lungă durată, iar sprijinul statului a lipsit cu desăvârşire, astfel că tot efortul financiar a fost susţinut de părinţii săi.

„Nu a fost susţinută constant de companii. Avem o asociaţie prin care strângem acel 2% din impozitul pe venit. Au fost câteva companii private, dar nu a fost o constantă, noi, părinţii, am susţinut toată evoluţia“, explică mama Marei.

Companiile care au susţinut-o pe Mara Gae erau mici şi ofereau circa 2.000-3.000 lei, însă singura companie mai mare, cu care a avut şi cel mai lung parteneriat, de circa un an, este Teraplast, producător de materiale de construcţii, care însă s-a retras din motive financiare ce au ţinut de companie.

„Am mers către companii, am trimis portofoliul, la un moment dat ne-am şi întâlnit cu ei, dar, în general, ne-au zis că susţin ONG-uri sau mai multe echipe, de fotbal în special. Nu s-au arătat interesate. E un sport care nu oferă siguranţă dacă investeşti, ei consideră că nu oferă vizibilitate“, adaugă Andreea Gae.

Tenisul este unul dintre cele mai scumpe sporturi, mai ales în situaţia în care cei care îl practică decid să facă performanţă. Costurile anuale se ridică la câteva zeci de mii de euro, iar statul abia dacă sprijină sportivii.

Cu toate că numele Marei Gae a ajuns pe una dintre cele mai înalte poziţii de la US Open, unul dintre cele mai mari turnee de tenis din lume, susţinerea financiară a venit doar din partea familiei. Pentru a putea participa la turneul US Open, care presupune cheltuieli foarte mari, Mara Gae a făcut parte dintr-o acţiune de sprijinire a tinerilor sportivi cu potenţial desfăşurată de Federaţia Internaţională de Tenis.

Odată cu trecerea la seniorat, Mara Gae nu va mai putea primi astfel de sprijin.

„Avem foarte mare nevoie de susţinere, mai ales acum la nivel de profesionişti, pentru că sunt alte costuri. La juniori, ITF (n.red. Federaţia Internaţională de Tenis) sau Tennis Europe oferă susţinere pentru că la competiţiile importante oferă serviciile de ospitalitate şi atunci sunt nişte bani pe care îi economiseşti. Odată trecut la profesionişti, totul e pe banii tăi. Sunt nopţi întregi în care ne chinuim să  vedem cum facem, cum să o mai susţinem financiar. A avut meciuri cu jucătoare foarte bine clasate. Anul acesta, a jucat de la egal la egal cu Mirra Andreeva, o jucătoare care are totul la dispoziţie. Mara se luptă cu nişte jucătoare care au totul la dispoziţie, nu sunt în situaţia noastră, care ne întrebăm ce facem şi ne facem calcule să vedem cum o putem susţine financiar“, explică Andreea Gae.

Performanţele obţinute de Mara Gae o ajută însă să primească anumite wildcard-uri în anumite competiţii la categoria de seniori.

 

Performanţe pe toate planurile

Mara Gae a intrat în clasa a XII-a, fiind la profil filologic, urmând ca anul acesta să dea examenul de bacalaureat. Mama ei susţine că Mara nu vede acest an mai dificil din perspectiva şcolii, însă îşi doreşte să treacă examenul maturităţii cu note mari.

„Vrea să iac bacalaureatul cu note mari, acesta este stilul ei, să iacă totul perfect“, adaugă mama ei.

Pentru facultate, părinţii săi şi Mara iau în calcul să meargă la un colegiu în SUA, însă asta va depinde de decizia Marei şi de efortul financiar pe care îl va presupune.

„La colegiile din America i se oferă toate condiţiile pentru a face sport de performanţă. E foarte greu de luat o decizie, ştim foarte bine că e greu pentru ea să plece la colegiu, dar e şi foarte greu pentru noi, cum o să găsim bugetul să o susţinem în continuare. Este de discutat cu Mara, ea este cea care va devide, iar în funcţie de ce resurse financiare vom avea, vom decide împreună cu ea“, mai spune Andreea Gae.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet