Business sportiv

Business sportiv. Sportivii români dezvoltă academii sau fundaţii unde copiii îşi pot începe drumul spre performanţă

10.06.2022, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

Gheorghe Hagi, Ion Ţiriac, Cristina Pîrv, Victor Hănescu, Florin Mergea sau Vlad Moldoveanu sunt şase mari sportivi ai României care au decis să investească în academii sau fundaţii proprii. Iar cu exemplele rezultatelor sportivilor români, copiii sunt îndrumaţi spre performanţă, în cazul celor talentaţi, dar mai ales spre disciplină şi dezvoltare armonioasă, prin sport.

Pasiunea pentru sport nu se opreşte odată cu încheierea carierei de sportiv profesionist, după cum o arată proiectele puse pe picioare de marile nume din fotbal, tenis, volei sau baschet. De la dorinţa de a-i ajuta pe cei mici, la ideea de a da înapoi sportului românesc cunoştinţele acumulate, sportivii români au creat academii unde ajung lunar sute de copii la antrenamente.

„Dintotdeauna mi-am dorit să las ceva în urma mea. M-am întors în România, după 27 de ani petrecuţi în afară. M-am simţit obligată să dăruiesc sportului şi voleiului ceea ce el mi-a dăruit mie. Am început să mă gândesc cum, în ce condiţii si astfel am ajuns la concluzia ca ar trebui să deschid o academie. Când m-am întors în ţară, toată lumea zicea că nu vor veni copii la volei, dorinta mea, visul meu a fost primit cu reticenta de catre cei din jur. Am stat un an după ce m-am întors să tatonez terenul şi mi-am dat seama că trebuie să îmi urmăresc instinctul şi să fac ceea ce ştiu eu cel mai bine: volei”, a spus pentru ZF Cristina Pîrv, cea mai mare jucătoare de volei din istoria României, multiplă campioană în cele mai puternice ligi mondiale de volei.

Ea a dezvoltat în Cluj academia de volei care îi poartă numele – Pîrv 11, deschisă oficial în noiembrie 2019,   o entitate juridica nonprofit, astfel ca toate veniturile sunt destinate sustinerii acestui proiect. Academia adună între 50 şi 70 de copii în fiecare zi de antrenament, cu vârste între 7 şi 15 ani.

„Cea mai mare satisfacţie si mulţumire este când vezi cum se schimbă copilul, când îţi mulţumeşte părintele în fiecare lună pentru schimbarea atitudinii şi a disciplinei pe care o are copilul după 6-8 luni de academie. Acest lucru nu are preţ şi este cel mai mare câştig. Acesta este obiectivul pentru noi deocamdată, să aibă disciplină, încredere în ei.

De altfel, sloganul academiei este: „Creştem generaţii de învingători!“, mai adaugă Cristina Pîrv.

Copiii de la Academia Pîrv 11 se antrenează momentan în săli închiriate, însă pe lista de obiective a sportivei este şi deschiderea unei săli proprii. Costul pentru antrenamente este de 400 de lei pe lună, sunt trei antrenamente pe săptămână, iar copiii sunt împărţiţi pe categorii şi pe vârste.

„Numele meu este mai cunoscut în afara ţării decât la noi, este puţin ciudat, dar clar că renumele pe care mi l-am format în atâţia ani de naţională, de jucat internaţional, ajută şi este o carte de vizită”, a mai precizat Cristina Pîrv.

Şi tenisul românesc continuă să dea mari nume pe scenele sportive internaţionale, iar trei foşti sportivi au decis să investească în academii.

Cea mai recentă academie deschisă de un tenismen român este cea a lui Florin Mergea, care, alături de Ştefan Piţian, jucător de tenis la rândul lui, au pornit Academia de Tenis Florin Mergea, la Târgu Jiu.

„Cred că lucrurile care m-au făcut să fiu un jucător foarte bun de tenis, dar şi lipsurile şi greşelile care s-au făcut cu mine, sau pe care personal le-am făcut, m-au determinat să realizez că eu sunt de fapt ca un pod între generaţii. Pe măsură ce trece timpul, îmi dau seama că îmi doresc tot mai mult să dau mai departe tot ce am învăţat. În cazul nostru, nu s-a pus problema de cât ne costă să facem asta ci de faptul că trebuie să o facem, e datoria noastră să realizăm acest proiect şi să dăm mai departe”, a spus şi Florin Mergea pentru ZF. Sportivul are în palmares şapte titluri ATP la dublu.

Academia de Tenis Florin Mergea are o infrastructură de şase terenuri de tenis pe zgură, un teren de minitenis cu zid, două terenuri de greenest în sală, dar şi sală de fitness, saună, piscină, hotel şi restaurant.

„Ne dorim foarte mult să investim în oamenii noştri, în educaţia lor pentru a crea un pol de excelenţă aici, la Târgu Jiu. Datoria noastră de acum încolo e aceea de a arăta celor care vin pe terenurile noastre că merităm această încredere.“

„Punem suflet în tot ceea ce facem şi sunt absolut sigur că această abordare va crea jucători mai împliniţi, care vor avea uneltele necesare în a-şi urma visurile”, a mai adăugat Mergea.

Şi Victor Hănescu, fost jucător profesionist de tenis, ajuns până pe locul 26 în clasamentul ATP, a hotărât în 2016, după ce şi-a încheiat cariera de sportiv de performanţă, să creeze Academia de tenis Victor Hănescu, după o investiţie de 30.000 de euro.

„La un moment dat se termină performanţa, iar când eram pe final de carieră m-am gândit ce aş putea să fac pentru România, pentru tenisul din România. Trecând prin sistemul sportiv mi-am dat seama că nu există în România ceva bine organizat, structurat, unde să lucreze oameni care au făcut performanţă, care au experienţă în domeniu. De aici a început totul“, povestea anterior Victor Hănescu.

Iar printre primii sportivi care au dat startul academiilor pentru viitorii campioni a fost Gheorghe Hagi, care începea în 2009 proiectul care îi poartă numele.

„Prin crearea Academiei, Gheorghe Hagi a considerat că a venit momentul ca la rândul său să ofere cât mai multor copii şansa de a se pregăti la cel mai înalt nivel şi de a avea performanţe chiar mai mari decât ale sale”, se arată pe site-ul Academiei.

Baza sportivă creată de marele fotbalist se întinde pe şapte hectare în apropierea oraşului Constanţa şi numără aproximativ 250 de sportivi, din informaţiile publice.

Cifra de afaceri a FCV Farul Constanţa SA, companie al cşrui acţionar este Gheorghe Hagi, a fost de 15,3 mil. lei în 2021, cu un profit de 2,3 mil. lei.

Şi Ion Ţiriac a investit în sport, deschizând o fundaţie care îi poartă numele, care include mai multe sporturi, cum ar fi patinajul, hockey sau gimnastică.

Gheorghe Hagi începea în 2009 proiectul academiei de fotbal care îi poartă numele, la Constanţa, iar 10 ani mai târziu, în 2019, Cristina PÎrv, multiplă campioană la volei, începea proiectul Academiei Pîrv 11, în Cluj.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet