Business sportiv

Business sportiv. Valea Prahovei şi Poiana Braşov atrag turiştii din Bucureşti, în timp ce Straja primeşte turişti din Timişoara, Arad, dar şi din Oltenia, iar la Păltiniş ajung din toată ţara

27.01.2023, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

Pârtiile de pe Valea Prahovei şi Poiana Braşov sunt luate cu asalt în vacanţe de turiştii din Bucureşti, în principal, în timp ce pe pârtiile din Vatra Dornei vin turişti din Iaşi, Bacău, Galaţi. Pe de altă parte, staţiunea de schi Straja atrage turişti din Timişoara, Arad şi Oltenia, iar la Păltiniş ajung din vestul ţării, dar şi din Capitală.

Dacă s-ar dezvolta infrastructura rutieră şi oraşele ar fi conectate prin autostrăzi, atunci turiştii s-ar deplasa mai uşor în orice staţiune de schi din ţară.

„Cum suntem poziÅ£ionaÅ£i în centrul ţării, PăltiniÅŸul atrage  turiÅŸti din toată Å£ara, dar în special din BucureÅŸti, TimiÅŸoara, Arad ÅŸi Oradea. Cei din vest ajung uÅŸor la noi  pentru că este autostradă, dacă s-ar dezvolta mai mult toată infrastructura rutieră din Å£ară, atunci cred că am avea ÅŸi mai mulÅ£i turiÅŸti. Mai nou au început să vină ÅŸi străini din Israel, Marea Britanie ÅŸi ScoÅ£ia“, a spus Diana Agatha Åžuteu, directorul ÅŸcolii de schi ÅŸi snowboard Arena Platos din PăltiniÅŸ.

România nu a reuşit însă să se poziţioneze ca o destinaţie de schi pe harta Europei, dat fiind infrastructura nu foarte dezvoltată şi pârtiile scurte.

Domeniul schiabil din România este format din 218 pârtii de schi omologate, ce au  o lungime totală de 189 de kilometri, potrivit ultimelor date. Cele mai multe pârtii sunt foarte scurte ÅŸi aÅŸteaptă ninsorile dat fiind că nu dispun de tunuri de zăpadă. ÃŽnsă tot domeniul schiabil din România este cât cel dintr-o singură staÅ£iune de schi din Austria sau FranÅ£a.

„Sezonul de schi a început bine, deşi cam târziu, dar pârtiile sunt pline mai ales începând de joi până duminică. La noi, în Munţii Şureanu, vin turişti în special din Cluj, Sibiu, Târgu-Mureş, mai puţin din Bucureşti.

Rezervări avem multe când se poate schia pe toate pârtiile“, a spus pentru ZF Dan Bădoi, administratorul Ski Şureanu.

PasionaÅ£ii de schi  din zona Moldovei aleg staÅ£iunea Vatra Dornei, unde sunt două pârtii de schi. „La noi, în Vatra Dornei, predominanÅ£i sunt turiÅŸtii din IaÅŸi, Bacău sau GalaÅ£i, dar au început să vină tot mai mulÅ£i ÅŸi din BucureÅŸti, sunt cei care vor să evite aglomeraÅ£ia de pe Valea Prahovei ÅŸi care aleg alte staÅ£iuni“, a spus Andreas Banu, administratorul ÅŸcolii de schi Bucovina Ski School.

Pe de altă parte, pe pârtiile de la Rânca sau Voineasa cei  mai mulÅ£i turiÅŸti vin din TimiÅŸoara, Arad, dar ÅŸi din BucureÅŸti, iar la Straja schiază cei din vestul ţării ÅŸi Oltenia, în ultimii ani staÅ£iunea atrage tot mai mulÅ£i turiÅŸti ÅŸi din Capitală.

„Avem turişti din Cluj, Arad, Timişoara, dar şi din Oltenia, iar în ultimii 2 -3 ani au început să vină tot mai mulţi şi din sudul ţării, din Bucureşti, preferă să facă drumul până la noi decât să stea în aglomeraţia de pe Valea Prahovei“, a spus un reprezentant al Şcolii de Schi şi Snowboard Straja.

Valea Prahovei ÅŸi Poiana BraÅŸov rămân staÅ£iunile cele mai aglomerate, preferate de turiÅŸtii din BucureÅŸti, care iau cu asalt  aceste destinaÅ£ii în vacanÅ£e.

„Turiştii din Bucureşti sunt majoritari în vacanţe, dar altfel pârtiile din Poiana Braşov atrag persoane din Braşov, Covasna, Sfântu Gheorghe şi chiar Constanţa. Acum doar pe pârtia Stadion se schiază“, a spus Ioan Rufa, directorul general al Ana Teleferic, compania care administrează instalaţiile pe cablu din Poiana Braşov.

Poiana Braşov este una din cele mai căutate staţiuni montane în vacanţele de iarnă, dar şi printre cele mai scumpe, alături de Sinaia, Buşteni, Azuga şi Predeal. În Poiana Braşov sunt amplasate şi hotelurile omului de afaceri George Copos, proprietarul ANA Hotels, dar şi hotelurile de lux Aurelius sau Alpin Resort.

Sinaia şi Poiana Braşov au cel mai mare număr de kilometri de pârtii de schi din România, respectiv 23 de km şi 15 km, potrivit ultimelor date.

ÃŽn România,  cele mai multe pârtii aÅŸteaptă ninsoarea naturală pentru că nu dispun de tunuri de zăpadă. Cererea pentru lecÅ£ii de schi este în creÅŸtere, iar când se deschide sezonul staÅ£iunile de schi sunt luate cu asalt. ÃŽn România, peste 2.500 de persoane au acreditare de monitori de schi, potrivit ultimelor datele de la AsociaÅ£ia Monitorilor ProfesioniÅŸti de Schi din România (AMPSR).

♦ Administratorul Ski Şureanu (judeţul Alba): „Pe pârtiile din Munţii Şureanu vin în special turişti din Cluj, Sibiu, Târgu- Mureş, mai puţin din Bucureşti“

♦ Arena Platos: „PăltiniÅŸ atrage  turiÅŸti din toată Å£ara, dar în special din TimiÅŸoara, Arad, Oradea ÅŸi BucureÅŸti. Cei din vest ajung uÅŸor la noi  pentru că este autostradă“

♦ Şcoala din Straja: „La schi vin turişti din Cluj, Arad, Timişoara, dar şi din Oltenia, iar în ultimii 2 -3 ani, au început să vină tot mai mulţi şi din sudul ţării“

♦ ANA Teleferic: „În vacanţe în Poiana Braşov turiştii din Bucureşti sunt majoritari“.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet