Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Petru Comănescu, karatist, 18 ani: Dacă vrei să faci performanţă, indiferent de domeniu, vei avea nevoie de o echipă

03.03.2023, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Petru Comănescu practică karate de la 3 ani şi acum are un bogat palmares de rezultate la competiţiile naţionale şi internaţionale A fost pe primul loc în Clasamentul Mondial WKF la Juniori, a fost primul român care a devenit numărul 1 în Clasamentul Mondial WKF la Juniori şi este românul cu cele mai multe medalii din istorie în karateul WKF la Kata Juniori (2 de aur şi 3 de argint) Acum se antrenează într-o sală oferită de conducerea Palatului Naţional al Copiilor şi ultimele campionate au fost finanţate de Federaţia Română de Karate, iar cel mai mare obiectiv al său în karate este să devină campion olimpic.

 

1. Când şi cum ai început să practici acest sport?

Practic acest sport de la vârsta de 3 ani. Am ajuns să fac karate datorită fratelui meu mai mare. Părinţii mei au decis să îl ducă pe el la karate şi au considerat că ar fi benefic să merg şi eu, deşi eram destul de mic. Antrenorul a fost de acord cu prezenţa mea la antrenamente şi astfel a început acest capitol din viaţa mea.

 2. Cine a fost primul tău antrenor şi cu cine te antrenezi în prezent? Te antrenezi şi fizic, şi online? Dacă răspunsul este da, care este diferenţa dintre ele?

De când practic acest sport am avut un singur antrenor: Ovidiu Jelea. Pregătirea mea are loc atât fizic, cât şi online, ambele variante având avantajele lor. Oamenii deseori subestimează valoarea unui antrenament online. Însă, de-a lungul timpului, am ajuns la concluzia că este o metodă foarte eficientă în maximizarea performanţelor, cât timp există şi antrenamente fizice.

 3. Cine te-a susţinut cel mai mult în acest sport?

Dacă vrei să faci performanţă, indiferent de domeniu, vei avea nevoie de o echipă. Echipa mea este formată din mai mulţi oameni, dar dacă ar fi să-i aleg pe cei care m-au susţinut cel mai mult, atunci aceia sunt antrenorul şi părinţii mei. Cu toate acestea, sponsorii şi partenerii vor fi întotdeauna esenţiali în drumul spre vârf.

4. Ce îţi place cel mai mult la karate?

Oportunitatea de a mă autodepăşi la fiecare antrenament este cu siguranţă elementul meu preferat la karate, iar această mentalitate de autodepăşire s-a transferat în tot ceea ce fac.

5. Care a fost primul meci important pe care l-ai câştigat?

Primul meci important pe care l-am câştigat a fost în 2019, împotriva unui spaniol, în finala unui campionat, în care, doar la categoria mea, au participat 128 de sportivi. Deşi spaniolul era favorit, am reuşit să-l înving şi astfel să căştig prima medalie de aur a unui român, în karate, la proba de kata.

6. Acum, ai un bogat palmares de rezultate la competiţiile naţionale şi internaţionale - numărul 1 în Clasamentul Mondial WKF ; primul român care a devenit numărul 1 în Clasamentul Mondial WKF; cel mai performant român la karate în anul pandemic 2021 şi românul cu cele mai multe medalii din istorie în karateul WKF la Kata Juniori (2 de aur şi 3 de argint). Când ai simţit ca munca ta a dat roade şi începi să ai succes (după cate meciuri sau ore de antrenament, de exemplu)? Care e următoarea ţintă pentru tine?

Deşi eram cel mai bun din ţară la acel moment, la primele trei competiţii internaţionale la care am participat am pierdut din primul tur. Acest lucru doar m-a motivat să îmi împing limitele şi mai sus, iar rezultatele au fost din ce în ce mai bune. Următorul meu obiectiv este campionatul european de seniori din Guadalajara, Spania.

7. Cât de dificil este parcursul în acest sport, din punctul tau de vedere? Ce calităţi sunt necesare pentru a continua în acest sport şi a face performanţă? Ce provocări ai avut de-a lungul timpului şi ce crezi că ai făcut greşit şi ai schimba sau ai îmbunătăţi?

Indiferent de domeniu, performanţa se atinge greu, cu foarte multă muncă şi sacrificii. Karate-ul este un sport complex în care factorul mental este deosebit de important. Calităţile esenţiale ale unui campion în karate sunt perseverenţa şi disciplina. Nu este niciun secret, totul constă în planificare, muncă şi a fi prezent, indiferent de cum te simţi. Provocări şi dificultăţi sunt şi vor fi întotdeauna, important este cum decizi să le gestionezi şi să le depăşeşti.

8.  La ce competiţii vei participa în acest an?

Cele mai importante competiţii la care voi participa anul acesta sunt campionatul European şi Mondial de seniori, pe plan internaţional, iar pe plan naţional, campionatele naţionale de stil şi interstiluri, precum şi Cupa României. Am participat deja în luna februarie a anului acesta la campionatul European, la categoria U21, unde am obţinut locul 5.

9. Care sunt costurile lunare pentru practicarea sportului? Cine te susţine financiar? Au venit sponsori către după ce ai avut rezultate foarte bune în activitatea ta?

Sportul în sine pentru a fi practicat nu este scump deloc. Te poţi antrena acasă, în parc sau într-un dojo. De asemenea, te poţi antrena în haine sport. În schimb, ceea ce este scump la practicarea acestui sport este formatul competiţional. Participarea la aceste competiţii internaţionale, care te menţin în topul clasamentului mondial, este partea costisitoare. Dar pentru a face karate la nivel de performanţă vei avea nevoie de mai multe lucruri decât de un karate gi (echipamentul oficial) şi tatami (suprafaţa oficială). De aceea le mulţumesc partenerilor mei: fizioterapeutul Alexandru Măzăreanu, medicului Mihaela Beldie, care se asigură că practic acest sport în siguranţă şi că refacerea dintre antrenamente este la un nivel optim, conducerii Palatului Naţional al Copiilor, care mi-a oferit o sală de antrenament, Federaţiei Române de Karate, care mi-a finanţat ultimile campionate, dar şi distribuitorului oficial Adidas, Masibo Sport, care mi-a oferit echipament. Costurile lunare diferă în funcţie de modul în care practici acest sport. Te poţi antrena singur, cu un antrenor (tariful variind în funcţie de antrenor), sau la nivel de performanţă, unde ai nevoie de o echipă. De aceea suportul financiar din partea sponsorilor este atât de important.

10.  Cum arată o zi din viaţa ta?

Sunt elev în cadrul C.N. Gheorghe Şincai, deci încă merg la liceu. Pe lângă liceu, am o sesiune de antrenament fizic ori tehnic, în funcţie de planul de antrenament. 

11.  Pe cine apreciezi din karate pe plan naţional şi internaţional?

Sunt sportivi din karate pe care-i admir precum Luca Valdesi sau Ryo Kiyuna, mari campioni care au influenţat enorm dezvoltarea karateului. Mă bucur să văd că România evoluează în acest sport, având rezultate din ce în ce mai bune pe plan internaţional şi apreciez toţi sportivii care contribuie la dezvoltarea sportului.

12. Care este sportivul tău preferat?

Este greu să aleg un singur sportiv preferat întrucât am idoli în foarte multe sporturi. De exemplu, sunt un mare admirator al lui Muhammad Ali (boxer profesionist). Acelaşi lucru este valabil şi pentru Michael Phelps (înotător american), Usain Bolt (fost atlet), Kobe Bryant (jucător de baschet) şi nu numai. Totuşi, când eram mic eram foarte pasionat de fotbal, aşa că sportivul meu preferat cred că rămâne Cristiano Ronaldo.

13.  Ai anumite hobby-uri cărora te dedici în timpul liber? Sau practici şi alte sporturi?

Îmi place să merg pe munte, când timpul îmi permite acest lucru.

14. Care este felul tău preferat de mâncare şi ce nu lipseşte din bucătăria unui practicant de karate de performanţă?

Pentru a excela în karate, referitor la nutriţie, trebuie să iţi atingi obiectivul caloric, să ai macronutrienţii şi micronutrienţii necesari în proporţii ce diferă în funcţie de perioada de pregătire, lucruri pe care le obţii printr-o dietă sănătoasă şi variată.

15. Ce mesaj ai pentru un copil de 4-5 ani căruia i s-ar părea interesant să practice karate?

Recomand tuturor copiilor şi nu numai, să facă sport. Karate-ul, pe lângă beneficiile fizice, te va învaţa ce înseamnă respectul, controlul şi disciplina, formându-ţi un caracter puternic. Mesajul meu pentru un copil de 4-5 ani ar fi să vadă dacă îi place, şi dacă da, atunci să se concentreze pe dezvoltarea sa, nu pe obţinerea de medalii.

16. Ai un citat sau un sfat după care te ghidezi?

Un mare campion din karate spune în autobiografia sa că „Modelul tău în karate eşti chiar tu, fară erori“. Este vorba de Luca Valdesi, un campion cu un palmares impresionant: 6 titluri de campion mondial şi 22 de titluri de campion european. Deşi antrenorul meu este Ovidiu Jelea, Luca Valdesi este cel care mă evaluează din punct de vedere tehnic. Am obţinut centura neagra fiind examinat de acesta.

17. Care este cel mai mare obiectiv al tău în karate?

Cel mai mare obiectiv în karate este să devin campion olimpic.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet