Business sportiv

Business sportiv. Primăriile din Braşov şi Sibiu investesc milioane de euro în construirea unor facilităţi sportive care să le permită oamenilor să facă sport în aer liber

10.11.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Primăria din Sibiu investeşte 11 milioane de euro în amenajarea unui complex pentru sport, agrement şi ecoturism, în timp ce primăria din Braşov va demara un proiect în valoare de 2 milioane de euro pentru un complex dedicat sporturilor urbane.

Primăriile din Braşov şi Sibiu investesc milioane de euro în construirea unor facilităţi sportive care să le permită oamenilor din zonă să facă sport în aer liber. Facilităţile sportive din marile oraşe lipsesc în cele mai multe cazuri, astfel că nevoia unor astfel de investiţii este cu atât mai mare.

Primăria oraşului Sibiu a demarat un proiect de investiţii în valoare de circa 11 milioane de euro, pentru amenajarea unui complex de sport, agrement şi ecoturism.

Proiectul prevede amenajarea unei instalaţii tip sanie de vară, funcţională în orice sezon, cu o lungime de minimum 1.600 de metri, cu urcare şi coborâre, o pârtie de schi şi tubing pe o suprafaţă sintetică cu o lungime de aproximativ 230 mp, două tiroliene, un pavilion multifuncţional, amenajat într-o clădire modulară cu parter şi etaj şi minimum 700 de metri ca suprafaţă utilă, o terasă panoramică, o parcare cu 300 de locuri, un traseu pentru biciclete. Proiectul ar urma să fie gata la începutul anului 2025.

„Obiectivul va pune în valoare o zonă utilizată foarte puţin - Dealul Guşteriţei. Concret, aici sibienii vor putea să facă sport, să facă plimbări pe jos sau cu bicicleta sau să se relaxeze în zonele generoase care vor fi amenajate pentru cei mari, dar şi pentru cei mici. Va fi o zonă pentru toată familia“, a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, într-un comunicat de presă.

Investiţiile derulate de primăria din Braşov se ridică la doar 2 milioane de euro, bani care vor merge către amenajarea unui complex dedicat sporturilor urbane. Mai exact, complexul va fi amenajat în zona pasajului Fartec şi va avea zone de skatepark, BMX park şi roller park, pe o suprafaţă totală de 10.000 de metri pătraţi.

 Contractul pentru execuţia lucrărilor de amenajare a fost semnat cu asocierea dintre companiile Sport Play Systems (lider), Electra Instal, Ro-Verde Landscape şi Buildingplan.ro. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, din care 4 luni proiectarea şi 14 luni execuţia lucrărilor.

„Prin această investiţie nu doar că răspundem unei nevoi reale a cetăţenilor, dar şi refuncţionalizăm o zonă neutilizată, cea de sub pod, transformând-o într-un loc care va aduce multă bucurie, mai ales tinerilor“, a spus Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, într-un comunicat de presă.

România va adăuga aproape 1.000 de terenuri de sport şi baze sportive în următorii ani, potrivit companiei de date pentru sectorul de construcţii IBC Focus. Deşi numărul proiectelor este mare, puţine complexuri de anvergură vor fi construite.

Cele mai multe proiecte de construire de terenuri de sport sau de baze sportive se află în cele mai importante judeţe din punctul de vedere al puterii economice, ceea ce arată că acolo unde există o piaţă există potenţial de dezvoltare şi interes.

Cele mai multe astfel de proiecte sunt realizate de stat, privatul fiind mai puţin implicat în dezvoltarea infrastructurii sportive. Statul investeşte cel mai mult în sport prin Compania Naţională de Investiţii. Anul trecut, statul a finalizat prin CNI peste 70 de proiecte de bazine de înot, complexuri sportive şi săli de sport. Cele mai mari investiţii au fost făcute în sălile de sport, fiind şi cele mai multe astfel de proiecte finalizate anul acesta, mai exact 61 de săli de sport în valoare totală de 580 milioane lei.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet