Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Cătălina Stănescu, 11 ani, patinaj artistic. Toţi patinatorii doresc să ajungă la marile competiţii şi să fie pe podium. Eu aş vrea să reuşesc să fac lucruri care să aducă ceva deosebit în patinaj

01.12.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Cătălina Stănescu a început să patineze la vârsta de trei ani, când a pus prima dată patinele în picioare alături de părinţii ei. A câştigat, de două ori la rând, campionatul european de patinaj artistic, European Criterium, la categoriile Cubs 1 şi Cubs 2, dar şi titlurile de campioană naţională la categoriile sale de vârstă.

 

1. La ce vârstă te-ai apucat de patinaj?

Am început să patinez la 3 ani. Am vrut să intru pe gheaţă de când am văzut patinoarul din Liberty Mall. Era un patinoar mic, la ultimul etaj al mallului, unde erau şi multe locuri de joacă pentru copii. Mergeam destul de des acolo cu mama şi tata. Înainte de 3 ani, nimeni nu a avut curaj să mă lase pe gheaţă. Dar într-o zi s-a întâmplat şi am intrat împreună cu părinţii pe gheaţă. Niciunul dintre noi nu ştia să patineze. A încercat întâi mama şi pentru că ea a reuşit, am încercat toţi trei. Cred că eram cea mai mică patinatoare. Am învăţat împreună să patinăm.

 

2. Ce îţi place cel mai mult la patinajul artistic? Ce te-a atras cel mai mult la acest sport?

Patinajul este cel mai frumos sport. Când dansezi pe gheaţă eşti ca o prinţesă într-o poveste. Aluneci într-o rochiţă frumoasă de parcă pluteşti într-un vis. Poţi să fii orice pe gheaţă, o pisicuţă, un ren, o zână graţioasă, orice. Iar când execuţi elemente dificile de patinaj, aşa cum sunt piruetele sau săriturile, e ca şi cum ai avea puteri magice. Toată lumea te admiră.

 

3. De ce ai ales patinajul şi nu un alt sport?

Aşa cum am spus, mi s-a părut pur şi simplu frumos să patinezi. Te face să fii specială între sportivi. Patinajul este sport şi dans în alunecare. Este foarte greu, dar, dacă reuşeşti, ieşi în evidenţă.

Am ales să încep patinajul pentru că mi-a plăcut să pot face ceea ce văzusem la fetiţele mai mari care patinau, să alunec într-un mod complicat, atunci nu ştiam că se numesc paşi ceea ce făceau ele, să fac piruete şi sărituri, să le îmbin ca să fiu un personaj sau pur şi simplu să dansez.

Am ales să rămân pe gheaţă pentru că am văzut că pot face toate aceste lucruri la un nivel înalt, de performanţă. Îmi place să pot arata că şi noi, românii, suntem foarte buni. 

 

4. Cum ai ajuns în punctul în care să faci sport de performanţă?

Eu am început să patinez cu mama şi tata. Cu ei am reuşit să pot să alunec singură. După acest moment am vrut să merg la cursuri de patinaj. Aşa am ajuns la Şcoala de patinaj de la Liberty Mall şi m-am întâlnit cu prima mea doamnă antrenoare, doamna Monalisa Prodea. La finalul primului curs dânsa i-a întrebat pe părinţii mei dacă sunt de acord să mergem spre performanţă. Părinţii m-au întrebat dacă îmi place să patinez, eu am spus că da, şi concluzia a fost că mergem mai departe să vedem ce putem face. Cu doamna antrenoare Monalisa Prodea am simţit prima dată ce înseamnă un concurs în lumea sportului de performanţă. Am participat la categoria Speranţe a Cupei României în anul 2019. Aceasta este o categorie de pregătire pentru sportivii de performanţă, integrată într-un concurs pentru astfel de sportivi. Am câştigat locul 1 după o competiţie puternică, total diferită de concursurile pentru sportivii care fac patinaj recreaţional.

Un alt moment important a fost transferul meu la doamna antrenoare Andreea Ionescu-Pascu. Doamna antrenoare Monalisa Prodea urma să plece şi am fost îndrumaţi către doamna antrenoare Andreea Ionescu-Pascu. Dânsa m-a încadrat la grupa de performanţă şi de atunci patinez ca sportivă  de performanţă. Cu doamna antrenoare Andreea Ionescu am obţinut prima mea mare victorie (locul 1) în primul concurs internaţional desfăşurat în străinate la care am participat, Sofia Trophy 2020. De asemenea, am obţinut şi primul titlu de campioană naţională la categoria Copii /Chicks – fete, în anul următor.

 

5. Ce înseamnă, din punctul tău de vedere, patinajul de performanţă?

Patinajul de performanţă este sportul prin care pot să arăt cine sunt şi pot să aduc multe bucurii, pentru mine, pentru cei dragi şi pentru cei care iubesc sportul.

 

6. Cât reprezintă muncă şi cât reprezintă talent în acest sport?

Nu ştiu să răspund exact la întrebarea, dar ştiu că pe măsură ce elementele pe care le învăţ sunt mai dificile, ele nu se mai pot executa dintr-o dată. Trebuie exersate mult şi durează până când reuşeşti să le execuţi. Apoi urmează multă muncă pentru a le face în aşa fel încât cine le vede să creadă că se execută uşor.

 

7. La ce club eşti înscrisă?

În prezent, sunt înscrisă la ACS EduSport Bucureşti şi mă antrenez cu doamna antrenoare Andreea Ionescu-Pascu.

 

8. Cum arată o zi din viaţa ta?

În general, programul meu începe dis-de-dimineaţă. Trebuie să ajung la patinoar, în Otopeni, pe la ora 7, pentru încălzire. Pentru că eu locuiesc în Bucureşti trebuie să mă trezesc pe la ora 5.30.

După antrenamentul de dimineaţă merg la şcoală, iar seara am din nou antrenament. În unele zile, am pregătire individuală la patinaj, pe patinoarul Afi Cotroceni, iar în altele, merg la cursurile de balet ale Operei Naţionale. Sunt elevă a Studioului de Balet pentru Copii şi Tineret, la clasa doamnei profesoare Magdalena Rovinescu.

 

9. Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

Este foarte dificil să te pregăteşti foarte bine şi pentru şcoală şi pentru patinaj. La şcoală sunt materii pe care le înţeleg mai uşor sau care îmi plac, la care reuşesc să învăţ mai repede. Îmi place mult Limba Română. Mi-aş dori să pot participa la un moment dat la olimpiadă. Sper să reuşesc să câştig încrederea doamnei profesoare. De asemenea, sunt materii care se potrivesc foarte bine cu pasiunile mele. Se încadrează aici Educaţia fizică şi Educaţia plastică. Îmi place mult să pictez, să desenez şi să modelez. De multe ori, am îmbinat pasiunea pentru desen cu aceea pentru Limba Română. Am scris câteva poveşti pentru copii mici şi le-am făcut ilustraţii.

 

10. Cine te-a sprijinit să mergi pe acest drum?

Ceea ce pot face acum se datorează antrenorilor mei, părinţilor, doamnei directoare şi profesorilor mei de la şcoală care m-au susţinut, cărora le mulţumesc din tot sufletul! Iar pentru darul minunat de a putea face elemente grele într-un mod foarte frumos îi mulţumesc lui Dumnezeu şi îngeraşilor!

În acest an s-a adăugat ceva special, susţinerea doamnei dirigintă Raluca Macovei! Aprecierea dumneaei mi-a dat multă încredere şi putere. Îi mulţumesc foarte mult!

 

11. Ce titluri ai obţinut până acum?

De când am început să patinez ca sportivă de performanţă am câştigat multe concursuri organizate în România sau în străinătate.

La concursurile internaţionale, împreună cu doamna antrenoare Andreea Ionescu, am câştigat, de două ori la rând, campionatul european de patinaj artistic pentru sportivii de performanţă, European Criterium, la categoriile Cubs 1 şi Cubs 2. Ca urmare a acestui rezultat am primit trofeul turneului, atribuit pentru locul 1. Este o realizare unică în România, cea mai importantă realizare a noastră de până acum. Pentru copiii care sunt sportivi de performanţă, European Criterium este cea mai importantă competiţie la care pot participa.

Campionatul european de patinaj artistic European Criterium cuprinde 5 competiţii internaţionale. La fiecare competiţie sportivii participanţi primesc un număr de puncte în funcţie de locul câştigat la concurs. La finalul celor 5 competiţii punctele se adună şi sportivul care a obţinut cel mai mare număr de puncte devine câştigătorul campionatului european European Criterium. Participarea mea la European Criterium la categoriile Cubs 1 şi Cubs 2 a însemnat: 8 locuri 1, 2 locuri 2, 1 loc 3 şi 1 loc 4.

La concursurile din România, cele mai frumoase rezultate sunt titlurile de campioană naţională la categoriile la care am patinat până acum, adică Chicks /Copii şi Cubs/Cadeţi. La aceste categorii am reuşit să obţin şi locul 1 la Cupa României.

 

12. Ce titluri îţi doreşti să mai obţii?

Cred ca toţi patinatorii doresc să ajungă la marile competiţii şi să fie pe podiumul acestora.

Mi-aş dori însă foarte mult să fiu o patinatoare care să aibă un loc special în inima iubitorilor acestui sport. Aş vrea să reuşesc să fac lucruri care să aducă ceva deosebit în patinaj.

 

13. Ce te-a învăţat patinajul? Cum te-a ajutat să te dezvolţi?

Îmi este greu să răspund pentru că patinez de când eram foarte mică. Nu am avut perioade în care să nu patinez ca să pot observa schimbarea.

Învăţ să fiu curajoasă, să nu mă tem să încerc lucruri dificile, să lupt până când reuşesc, să nu mă descurajeze nedreptăţile.

 

14. De ce ar trebui să ţină cont un copil care ar vrea să se apuce de patinaj? Ce ar trebui să ştie înainte?

Un copil care vrea să se apuce de patinaj trebuie să fie convins că îşi doreşte foarte mult să patineze. Pentru performanţă, antrenamentele sunt multe, căzăturile sunt şi ele multe, la fel şi momentele stresante prin care trebuie să treci. Bucuria că ai reuşit să stăpâneşti un element este şi ea, la rândul ei, mare. Iar dacă ajungi printre cei mai buni vei fi foarte mândru de ceea ce ai realizat şi te vei simţi special.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet