Business sportiv

Business sportiv. Rezultatele de anul trecut le-au adus cei mai mulţi bani de la bugetul de stat federaţiilor de canotaj, baschet şi nataţie

03.02.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Federaţia de Canotaj a avut cel mai bun an din istorie, reuşind să obţină 39 de medalii la competiţii internaţionale, dar cu toate acestea, primeşte cu 500.000 lei mai puţin anul acesta.

Ministerul Sportului a anunţat bugetul pe anul acesta pe care îl va aloca fiecărei federaţii sportive după un sistem abia introdus. Ministrul sportului, Eduard Novak, a declarat că noul sistem este mult mai echitabil, fiind bazat pe rezultatele obţinute de federaţii anul trecut.

„La calcularea punctajelor finale ale federaţiilor sportive naţionale care administrează sporturi olimpice prioritare (individual) s-a ţinut cont de următoarele: 50% din total puncte „criterii de finanţare (13 criterii conform metodologiei, fiecare criteriu cu o anumită pondere în calculul final) 50% din total puncte - medaliile obţinute la campionatele mondiale, europene, cupe mondiale si europene (fiecare medalie, cu un anumit punctaj). Finanţarea a fost stabilită pentru a menţine evoluţiile bune, dar în acelaşi timp pentru a suplimenta sprijinul acolo unde au apărut noi nevoi, acolo unde au existat creşteri exponenţiale la nivelul rezultatelor“, a spus Edaurd Novak.

Canotajul, baschetul şi înotul primesc cei mai mulţi bani de la bugetul de stat dintre federaţiile sportive, dar cu toate acestea, au o alocare mai mică decât cea din 2022.

Federaţia de Canotaj a avut cel mai bun an din istorie, reuşind să obţină 39 de medalii la competiţii internaţionale, dar cu toate acestea, primeşte cu 500.000 lei mai puţin anul acesta.

Federaţia de Baschet a primit 6,8 milioane lei anul acesta, mai puţin decât anul trecut cu 200.000 lei.

Pe de altă parte, rezultatele Federaţiei de Nataţie, care a reuşit să obţină 25 de medalii în 2022, i-a adus un buget mai mare, de la 5,8 milioane lei în 2022, la aproape 6,5 mil. lei anul acesta. Dintre federaţiile sporturilor olimpice prioritare, Federaţia Română de Kaiac-Canoe, Federaţia Română de Box şi Comitetul Naţional Paralimpic au primit cei mai puţini bani de la bugetul de stat în acest an.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet